Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Výstavy

Petr Horký: 3Póly

Termín: 23. 1. - 11. 2. 2023
18. 1. 2023 | 3 minuty čtení

Je to téměř na den rok, co se český polárník, režisér a YouTuber Petr Horký vrátil z Antarktidy. Završil tím projekt 3Póly, kdy jako první Čech došel na severní a jižní pól i nejchladnější obydlené místo na zemi, tzv. pól chladu. Na mrazivé fotografie z jeho expedice se můžete těšit v minigalerii Centra FotoŠkoda od pondělí 23. ledna.

Cesta na jižní pól a nejvyšší horu Antarktidy

Na jižní pól dorazil Petr Horký spolu s Václavem Pištorou 31. 12. 2021 a pobyl tam i v prvních dnech roku 2022. Tím se mu poštěstilo oslavit 110 let od prvního dosažení (14. 12. 1911, Roald Amundsen) a také 110 let od doby, kdy sem došel druhý, poražený ze souboje o prvenství, Brit Robert Falcon Scott (17. 1. 1912).

Zároveň se v noci ze silvestra na Nový rok každoročně provádí geodetické měření označující přesný zeměpisný jižní pól, takže Petr vlastně došel na dva různé jižní póly – vzdálenost obou značek činila po novém přeměření asi 7 metrů. Výstava potrvá od 23. ledna do 11. února 2023 v prostorách Centra FotoŠkoda v Praze.

Chtěl jsem vzdát hold velkým polárníkům Amundsenovi a Scottovi, jejich šílenému závodu o prvenství na nejjižnějším jihu planety. A taky maličko připomenout, že skutečná radost ze života se točí kolem ideálů, tužeb, snů, odvahy a snad i pošetilosti.

Petr Horký 3Póly

O autorovi

Petr Horký natáčel na vybuchující indonéské sopce Merapi, na Maledivách objevil vraky starých lodí, jako jediný Čech došel na severní a jižní pól, na lyžích přešel Grónsko nebo uskutečnil první zimní přechod mongolského jezera Khovsghol. Za celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda byl nominovaný na Českého lva. V kinech nyní běží jeho distribuční dokument Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa. Je nositelem řady filmových ocenění a dvojnásobným držitelem literární Ceny Egona Erwina Kische. Autor vystudoval doktorát na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, věnuje se také tvorbě na YouTube a mediálnímu koučingu.

Partneři expedice: Norská móda, Bagind, Český antarktický nadační fond, Český svaz lyžařů, Terdesol, Socrato, EPS holding, Svaz českých polárníků a další.

Board of trustees: Ivana Švikovská, Michal Smělík, Pavel Zámečník, Lukáš Matějček, Jiří Fidrant, Karel Janeček, Dušan Jamný a další člen expedice Václav Pištora.

Členkami projektu byly i Jana Horká a dcery Lucie a Eva.

DJI Mini 4 Pro Fly More Combo (DJI RC 2)

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, DJI RC 2 dálkový ovladač s LCD, 3× inteligentní baterie + řada dalšího pčíslušenství

28 990,-
DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2)

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, DJI RC ovladač s LCD, Video 4K/60 fps HDR True Vertical Shooting

25 490,-
DJI Mini 4 Pro

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, Video 4K/60 fps HDR True Vertical Shooting, Podpora 10-bit D-Log M a HLG

20 490,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Diskuze

Petr Horký: 3Póly

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...