Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Články - Martin Hájek

Jak vybrat fotografický papír
Fotoslužby Jak vybrat

Jak vybrat fotografický papír

13. 3. 2024 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Výběr kvalitního fotografického média pro tisk digitálních snímků je klíčový. Správná volba fotografického papíru totiž může vaše digitální snímky povýšit na další úroveň a současně podtrhnout jejich působivost, zvýraznit přednosti a současně i potlačit drobné nedokonalosti snímku. Ovšem platí to i naopak. Jak tedy vybrat ten správný fotografický papír - nebo obecně vhodný foto materiál pro zvěčnění vašich krásných digitálních snímků? Na to se detailně podíváme v následujícím článku.

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 MK2 bajonet Sony E
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 MK2 bajonet Sony E

27. 2. 2024 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Samyang 85 mm f/1,4 MK2 je klasický základní pevný „teleobjektiv“, ideálně se hodící na portrétní disciplíny nebo pro snímání působivých detailů. Objektiv disponuje optimální „portrétní“ ohniskovou vzdálenost 85 mm (úhel záběru je zde cca 28° na full frame) a skvělou světelností f/1,4. Díky daným parametrům můžete pořizovat zajímavé a současně i velice přirozené portrétní nebo detailní záběry. Objektiv pracuje plně manuálně (nastavení ostření a hodnota clony), je vybaven clonovým „click“ kroužkem a bajonetem pro Sony E (testovaný kus).

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport

13. 2. 2024 | Martin Hájek | 20 minut čtení

Nový teleobjektiv Sigma s oblíbeným telezoom rozsahem 70-200 mm a světelností f/2,8 je skvělou volbou pro všechny fotografy, kteří využijí delší ohnisko například při focení sportu, zvířat nebo akce obecně. Vzhledem ke svým možnostem a slušné světelnosti nabídne nový teleobjektiv Sigma také relativně rozumné fyzické rozměry i hmotnost. Jak obstálo toto zajímavé sklo v praxi?

Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable
Recenze Hodnocení 94%

Recenze systémového blesku: Rollei HS Freeze Portable

25. 1. 2024 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Rollei HS Freeze Portable je univerzální systémový blesk s vysokým výkonem a širokými možnostmi využití. Jedná se o profesionální řešení, určené pro fotoaparáty Canon, Nikon, Fujifilm, Sony, Panasonic a Olympus. Blesk nabízí pokročilé možnosti nastavení i ovládání a kombinuje praktické funkce s vysokým světelným výkonem 80 Ws (GN 60).

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek
Rozhovory

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

18. 1. 2024 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Fotograf, cestovatel, štír a životní optimista, majitel a jednatel firmy Horus EYE s. r. o. a cestovní kanceláře pro fotografy Czech Photo Travel, se fotografii věnuje již od roku 1980. „Můj první fotoaparát byl analogový Fed, vydán ku příležitosti LOH v Moskvě. Mezi mé první fotografie patřil portrét slepice u babičky na dvorku.“ V současné době se věnuje zejména cestovatelské a komerční fotografii. Od roku 2013 pořádá a lektoruje fotografické kurzy, workshopy a expedice.

Recenze EIZO CS 2400S (R)
Recenze Hodnocení 98%

Recenze EIZO CS 2400S (R)

7. 12. 2023 | Martin Hájek | 14 minut čtení

EIZO uvádí dvojici monitorů řady CS2400S a R, které kombinují špičkovou obrazovou kvalitu s nejmodernějšími možnostmi připojení a optimální úhlopříčkou 24" (61 cm). Jedná se o monitory s vynikajícím poměrem ceny a výkonu, které míří na střední segment hobby fotografů ale i profesionálů, kterým nabídne též rozšířený barevný gamut, shodný prostorem Adobe RGB (model CS2400S).

