Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Články - Eliška Koryntová

Nan Goldin - cesta za svým hlasem
Seriály

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

12. 2. 2024 | Eliška Koryntová | 12 minut čtení

Začala fotit zcela jinak než ostatní - namísto dokonalých obrazů vytvářela neostré momentky, které promítala v klubech za doprovodu hudby. Fotila lidi nemocné AIDS a prostitutky - ne proto, že by jí připadali jako vhodné objekty pro sociologicky laděný dokument, ale protože to byli její nejbližší přátelé. Řeč je o Nan Goldin, americké fotografce, která loni oslavila 70 let. V tomto článku si povíme o jejích začátcích: jak našla v dospívání svůj hlas a osobní styl fotografování.

Renesance analogových filmů #2
Fototipy

Renesance analogových filmů #2

29. 11. 2023 | Eliška Koryntová | 9 minut čtení

Zatímco zavedené značky ruší výrobu analogových filmů, nadšenci z celého světa je doslova na koleni obnovují. Nové filmy často produkují fanoušci analogu, jejichž hlavní ambicí je vytvořit si pro sebe vhodný film chybějící na trhu. Až později se k tomu přidá "business", díky kterému se filmy dostávají k dalším lidem. Takhle vznikly značky Lomography, Cinestill, Washi, Revolog, Dubblefilm, Supersense, PsychBlues nebo Kono. V tomto článku se podíváme na historii nových i obnovených značek filmů a trochu si zavěštíme, jakou má film budoucnost.

Renesance analogových filmů #1
Fototipy

Renesance analogových filmů #1

21. 10. 2023 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

První stopy člověka na Měsíci, festival ve Woodstocku, pád Berlínské zdi, úsměv Marilyn Monroe, nebo Mick Jagger diskutující s Václavem Havlem. Všechny tyto okamžiky na sobě mají charakteristickou strukturu filmového zrna. Většina přelomových okamžiků z 20. století byla totiž zachycena na analogový film. I vaše první narozeniny, jestli jste se narodili v ten správný čas. Ale s příchodem digitálních fotoaparátů začal trh s filmy skomírat a na začátku 20. století se focení na film stalo zálibou zbytky nadšenců. Od roku 2015 zájem o analogové fotoaparáty opět pomalu stoupá a spolu s tím se na trhu objevují nové filmy. Kdo ví, jak se to bude vyvíjet - možná jsme svědky malé "renesance" analogových filmů.

S analogem až ke hvězdám: počátky vesmírné fotografie
Fototipy

S analogem až ke hvězdám: počátky vesmírné fotografie

6. 9. 2023 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

Analogové fotoaparáty lidé často vnímají jako pěkné, ale dnes už trochu nepraktické retro hračky, které kupují jen zapřisáhlí staromilci nebo hipsteři. Přitom to byly právě tyto "předpotopní" fotoaparáty, které zaznamenaly nejpublikovanější fotky z vesmíru! V novém seriálu se podíváme na všechny slavné i méně známé analogové fotoaparáty, které se dostaly až do vesmíru. A v prvním článku se zaměříme na samé počátky vesmírné fotografie - víte například, kdy byla pořízena první fotografie Země z vesmíru?

Otisky nemyslitelného: historie fotogramu 20. století
Fototipy

Otisky nemyslitelného: historie fotogramu 20. století

24. 8. 2023 | Eliška Koryntová | 15 minut čtení

Básník Lautréamont charakterizoval moderní krásu jako "náhodné setkání šicího stroje a deštníku na pitevním stole". Tato věta dokonale vystihuje, co umělce na fotogramu vždy fascinovalo - možnost skloubit v jednom obrazu otisky rozličných a rozdílných předmětů. V tomto článku probereme všechny inovativní postupy k fotogramu ve 20. století. Sami byste nevymysleli, co vše je možné na fotogramech otisknout! Inspiraci, kterou v tomto článku nasbíráte, můžete zužitkovat ve vlastní tvorbě. Fotogram je totiž velice jednoduchá, ale zároveň poutavá technika.

