Výstavy

Verum Photo: ZINy

Termín: 29. 5. - 14. 7. 2023
23. 5. 2023 | 6 minut čtení

Společně se zahájením FotoŠkoda FESTu přichází také nová výstava v Minigalerii, tentokrát v provedení trojice fotografických matadorů z kolektivu Verum Photo. Kevin V. Ton, Petr Machan a Tom Řechtáček zde ukážou černobílé fotografie ze svých reportážních a dokumentárních projektů. Skrze tyto snímky budete moci nahlédnout za dveře karlínských plesů, psychiatrické nemocnice nebo lázní.

Verum Photo: Kde černobílé fotografie ožívají

VERUM PHOTO je spolek fotografů, jehož členy spojuje nutkavá potřeba vyprávět příběhy prostřednictvím živé černobílé fotografie převážně dokumentárního rázu.

Výstava ZINy zobrazuje jednu z fotografických a publikačních činností, jíž se spolek poměrně intenzivně věnuje a tím je právě tvorba a výroba zinů. Anglické slovo "zine" [zin], se používá pro označení nezávislých publikací, vydáváných v malých nákladech. Je zkratkou z anglického slova "magazine". K dnešnímu dni vyšlo 17 zinů, v nákladech po 100 kusech. Tato výstava tří ze šesti členů VERUM PHOTO představuje výběr z jejich nových, skoro ještě horkých malonákladových a sběratelských publikací.

Na výstavě, která se koná od 29. května do 14. července 2023, uvidíte snímky ze tří fotografických souborů. Zároveň vás zveme na vernisáž, která se koná 8. června od 17:00 v prostorách Minigalerie. Výstava je prodejní, tisk vybrané fotografie bude možné pořídit za 5 000 Kč.

 

  • Kevin V. TON - LET’S DANCE KARLÍN

Zásluhou Karlínského spolku pro zábavu zažívali karlínští sousedé radostné znovuobjevování sousedských setkávání v dávné tradici plesů. Fotografie jsou z let 2017 – 2022.

 

  • Tom ŘECHTÁČEK - 7ABC

7A, 7B a 7C jsou oddělení primariátu Specializovaná péče-návykové nemoci v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Fotografie z těchto odděleních byly pořízeny mezi lety 2019 – 2022 jako součást dlouhodobého dokumentárního cyklu OUTSIDE – Life with addiction.

 

  • Petr MACHAN - LÁZEŇŠTÍ LIDÉ: MARIÁNKY

Autor odjel v roce 2022 do lázní léčit si plíce a odvezl si odtamtud covid. A to se jen tak někomu nepodaří. A navíc tam nafotil druhý díl cyklu Lázenští lidé.

Potkejte se s členy Verum Photo na FotoŠkoda FESTu!

Všechny tři autory fotografií můžete zastihnout také na FotoŠkoda FESTu - Petr Machan vás na přednášce v paláci Ligna provede vývojem a zajímavostmi ohledně temné komory. S Kevinem V. Tonem se zase můžete vydat na foto procházku, kde budete mít jedinečnou příležitost zafotit si s fotoaparáty značky Leica. Neváhejte, zbývá už jen pár míst. Chybět nebude ani třetí člen Verum Photo Tom Řechtáček, který posluchačům nastíní tematiku fotografování lidí závislých na návykových látkách. Pokud se chcete dozvědět více o dokumentární fotografii, tato přednáška v galerii 400ASA bude právě pro vás.

Nemůžete dorazit osobně? V tom případě si nalaďte stream dvou osobností fotografie, Kevina V. Tona a Jana Mihalička, kteří budou diskutovat o dokumentu, reportáži a černobílé fotografii. Streamy jsou navíc pro všechny zdarma, stačí se v dané časy připojit na YouTube kanálu Centra FotoŠkoda.

Chci jít na FotoŠkoda fest

O autorech

Kevin V. Ton je fotograf na volné noze. Celoživotně se věnuje živé, černobílé fotografii se zaměřením na humanistickou dokumentární fotografii, zejména pak na dlouhodobé projekty. Od konce osmdesátých let se věnuje fotografii pouliční, jako jednomu za svých zásadních témat. Při povodních v Karlíně roku 2002 přišel nejen o svou fotokomoru, ale i o většinu svého archivu. V roce 2016 přišel s ideou spolku dokumentárních fotografů a před několika lety návazně na to inicioval založení fotografického spolku VERUM PHOTO. Žije v Praze. Na kontě má řadu cen: získal mnohá ocenění v soutěži Praha fotografická Svazu českých fotografů, včetně ceny hlavní nebo kroniky města Prahy. Čtyřikrát byl oceněn v různých kategoriích soutěže Czech Press Photo, v roce 2021 získal cenu Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a v loňském roce pak jednu ze dvou hlavních cen, Czech Press Photo 2022 - Grant Prahy.

Tom Řechtáček se narodil v roce 1979 na Malé Straně v Praze. S fotografií experimentoval už na základní škole, ale aktivně se k focení vrátil až ve svých 34 letech. Věnuje se převážně dlouhodobým dokumentárním cyklům se sociální tematikou a pouliční fotografii, za něž získal řadu ocenění, jako například Praha fotografická 2020 - 1. místo v kategorii „Problémy Prahy“ nebo hlavní cenu v soutěži Dvě tváře Prahy 2020, či Czech Press Photo 2022. K prezentaci své práce používá výhradně černobílou fotografii.

Petr Machan je fotograf na volné noze. I když se k fotografii dostal oklikou přes poezii, dnes je jeho největší vášní i denním chlebem. Prezentoval se blogem pouliční fotografie, nafotil mnoho tematických projektů, ať už za nimi cestoval, anebo jako pozorovatel zachycoval ve zvláštním prostředí i rozpoložení člověka. Jeho fotografie vypráví příběhy a jeden obzvlášť lechtivý vyhrál v roce 2015 prestižní soutěž časopisu reflex Akty X. Fotí ale i portréty, jako například uveřejňovaný portrét spisovatele Chucka Palahniuka, kterého zachytil na Festivalu spisovatelů, jehož dokumentování se dlouhodobě věnuje.

Harman XP2 jednorázový fotoaparát s bleskem 400/27

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 27, ISO: 400, uvnitř černobílý negativní kinofilm (C-41)

490,-
KODAK FunSaver jednorázový fotoaparát s bleskem 800/27+12

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 39, ISO: 800, uvnitř barevný negativní kinofilm

555,-
DIVERSE "Kiss Me!" jednorázový fotoaparát s bleskem 400/27

jednorázový fotoaparát s bleskem, počet snímků: 27, ISO: 400, uvnitř barevný negativní kinofilm

350,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Diskuze

Verum Photo: ZINy

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...