Fototipy

Fotografka královna Alžběta II.

Fotografka královna Alžběta II.
5. 4. 2023 | 16 minut čtení

Nedávno zesnulá královna Alžběta zažila za svého panování patnáct předsedů vlády, ale také přechod z analogové fotografie na digitální. Do konce svého života však dávala přednost analogové fotografii. V tomto článku si řekneme, jaké analogové kousky měla královna v oblibě. A protože se dožila úctyhodných devadesáti šesti let, bude naše povídání vlastně takový malý exkurz do dějin analogové fotografie. Dozvíte se i zajímavosti z královnina osobního života, ale hlavně získáte tipy na „královské“ fotoaparáty.

Kodak Brownie – královnin první fotoaparát 

Královna patřila k jedněm z nejvíce focených lidí na světě, takže by se dalo předpokládat, že na fotoaparáty mohla být alergická, ale kupodivu i ona sama ráda fotila. Její první fotoaparát jí prý daroval otec ještě před druhou světovou válkou. Byl to fotoaparát Brownie od Kodaku – pravděpodobně model No.2 F, který se vyráběl od roku 1924. Kodak začal vyrábět Brownie No.2 v roce 1901 – byl to první fotoaparát na svitkový film

Brownie No 2 F

Josh Solomon: Brownie No.2 F – meziválečná verze, kterou pravděpodobně vlastnila i královna Alžběta II (tehdy ještě princezna). Zdroj: Casualphotophile

Reklama Kodak

Reklamy Kodaku byly záměrně cílené na ženy – viz plakát vlevo z roku 1901. Brownie fotoaparáty se dostaly mezi širokou masu lidí, jak dokládá jeden z prvních autoportrétů vytvořených právě na Kodak Brownie kameru z roku 1901. Zdroj: ClickAmericana, Wikipedia

Právě fotoaparát Brownie si vzala osmnáctiletá Bernie Palmer na palubu Titaniku a nafotila tak v roce 1912 ledovec, který poslal Titanik na dno Atlantiku. Při těchto souvislostech vám dojde, kolik toho královna zažila! Královna se narodila samozřejmě až po potopení Titaniku (v roce 1926), nicméně za jejího dospívání se stále hojně používala fotografická technika ze začátku století, jako byly např. zmiňované Brownie kamery nebo velkoformátové fotoaparáty. Velkoformátové fotoaparáty sama královna nepoužívala, ale v dětství a dospívání ji na "velkoformáty" měla možnost nafotit spousta fotografů – např. Marcus Adams, Cecil Beaton nebo Lisa Sheridan. Na rozdíl od velkoformátové fotografické techniky však byly Brownie kamery malé a přenosné. Díky Kodaku začali fotit i lidi, kteří by si na to jinak netroufli! 

Reklama Kodak

Podle firmy Kodak byly Brownie fotoaparáty tak jednoduché, že jejich obsluhu zvládlo hravě i dítě – viz plakát vlevo z roku 1901. Vlevo je fotografie neznámé dívky fotící na Brownie fotoaparát z roku 1905. Zdroj: ClickAmericana, ScienceAndMediaMuseum

Rolleiflex – královnin společník v mládí

Další fotoaparát na svitkový film, který královna vlastnila, byl středoformátový fotoaparát Rolleiflex. Fotila na něj hlavně v 50. a 60. letech – tedy na počátku svojí vlády (královna byla korunována v roce 1952). Rolleiflex patří mezi dvouoké zrcadlovky – to znamená, že měl dva objektivy. Kvůli své specifické konstrukci trpěly dvouoké zrcadlovky vadou zvanou paralaxa obrazu, a proto byly později vystřídány zrcadlovkami. Rolleiflex se však proslavil po celém světě a byl hojně kopírován – u nás pod názvem Flexaret. Vše o Flexaretu si můžete přečíst v samostatném článku.

Street photography s Flexaretem

Rolleiflex

Rolleiflex 2,8E

Královna fotila na Rolleiflex v době, kdy byly její děti ještě malé. Rolleiflex vám umožňuje zachytit dětský svět s mnohem větší autentičností, protože se do něj díváte ze shora a díky tomu máte objektiv v úrovni očí dítěte. Toho využívala při focení dětí např. fotografka Vivian Maier nebo Diane Arbus, kterým jsme se věnovali v článku Pronikavé portréty s Rolleiflexem a Flexaretem. Rolleiflex si také můžete postavit na zem a pohodlně fotit z podhledu, aniž byste se museli plazit po zemi. Přesně takto fotila na Rolleiflex i královská rodina, jak je vidět na dobových záběrech z 50. let zachycujících rodinné prázdniny královny. Je patrné, že fotografie tvořila běžnou součást královnina soukromého života. A že děti byly zvyklé vidět maminku s fotoaparátem.

