Videa

9 tipů na příslušenství pro natáčení videa

9 tipů na příslušenství pro natáčení videa
13. 3. 2023 | 4 minuty čtení

Stejně jako při každé aktivitě, i při natáčení videa je důležité udělat hlavně první krok. Aby byl ale trochu sebejistější, připravili jsme pro vás 9 tipů na produkty, které vám při tom pomohou jít správným směrem.

Fotoaparát s výměnnými objektivy

Ať už používáte jakoukoliv značku, mají dnes všechny fotoaparáty nějaký druh videa. Prozkoumat jeho potenciál bude nejlepší právě tím, že začnete nahrávat. V loňském roce jsme pro vás  natočili hned 25 dílů v seriálu #videoskola, který můžete sledovat na našem YT.

jak začít s videem od a do z

Zoom nebo pevný objektiv? Za nás je to docela jedno, každý má své pro a proti. Jak a který vybrat bude záležet hodně na několika věcech. 

  • Začínám s videem - super, využijte to, co už máte doma. Bude to asi dost pravděpodobně univerzální zoom, nebo setový objektiv. Hloubka ostrosti funguje ve videu jako u fotky a pokud jdete po nějakém větším uměleckém efektu, nebo extra rozmazaném pozadí, bude lepší zkusit pevnou padesátku. 
  • Chci hodně specifický “look” - Zaměřte se na objektivy s pevným ohniskem. V první řadě vám pomohu více přemýšlet nad záběry. Co se týče kreativního pojetí, budete moci perfektně pracovat s hloubkou ostrosti a dostat tak do videa lépe svůj záměr.

 

Jak vybrat objektiv

Variabilní ND filtry - #musthave příslušenství pro natáčení videa

Zejména s pevnými objektivy, kdy chceme dostat do videa menší hloubku ostrosti za běžného denního světla, je variabilní filtr nepostradatelným příslušenstvím. Dovolí vám i clony jako f/2,8 a vyšší v kombinaci se správnou rychlostí závěrky pro danou snímkovací frekvenci videa. Vybírat můžete z více značek, jeden za všechny pak bude Hoya, nebo Nisi, či snad B+W.

více o ND filtrech ve videu

Vychytané kreativní filtry na video

Jedním za všechny může být filtr Schneider Hollywood Black Magic, který se skvěle hodí pro vytvoření zajímavého přechodu/oparu u zdrojů světla ve scéně, ale zároveň zachová ostrost obrazu. Tento filtr také zjemňuje pleť a dodává videu snový nádech. 

mikrofony pro natáčení videa fotoškoda

Mikrofony pro rozhovory a vlogy

Zvuk dodává videu tu správnou šťávu. To jsme řešili v tomto videu. Za nás je dobré mít univerzální mikrofon. Tím může být například novinka Joby Wavo, která perfektně plní funkci bezúdržbového mikrofonu. Zkrátka připojíte a fungujete. Na rozhovory je tu pak skvělý set DJI Mic

Stativy a stabilizace pro natáčení videa

Stejně jako pro fotografii, i pro natáčení videa je kvalitní stativ dobrou pomůckou k lepšímu záběru. Doplněn i tzv. fluidní hlavu, umožní skvěle stabilní záběry i s teleobjektivy a zajistí jejich perfektní plynulost. Pro ještě zajímavější záběry s řadou dalších funkcí sáhnete pro stabilizátoru. 

  • Kompaktní provedení - zde mě zcela jasně napadá set stativu a hlavy Befree 3-way LIVE, který je dobrým hybridem pro focení i natáčení a zároveň se nepronese.
  • Poměr cena  / výkon - Sirui SH-25 jsme měli na vyzkoušení a s videem si také dobře poradí.
  • Maximální stabilita - MANFROTTO 504X & CF Fast Single Leg je set, který rozložíte za 3 vteřiny a okamžitě začnete natáčet. Toto plně profesionální řešení kombinuje praktičnost s rychlostí práce.   
  • Elektronické stabilizátory - Jsou ideální pro pokročilejší záběry. Skvěle kompenzují pohyb fotoaparátu s objektivem, umí dělat časosběr v pohybu, fotit panoramata a mají celou řadu dalších funkcí. 

Stabilizace videa, co a jak

Fotografická videa na našem YT

Tipy na produkty se v letošním roce střídají s naší fotoškolou, každý pátek tak máte přísun informací, rad a triků v jednom obsáhlém videu. Sledujte nás na YT. 

HOYA filtr ND 64x PROND EX 82 mm

Redukuje množství světla dopadajícího na filtr nebo čip, Neovlivňuje barevné vyvážení snímku, Určen pro použití pomalého času nebo nebo menšího clonového čísla

2 250,-
HOYA set filtrů ND 8/64/1000x PROND EX 67 mm

3 populární ND filtry - ND8, ND64, ND1000, Pouzdro na 4 filtry, Delší expozice s malou hloubkou ostrosti i během dne

4 745,-
HOYA filtr ND variabilní II (3-400x) 82 mm

ND filtr s proměnlivou sílou zatmavení scény, Rozsah ND3 až ND400, Závit na zadní i přední straně filtru

3 955,-

Související články

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...