Křehká krása rostlin: historie fotogramu v 19. století
Fototipy

Křehká krása rostlin: historie fotogramu v 19. století

9. 8. 2023 | Eliška Koryntová | 13 minut čtení

Fotogram může na spoustu lidí působit jako experimentální technika vynalezená až v 20. století, vznikl ale mnohem dříve. V 19. století se stal oblíbeným způsobem, jak zachytit krásu rostlin. Pomocí fotogramu bylo také možné jednoduše otestovat nově namíchanou chemii. Nezapomeňte, že v 19. století byla fotografie ještě v plenkách a fotografové museli podniknout řadu experimentů, aby dosáhli uspokojivého výsledku. Historie fotogramů v 19. století je dobrodružnou cestou plnou nových objevů i slepých cest - a vám může posloužit jako inspirace pro vlastní pokusy ve fotokomoře.

Experimenty ve fotokomoře: fotogramy
Fototipy

Experimenty ve fotokomoře: fotogramy

21. 7. 2023 | Eliška Koryntová | 11 minut čtení

Víte, že fotografii na klasický černobílý papír můžete vytvořit, aniž byste vlastnili analogový fotoaparát? Této technice se říká fotogram. Je to ten nejjednodušší způsob vytváření fotografií a zvládne ho opravdu každý. Ale i pomocí takové jednoduché techniky lze vytvořit působivé obrazy, jak si ukážeme na příkladu různých umělců. Jednoduché totiž neznamená to samé co prostoduché a kdo fotogramu propadne, začne objevovat jeho nebývalé možnosti.

Dubblefilm a Revolog: letní nálada pro milovníky středoformátu
Produktové novinky Fototipy

Dubblefilm a Revolog: letní nálada pro milovníky středoformátu

7. 7. 2023 | Eliška Koryntová | 12 minut čtení

Léto je v plném proudu a ti šťastnější z nás jsou teď někde u vody a přejídají se zmrzlinou. Jak si přivolat trochu té prázdninové nálady, když koukáte z okna na šedivou zeď? Vyzkoušejte kreativní filmy - s nimi dodáte svým snímkům zasněnou retro atmosféru a trochu té letní nostalgie. Novinkou letošního roku jsou kreativní filmy ve svitkové verzi a v Čechách je zatím seženete pouze u nás. Právě jim se budeme dnes věnovat. Inspiraci v tomto textu najdou ale i fanoušci kinofilmu, jelikož všechny kreativní filmy jsou běžně dostupné v 35mm verzi.

Steve McCurry a dívka z Afghánistánu - jak to bylo doopravdy? #2
Fototipy

Steve McCurry a dívka z Afghánistánu - jak to bylo doopravdy? #2

21. 6. 2023 | Eliška Koryntová | 16 minut čtení

Díváte se do těch zelených očí a ony se na vás dívají zpět. Snímek dívky, kterému se také přezdívá "afghánská Mona Lisa", nafotil v 80. letech americký fotograf Steve McCurry. V minulém díle jsme si už pověděli o kontroverzním vzniku snímku a v tomto textu ho zařadíme do širšího kontextu. Je McCurryho dílo dokumentem nebo volnou tvorbou? Je u válečných fotografií důležitá estetika? A má právo fotograf své snímky z válečného konfliktu retušovat?

Steve McCurry a dívka z Afghánistánu - jak to bylo doopravdy?
Fototipy

Steve McCurry a dívka z Afghánistánu - jak to bylo doopravdy?

14. 6. 2023 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

Ty oči pozná většina fotografů: zelené oči afghánské dívky, která na vás upřeně hledí. Copak se jí asi přihodilo? Dobrá dokumentární fotka vyvolává otázky. A to je přesně případ této fotografie, kterou v 80. letech nafotil americký fotograf Steve McCurry (*1950) na analogový fotoaparát Nikon FM2. V tomto článku si povíme o osudu vyfotografované dívky, ale také o kontroverzních okolnostech vzniku snímku.