Ciné Kodak Royal – osobní kamera pro soukromé chvíle

Královna také v mládí ráda natáčela na analogovou domácí kameru Kodak Royal 16 mm. Docela příhodný název pro kameru, na kterou fotila samotná královna, nemyslíte? Tento marketingově úspěšný název ale vznikl ještě dříve, než si ji královna koupila. Ciné Kodak Royal se vyráběly od roku 1948 a byly mezi lidmi velice oblíbené. Kodak začal vyrábět první kamery tohoto typu už v roce 1936, kdy také představil nový typ 16 mm filmu, na který tyto kamery fotí.

Reklama na kamery Ciné Kodak

Kodak Royal kamery se vyráběly zhruba do roku 1967. V 60. letech se začaly vyrábět první kamery na Super 8 mm film (vylepšená verze Kodakova tzv. standardního 8mm filmu z roku 1932) a sláva 16 mm kamer od Kodaku postupně upadala v zapomnění. Foto: reklama na kamery Ciné Kodak z 30. let. Zdroj: Museums Victoria

Máte doma nafocený film? Nechte si ho vyvolat!

V rodinném kruhu s kamerou

V roce 2012 natočil John Bridcut pro BBC u příležitosti královnina diamantového jubilea dokument s názvem "Elizabeth at 90. A Family Tribute" ("Devadesátiletá Alžběta. Rodinná pocta"). A právě v tomto filmu můžete vidět záběry, které točila královna Alžběta II na kameru Ciné Kodak Royal.

O královské rodině se traduje, že je chladná (má na tom jistý podíl i seriál Koruna, který právě běží na Netflixu), nicméně z celého Bridcutova dokumentu na vás dýchne poklidná veselá rodinná atmosféra. A hlavně si uvědomíte, že královna Alžběta vyrůstala až do abdikace svého strýce krále Edwarda v relativně normálním prostředí s běžnými dětskými zábavami. O tom, že se stane jednou královnou, se dozvěděla, když přišla domů z plavání! V dokumentu uvidíte Alžbětinu babičku, jak rozmařile poskakuje po lese nebo Alžbětu samotnou a její sestru Margaret, jak hrají polštářovou válku. 

Dokument

Plakát k filmu "Elizabeth at 90. A Family Tribute" z roku 2016. Zdroj: IMDB.

A co točila samotná Alžběta? To, co ostatní "smrtelníci". Svoji rodinu, svého muže a hlavně své děti. Jak si hrají na pláži a skáčou do dun, nebo jak se v londýnském parku schovávají do haldy listí, až jim kouká jen hlava. Záběry od královny Alžběty nebyly nikdy určeny pro veřejnost, a proto na nich najdeme soukromé a přirozené momenty. O současném králi Charlesovi se často říká, že v dětství nepoznal od svých rodičů pořádné objetí. Podle režiséra dokumentu Bridcuta je však z filmu patrná vzájemná blízkost mezi jednotlivými členy rodiny: "Na záběrech vidíme spoustu škádlení, což je způsob, jakým spousta lidí z královniny generace projevovala náklonost – spíše než přímým fyzickým kontaktem."

Leica – věrný společník na dostizích 

Královna měla možnost během svého života vyzkoušet velké množství fotoaparátů, ale v oblibě měla hlavně analogové fotoaparáty značky Leica. A fotila na ně ještě dříve, než se stala tato značka mezi celebritami módní. Často ji mohlo okolí vidět s modelem Leica M3, který měl k vrchu připevněný expozimetr. Leica M3 je malý dálkoměrný fotoaparát s výměnnými objektivy. Dálkoměrný proto, že má dálkoměr usnadňující ostření. 

Mezi fotografy je považována Leica M3 za jeden z nejlepších analogových modelů značky Leica – bez nadsázky "královský" model. Královna měla vkus a dobrý výběr. Také ale sledovala trendy a časem přešla na model Leica M6, který se vyráběl v letech 1984 až 2002. S fotoaparáty Leica byla královna viděna hlavně na dostizích, jak fotí závodící koně.

Leica M6

Nový model Leica M6, který byl představený v roce 2022

Královna reportérka

Královna preferovala oproti zrcadlovkám tzv. dálkoměrné a hledáčkové fotoaparáty. Dálkoměrné fotoaparáty nepoužívají k přenosu obrazu do hledáčku zrcátko jako zrcadlovky, ale tzv. průhledový hledáček – tedy samostatný otvor kousek od objektivu. Pokud chcete mít dokonalou kontrolu nad kompozicí snímku a efektem zvolené clony, je lepší si vybrat zrcadlovku. Ale dálkoměr může být díky absenci zrcátka mnohem menší a také mnohem tišší (zrcátko v zrcadlovkách vytváří při sklápění hluk a otřesy). Proto jsou dálkoměry jako stvořené pro reportážní fotografii.