Jak vybrat monitor pro fotografy
Jak vybrat

Jak vybrat monitor pro fotografy

16. 11. 2023 | Martin Hájek | 15 minut čtení

Výběr správného monitoru představuje komplexní věc, kde je třeba zohlednit celou řadu faktorů - od fyzických rozměrů panelu, přes rozlišení (počet obrazových bodů), dále typ zobrazovací technologie a funkcí až třeba po možnosti připojení (konektivity), barvu a povrch obrazovky. Samozřejmě, že klíčovým parametrem, je samotné zaměření – tedy k čemu budete samotný monitor využívat. V našem konkrétním případě to bude zpracování a úprava fotografií.

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií
Jak vybrat

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

22. 9. 2023 | Martin Hájek | 7 minut čtení

Přemýšlíte o tisku fotografií ve vlastní režii? Preferujete především maloformátový tisk (do velikosti A4)? Jste často účastníkem nebo organizátorem eventů a dalších soukromých nebo veřejných akcí? Pokud jste si alespoň jednou odpověděli kladně, pak by vám neměly uniknout DNP tiskárny. Jde o velice zajímavou, rychlou a cenově velice přívětivou alternativu výroby kvalitních fotek.

Recenze: VANGUARD VEO 3 GO 235 CB
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: VANGUARD VEO 3 GO 235 CB

3. 8. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Ultralehký, kompaktní stativ VEO 3 GO 235CB představuje skvělý cestovní tripod 2v1, který se dá v případě potřeby rychle přestavět na monopod. Stativ je vybaven kulovou hlavou a řadou praktického příslušenství, díky čemuž je skvělou alternativou jak pro digitální fotoaparáty, tak pro chytré telefony. Kromě širokých možností využití stativ zaujme nízkou hmotností pouhých 1,1 kg, nosností až 4 kg a maximální výškou 136 cm.

Recenze: SIGMA 17 mm f/4 DG DN Contemporary
Recenze Hodnocení 95%

Recenze: SIGMA 17 mm f/4 DG DN Contemporary

27. 7. 2023 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Sigma 17 mm f/4 DG DN Contemporary je širokoúhlý objektiv, disponující dostatečně širokým úhlem záběru, vysokým optickým výkonem a příjemnými, kompaktními rozměry. Objektiv je optimalizován pro full frame senzory, je k dispozici s bajonetem Sony E a Leica L a je vhodný jak pro fotografii tak i videa - od záběrů krajin, přes dokument až třeba po reportáže nebo street.

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?
Fotoslužby Jak vybrat

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?

10. 7. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Téma měsíce července je portrét. Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější fotografickou disciplínu vůbec. A není se ani čemu divit, neboť práce s lidmi a vzájemná interakce, je často tím nejkreativnějším nástrojem. Určitě máte spoustu portrétních snímků, které byste rádi zvěčnili, ale tápete, jaký materiál nebo fotoprodukt vybrat? A přesně to je tématem následujícího článku.

Recenze: SIGMA 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: SIGMA 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary

6. 7. 2023 | Martin Hájek | 12 minut čtení

Sigma 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary představuje základní objektiv, nabízející vhodnou kombinaci vysokého optického výkonu, špičkové světelnosti f/1,4 a příjemných, kompaktních rozměrů. Objektiv je optimalizován pro APS-C senzory a díky svému ohnisku je vhodný pro řadu fotografických i video disciplín, od focení krajinek, přes dokumentární záběry až po reportáže nebo portrétní fotografii.

Recenze: SIGMA 50 mm f/2 DG DN Contemporary
Recenze Hodnocení 96%

Recenze: SIGMA 50 mm f/2 DG DN Contemporary

8. 6. 2023 | Martin Hájek | 14 minut čtení

Sigma 50 mm f/2 DG DN Contemporary nabídne vysoký optický výkon, vysokou světelností f/2 a odolné kovové tělo. Průvodním jevem objektivu jsou působivé snímky s malou hloubkou ostrosti a příjemným bokehem. Se svými kompaktními rozměry jde o oblíbené sklo, hodící se pro řadu fotografických i video disciplín, od portrétů, přes dokumentární záběry až po reportáže nebo street fotografii.

