VýstavyLeica

Gustav Aulehla v Leica Gallery Prague

Termín: 19. 1. - 5. 3. 2023
Gustav Aulehla v Leica Gallery Prague
16. 1. 2023 | 3 minuty čtení

Nová výstava v Leica Gallery Prague představí méně známou tvorbu jednoho z průkopníků humanistické dokumentární fotografie v bývalém Československu. Momentky Gustava Aulehly (1931 – 2021) z 50. až 80. let minulého století zachycují obrazy ze života ulic a měst, chvíle plné pohybu a dynamiky, ale i čekání a odpočinku, okamžiky zrodu, růstu, stárnutí i zániku věcí a lidí.

Zakladatel české street photography

Výstava s názvem Dobře utajené fotografie přináší reprezentativní výběr obsáhlé a poměrně málo známé tvorby jednoho z průkopníků pouliční fotografie u nás. Rozsáhlý archiv autora čítá odhadem 80 tisíc snímků a lze ho přirovnat k osobnímu fotografickému deníku. Vznikl tak unikátní soubor zachycující druhou polovinu 20. století v Československu bez všudypřítomné autocenzury, tendenčního nebo propagandou zmanipulovaného pohledu na obyčejného člověka, žijícího sice v mírovém, ale současně nesvobodném a po roce 1968 i okupovaném socialismu.

Gustav Aulehla se narodil v roce 1931 v Olomouci. Z finančních důvodů nemohl studovat, nejprve se tedy vyučil zedníkem. Svůj první fotoaparát (přístroj značky Lord) dostal k šestnáctým narozeninám od své babičky. Za první vydělané peníze si koupil aparát Flexaret, ten však technicky nevyhovoval umělcově potřebě zachytit proměnlivé okamžiky života, proto ho odložil a místo něj krátce používal fotoaparát Werra.

Nejlepší snímky ale pořídil přístrojem značky Leica, kterému zůstal věrný po celou dobu své tvorby. Tvůrčí myšlení Gustava Aulehly hluboce ovlivnily umělecké principy francouzského fotografa Henriho Cartier-Bressona, především nijak nezasahoval do výsledné podoby fotografie a kompozici bral jako hotovou již při pořízení fotografie. Za svou fotografickou činnost se ocitl Aulehla v hledáčku tajné policie komunistického Československa, byl zadržen a vyslýchán. Před uvězněním ho zachránila amnestie prezidenta Gustava Husáka v roce 1988. Výstavu jeho fotografií můžete vidět od 19. ledna do 5. března 2023 v Leica Gallery Prague na adrese Školská 28, Praha 1.

Leica Gallery Prague

Foto: Karolína Fialová

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Diskuze

Gustav Aulehla v Leica Gallery Prague

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...