Zásnuby ve fotokomoře
Fototipy

Zásnuby ve fotokomoře

26. 4. 2023 | Eliška Koryntová | 10 minut čtení

Zkřehlé tulipány se nesměle derou z hlíny, zpěvné ptactvo vylétá ze svých úkrytů už brzy z rána a tlusté zimní bundy se ukládají k spánku do hlubin skříní. Příroda ožívá a ve vzduchu je cítit příslib něčeho nového. 21. března oficiálně odstartovalo jaro a za chvíli nastane máj - lásky čas. Nic proti polibku pod rozkvetlou třešní, ale co to letos zkusit trochu netradičně a vyznat své drahé polovičce lásku v šeru fotokomory za svitu červené žárovky? Pro příznivce adrenalinových sportů máme navíc tip na netradiční žádost o ruku, u které se vám rozbuší srdce víc než při volném pádu.

Kinofilmové fotoaparáty: dálkoměry versus zrcadlovky
Fototipy Jak vybrat

Kinofilmové fotoaparáty: dálkoměry versus zrcadlovky

19. 4. 2023 | Eliška Koryntová | 20 minut čtení

Chtěli byste si vyzkoušet focení na kinofilm? Analogové fotoaparáty mají opravdu něco do sebe, protože vás donutí k větší soustředěnosti. S omezeným počtem snímků na filmu si totiž dobře rozmyslíte, než zmáčknete spoušť. Ale jaký z fotoaparátů si v našem bazaru vybrat? V tomto článku si povíme o rozdílu mezi zrcadlovkovými a dálkoměrnými fotoaparáty, což jsou hlavní typy fotoaparátů na kinofilm. Shrneme si jejich plusy i mínusy a řekneme si také, na jaký typ fotografie se hodí.

Fotografka královna Alžběta II.
Fototipy

Fotografka královna Alžběta II.

5. 4. 2023 | Eliška Koryntová | 16 minut čtení

Nedávno zesnulá královna Alžběta zažila za svého panování patnáct předsedů vlády, ale také přechod z analogové fotografie na digitální. Do konce svého života však dávala přednost analogové fotografii. V tomto článku si řekneme, jaké analogové kousky měla královna v oblibě. A protože se dožila úctyhodných devadesáti šesti let, bude naše povídání vlastně takový malý exkurz do dějin analogové fotografie. Dozvíte se i zajímavosti z královnina osobního života, ale hlavně získáte tipy na „královské“ fotoaparáty.

Dálkoměrné fotoaparáty - jak zachytit rozhodující okamžik
Fototipy

Dálkoměrné fotoaparáty - jak zachytit rozhodující okamžik

8. 3. 2023 | Eliška Koryntová | 23 minut čtení

"To přece nemá šanci přeskočit!", říkáte si při pohledu na jednu z nejznámějších fotografií od Henri Cartier-Bressona. Muž je ještě ve vzduchu, ale vy už víte, jak to celé dopadne: blátem v botách a mokrými nohavicemi. Bresson tento snímek nafotil na dálkoměrný fotoaparát značky Leica. V tomto článku se dozvíte, proč jsou dálkoměrné fotoaparáty jako stvořené pro reportážní fotografii. Vysvětlíme si, na jakém principu fungují, a pro zkušenější fotografy máme pár tipů, jak být při jejich používání co nejpohotovější.

Jak vznikly zrcadlovky na kinofilm
Fototipy

Jak vznikly zrcadlovky na kinofilm

22. 2. 2023 | Eliška Koryntová | 16 minut čtení

Víte, co má společného americká fotografka Annie Leibovitz s barokním malířem Johannem Vermeerem? Oba dva vytvářeli obrazy pomocí optického zařízení se zrcátkem. Protože přesně takto můžeme definovat cameru obscuru ze 17. století a moderní analogovu zrcadlovku ze století 20. V tomto článku si povíme o tom, jak zrcadlovky vznikly a na jakém principu fungují. Zaměříme se hlavně na ty kinofilmové – protože těch máme v našem bazaru nejvíce.