Velká recenze stativu: VANGUARD VEO 3T+ 234AP
Recenze Hodnocení 97%

Velká recenze stativu: VANGUARD VEO 3T+ 234AP

18. 5. 2023 | Martin Hájek | 17 minut čtení

Vanguard VEO 3T+ 234AP představuje praktickou all-in-one sadu hliníkového cestovního stativu a pákové hlavy, která je velice praktickým, stabilním a současně snadno přenosným pomocníkem do terénu i do interiéru. Díky vysoké flexibilitě můžeme stativ (a hlavu) využít pro různé způsoby práce, stejně jako pro různé foto a video disciplíny. Fotografové a videomakeři jistě ocení toto zajímavé příslušenství, zejména pokud preferují cestování na lehko.

Recenze: LASTOLITE HaloCompact 82 (LR3300 Silver/White)
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: LASTOLITE HaloCompact 82 (LR3300 Silver/White)

4. 5. 2023 | Martin Hájek | 8 minut čtení

Praktická odrazná deska s bílým a stříbrným povrchem je vhodná zejména pro focení portrétů v exteriérech a na cestách. Využijete ji však stejně tak dobře i pro interiérové focení a jiné disciplíny než focení lidí, například pro portrét, makro nebo reportáž. Lastolite HaloCompact má unikátní systém složení/rozložení a speciální povrch, kombinující dva typy odrazných desek. Součástí je i praktický stativový závit a pouzdro.

Recenze COLBOR VM2 Set: už žádné kabely II.
Recenze Hodnocení 94%

Recenze COLBOR VM2 Set: už žádné kabely II.

20. 4. 2023 | Martin Hájek | 6 minut čtení

VM2 set představuje praktické příslušenství ke studiovým LED světlům COLBOR řady CL. Díky tomuto drobnému příslušenství může být focení i natáčení o poznání jednodušší a příjemnější, neboť tím významně rozšíří vaši mobilitu a flexibilitu. VM2 set přizpůsobí vaše Colbor LED světla řady CL k bateriovému použití.

Recenze: COLBOR VAP1 – už žádné kabely I.
Recenze Hodnocení 88%

Recenze: COLBOR VAP1 – už žádné kabely I.

23. 3. 2023 | Martin Hájek | 5 minut čtení

VAP1 a VM2 set je praktické příslušenství ke studiovým LED světlům COLBOR řady CL. Díky těmto dvěma malým „krabičkám“ bude focení i natáčení výrazně jednodušší a především mobilnější. VAP1 a VM2 set totiž skvěle přizpůsobí vaše Colbor světla k bateriovému použití, což skýtá nesporné výhody na place.

Instax Mini 12: nová verze populárního fotoaparátu je zde
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

Instax Mini 12: nová verze populárního fotoaparátu je zde

17. 3. 2023 | Martin Hájek | 5 minut čtení

Fujifilm představuje nový instantní fotoaparát Instax Mini 12. Přímý nástupcem modelu Mini 11 přináší vše, nač byli uživatelé zvyklí a současně i několik vylepšení. Instax Mini je určený pro okamžitý a snadný tisk fotografií, kde zvládne vytisknout pořízený snímek již za 90 sekund. Ať už chcete upgrade svého Mini nebo jste nováčkem ve světě Instaxu, z nového Mini 12 budete nadšeni.

Recenze: COLBOR BP65 parabolický softbox
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: COLBOR BP65 parabolický softbox

16. 3. 2023 | Martin Hájek | 9 minut čtení

Softbox COLBOR BP65 představuje sofistikované příslušenství k LED světlům, která se uplatní v široké škále video a foto aplikací. Softbox slouží ke změkčení vyzařovaného světla. Se svým průměrem 65 cm je ideální na portrétní nebo produktovou, reklamní fotografii. Velkou výhodou je systém „easy-click“, díky němuž softbox rychle rozložíte a složíte.

Recenze: COLBOR LED světlo PL8R
Recenze Hodnocení 96%

Recenze: COLBOR LED světlo PL8R

2. 3. 2023 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Colbor PL8R představuje kompaktní LED světlo s vysokým světelným výkonem a celou řadou možností využití. Výkon 8W, regulace barevné teploty v rozmezí 2500 až 9000 K, výdrž až 125 minut na jedno nabití a celá řada speciálních efektů. Praktický pomocník, jehož lze kreativně využít ve spoustě fotografických i video situací typu: reportáž, produkt, reklama nebo rozhovor.