článek: jak fungují dálkoměry?

článek: jak vznikly zrcadlovky na kinofilm

A co o královně vypovídá fakt, že si oproti zrcadlovkám vybrala radši dálkoměry jako Leica M3, Leica M6, nebo hledáčkový fotoaparát Rollei 35, kterému se budeme věnovat za chvíli? No že to byla přece reportážní fotografka! Nikoho asi nenapadne o královně přemýšlet tímto způsobem, ale co královna vlastně dělala, když si brala své fotoaparáty na dostihové zápasy a na své služební cesty? Reportáže! Pro královnu bylo důležité hlavně to, aby byl její fotoaparát dostatečně malý a pohotový.

Leica M3

Leica M3. Zdroj: Emulsive

Rollei 35 – dar ze Singapuru

Na mnoha fotografiích můžete najít královnu, jak drží zlatý Rollei 35. Je to hledáčkový fotoaparát – tedy fotoaparát s průhledovým hledáčkem, ale bez dálkoměru. Tento malý, elegantní a kompaktní 35 mm fotoaparát byl v roce 1966 představen na veletrhu Fotokina, což je vlastně takový fotografický ples debutantek, na kterém jsou fotoaparáty "uvedeny do společnosti". V roce 1971 německá firma Rollei přesunula celou produkci do Singapuru a založila v Kampong Chai Chee novou továrnu. Pro místní to znamenalo čest a také spoustu nových pracovních míst. Proto byl tehdejší singapurský premiér Lee Hsien Loong mile překvapen, když v článku od BCC ke královnině 70. výročí svatby s Princem Filipem zaznamenal fotku, na které královna drží zlatý Rollei 35. Přesně takové tři zlaté kousky totiž darovala singapurská vláda královně, když jejich zemi v roce 1972 navštívila. 

Rollei

Zlatý Rollei 35. Zdroj: Pinterest

Většina darů pro královnu má spíše symbolický charakter a královna je nevyužívá, ale zdá se, že zlatý Rollei 35 si královna opravdu zamilovala a brala ho na svoje služební cesty, jak dokazuje fotka z roku z roku 1979, když navštívila Omán. Malý a lehký fotoaparát byl na cestování jako stvořený – na šířku měl 9.7 cm a vážil pouhých 325 gramů. Rollei 35 ale nemůžeme chápat jako jednoduchý fotoaparát jen proto, že je malý. Je na něj totiž těžší fotit než na zrcadlovky. Ostření musíte odhadnout a nastavit si ho na objektivu, kde máte také informaci, odkud až kam budete mít objekty ostré při zvolené kombinaci času a clony. Musíte trochu dopředu přemýšlet a mít už nějaké fotografické zkušenosti, pokud chcete mít z tohoto fotoaparátu slušné fotografie.

Rollei

Rollei 35

Tak akorát do kabelky

Rollei 35 je jedním z nejmenších hledáčkových fotoaparátů – vedle Minoxu 35 EL a Olympusu XA. A je také menší než Leica M3. Nezapomeňte, že Rollei 35 patří mezi hledáčkové fotoaparáty, které mohou být díky své konstrukci "bez zrcátka" mnohem menší. Já si představuji, že královna preferovala Leicu, ale kdykoli potřebovala něco menšího, co se jí vejde pohodlně do kabelky ještě s rtěnkou a zrcátkem, tak sáhla po svém zlatém Rollei 35. Kabelku totiž používala také jako komunikační prostředek se služebnictvem – alespoň podle královského historika Huga Vickerse.

Královna se musela účastnit za svého života mnoha společenských setkání a tak je pochopitelné, že občas toho měla dost a potřebovala konverzaci rychle ukončit. Nemuselo to však být pouze z únavy, ale i proto, že ji volaly jiné povinnosti. V takovou chvíli prostě nemohla začít volat na své bodyguardy: "Končíme, jde se domů." To by bylo vzhledem k druhé straně nevhodné. V tu chvíli přicházela na řadu kabelka a její tajná symbolika. Když ji přehodila z ruky do ruky, tak to znamenalo, že by ji služebnictvo mělo v dohledné době vyrušit z konverzace. Když ji během rozhovoru položila na zem, byl to signál, že potřebuje okamžitě odejít. A když ji během jídla položila na stůl, dávala tím najevo, že jídlo musí během pěti minut dojíst a takzvaně "mazat" pryč. Takže se jí hodilo, aby se fotoaparát do kabelky vešel. Zlatý Rollei 35 je navíc díky své barvě i krásný módní doplněk. Podle Phila Dampiera, který napsal celou knihu o tom, co nosí královna ve své kabelce, fotila královna na svých cestách hlavně prezidenty a další VIP osoby.