Jitka Spoustová Staňková: Na kvalitu si stojí za to počkat
Rozhovory

Jitka Spoustová Staňková: Na kvalitu si stojí za to počkat

23. 2. 2023 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Jaký je aktuální stav v segmentu moderních digitálních fotoaparátů? Jak se změnil přístup hobby i profi fotografů během posledních dvou dekád – tedy od nástupu digitálu až po současnost? Jaké máme dnešní trendy a co můžeme očekávat v blízké budoucnost v segmentu fotografie i videa? O těchto a dalších podobných tématech jsem si popovídal s Jitkou Spoustovou Staňkovou.

Jak vybrat systémový externí blesk
Fototipy Jak vybrat

Jak vybrat systémový externí blesk

13. 2. 2023 | Martin Hájek | 13 minut čtení

Fotografické zábleskové světlo neboli systémový fotografický blesk najde své uplatnění především v interiérech, kde je většinou nedostatek přirozeného ale často též umělého světla. Mezi taková místa patří: chodby, vstupní haly domů, schodiště, byty, kanceláře, obřadní síně, party, kluby, divadla, sportovní haly atd.

Recenze: COLBOR CL60M/CL60
Recenze Hodnocení 96%

Recenze: COLBOR CL60M/CL60

2. 2. 2023 | Martin Hájek | 18 minut čtení

Colbor CL60M/CL60 představuje příjemně kompaktní LED světlo s vysokým světelným výkonem i řadou praktických funkcí. Výkon je 65 W, barevná teplota je neměnná (model CL60M) – 5 600 K a k dispozici je až 31 speciálních efektů. Světlo je ideální pro řadu foto i video situací: reportáže, rozhovory, vlogy, produkt a reklama.

Recenze: LED světlo COLBOR PL8B Bi-Color
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: LED světlo COLBOR PL8B Bi-Color

4. 1. 2023 | Martin Hájek | 12 minut čtení

Colbor PL8B Bi-Color představuje kompaktní LED světlo s vysokým světelným výkonem a celou řadou možností využití. Výkon 8W, regulace barevné teploty v rozmezí 2500 až 9000 K nebo až 28 speciálních efektů lze kreativně využít ve spoustě fotografických i video situací, jako jsou například: reportáže, rozhovory, vlogy, produkt a reklama. Výborný pomocník pro každého fotografa či kameramana.

Zobrazeno 24 z 79

Nejčtenější články

Špičkové technologie v novém fotoaparátu: přichází Leica SL3
Produktové novinky Leica

Špičkové technologie v novém fotoaparátu: přichází Leica SL3

7. 3. 2024 | 3 minuty čtení
Jak zařídit YouTube studio
Fototipy Jak vybrat

Jak zařídit YouTube studio

19. 11. 2021 | 10 minut čtení
Sigma představuje nový teleobjektiv a ultraširoké rybí oko
Produktové novinky

Sigma představuje nový teleobjektiv a ultraširoké rybí oko

21. 2. 2024 | 3 minuty čtení

Nejčtenější recenze

Recenze LAOWA 10 mm f/2,8 FF II C&D-Dreamer: první Laowa s automatickým zaostřováním
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze LAOWA 10 mm f/2,8 FF II C&D-Dreamer: první Laowa s automatickým zaostřováním

20. 2. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport

13. 2. 2024 | 20 minut čtení
Recenze: Nikon Z f
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Nikon Z f

6. 2. 2024 | 8 minut čtení

Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem
Fotosoutěže Fototipy Videa Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

1. 3. 2024 | 3 minuty čtení
Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

23. 2. 2024 | 1 minuta čtení
Tipy na focení - komunita
Fototipy Videa

Tipy na focení - komunita

16. 2. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Tipy na focení - rozhovor s klientem

18. 3. 2024

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

11. 3. 2024

Tipy na focení - jak si začít živit fotkou a videem

1. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...