Canon Sure Shot Tele 80 – společník v pozdních letech

Z toho, co je známo, byla královna celý život věrná analogu – možná se nechtěla učit nové technologii, možná měla ráda vzhled analogových snímků a možná obojí. V roce 2000 ji Tim Graham zachytil, jak fotí svého muže na dostizích na analogový fotoaparát Canon Sure Shot Tele 80. To je plně automatický fotoaparát na kinofilmy z roku 1995, na kterém si pomocí tlačítka můžete vybrat mezi 38 mm a 80 mm ohniskovou vzdáleností.  Tehdejší digitální "soupeř" tohoto fotoaparátu byl Canon Power Shot G1 s 3 Mpx – což nám dnes připadá zoufale málo. V roce 2000 mělo asi 90 % domácností ještě analogové fotoaparáty, jenže v roce 2005 už to byla většina. Královna dala analogu přednost i v době, kdy si už klidně mohla koupit digitál.

Canon Sureshot Tele

Canon Sureshot 80 Tele. Zdroj: Canon

 

Focení mají v rodině

Královna nebyla jediným členem rodiny s láskou k fotografii. V roce se do rodiny přiženil fotograf Antony Amstrong-Jones, který sňatkem s princeznou Margaretou (Alžbětinou sestrou) získal titul hrabě Snowdon. 

A Kate Middleton (manželka prince Williama) je vystudovaná historička umění se zálibou ve fotografii. Svůj koníček mohla zúročit při pandemii covidu, kdy se snažila skleslé obyvatele Anglie zavřené ve svých domovech aktivizovat fotografickou výzvou, aby dokumentovali svůj život v karanténě. Fotografie z projektu s názvem "Hold Still" byly publikovány ve stejnojmenné knize, která vyšla ve spolupráci s National Portrait Gallery. 

Hold Still

Kniha Hold Still, jejíž vznik Kate Middleton iniciovala.

Ke královniným fotografiím se asi jen tak snadno nedostanete, protože jsou publikovány jen výjimečně. Myslím, že je to škoda, protože bych na ně byla zvědavá – a vy asi po přečtení tohoto článku také. Ale fotoaparáty, na které královna fotila, si klidně můžete pořídit domů. Až se v naší prodejně v Praze někdy stavíte, podívejte se do bazaru v přízemí – najdete tam malé analogové království. A nemyslete si, že na starý fotoaparát nemůžete udělat pořádnou fotografii. Zatímco digitální fotoaparáty stárnou, ty analogové "zrají" a mnoho z nich každým rokem získává na ceně. I královna dala přednost analogovému kousku, přestože už byly digitály na trhu a to všechny analogové nadšence určitě zahřeje u srdce. 

Chci nakouknout do bazarU!

Zdroje

  • Dan Bracaglia: A closer look at some of Queen Elizabeth II’s favorite cameras. In: Pop Photo, 8. září, 2022. Zdroj: PopPhoto
  • Amy Fern Nuttall: Queen Elizabeth’s Film Cameras. In: The Royal Photographing Society, 14. října 2022. Zdroj: The RPS
  • Henedick Chng: PM Lee goes geeky over made-in-S'pore gold vintage camera used by Queen Elisabeth II. In: Mothership, 21. listopadu 2017. Zdroj: Mothership
  • Nicholas Witchell: Queen is the most photographed woman in the world – but she’s spent plenty of time behind the camera too. In: Radio Times 2016. Zdroj: Radio Times
  • Hannah Lush: Rangefinder vs SLR. In: The Darkroom, 29. července 2020. Zdroj: The Darkroom
  • Owen McCafferty: 16mm Magazine Film Now! In: Film Photography Project 22. ledna 2021. Zdroj: Film Photography Project
Harman XP2 jednorázový fotoaparát s bleskem 400/27

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 27, ISO: 400, uvnitř černobílý negativní kinofilm (C-41)

490,-
KODAK FunSaver jednorázový fotoaparát s bleskem 800/27+12

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 39, ISO: 800, uvnitř barevný negativní kinofilm

555,-
DIVERSE "Kiss Me!" jednorázový fotoaparát s bleskem 400/27

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 27, ISO: 400, uvnitř barevný negativní kinofilm

350,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Fotografka královna Alžběta II.

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...