S analogovou fotografií do světa imaginace
Fototipy

S analogovou fotografií do světa imaginace

19. 12. 2022 | Eliška Koryntová | 8 minut čtení

Co asi tak dostanu k Vánocům? Bude to něco, co si přeji? Nebo něco úplně nečekaného? A proč se nesmím chodit dívat do skříně? Čím více otázek, tím větší prostor dostává naše představivost. Vánoce jsou totiž svátkem imaginace. A plný imaginace bude i tento článek, ve kterém prozkoumáme, jak funguje obrazotvornost a jak ji dokáže analogová fotografie prohloubit. Dozvíte se ale také, jak vás analogová fotografie dovede k tomu, žít natolik přítomným okamžikem, že úplně zapomenete na čas.

Analogová fotografie a kouzlo očekávání #1
Fototipy

Analogová fotografie a kouzlo očekávání #1

13. 12. 2022 | Eliška Koryntová | 9 minut čtení

Umíte si ještě vybavit ten pocit z dětství, jak se těšíte, co najdete pod stromečkem? Ten pocit nadšení a očekávání, okořeněný špetkou tajemna a pořádnou porcí slavnostní atmosféry? S analogovou fotografií v sobě můžete tento pocit znovu probudit a mít Vánoce po celý rok. Protože esencí analogové fotografie je právě ten tajemný pocit očekávání. V tomto článku si povíme, co má focení na analog společného s rozbalováním dárků a proč analogovou fotografii milujeme, i když nám na negativu vyjde jen jedna fotka.

Olympus OM-1 a sen o fotoaparátu ovládaném myslí
Fototipy

Olympus OM-1 a sen o fotoaparátu ovládaném myslí

2. 12. 2022 | Eliška Koryntová | 14 minut čtení

Jaké by to asi bylo, kdybyste k focení nepotřebovali fotoaparát? Kdybyste fotili jen pohledem a pomyslnou spoušť mačkali svou myslí, zatímco do krabičky ve vaší kapse by se nahrávaly snímky? Takový fotoaparát byl celoživotním snem japonského designéra Yoshihisy Maitaniho. Ten na počátku 70. let navrhnul legendární analogový fotoaparát Olympus OM-1. Pouze pomocí mysli se sice ovládat nedá, ale je rekordně malý a lehký. Vize minimalistického fotoaparátu, který nijak nepřekáží, totiž Maitaniho motivovala k nekonvenčním řešením.

Nikon FM2 – nezničitelný společník
Fototipy

Nikon FM2 – nezničitelný společník

28. 9. 2022 | Eliška Koryntová | 9 minut čtení

Analogový fotoaparát Nikon FM2 z 80. let má dodnes pověst odolného a nezničitelného společníka. Na cestách doprovázel i fotoreportéra Steva McCurryho, který na něj nedal dopustit. Tihle dva spolu vydrželi prach a písek Afghánistánu i monzunové deště v Indii. Aby ne, Nikon FM2 byl vyroben z těch nejlepších materiálů: siluminu a titanu. V tomto článku si probereme přednosti tohoto fotoaparátu a také si řekneme, na co si dát pozor při koupi objektivů.

Street photography s Flexaretem
Seriály

Street photography s Flexaretem

19. 8. 2022 | Eliška Koryntová | 12 minut čtení

Jestli rádi fotíte život kolem sebe, taháte svůj foťák na každou akci a je vám blízká street fotografie, tak by stálo za to vyzkoušet fotit s Flexaretem. Anebo už jste propadli kinofilmu a začínáte se poohlížet po novém kousku na svitkový film, jenže zatím nechcete nalít všechny své úspory do nákupu drahého středoformátu jako Hasselblad nebo Mamyia? I v tom případě by pro vás Flexaret mohl být dobrou volbou.

Pronikavé portréty s Rolleiflexem a Flexaretem
Seriály

Pronikavé portréty s Rolleiflexem a Flexaretem

5. 8. 2022 | Eliška Koryntová | 21 minut čtení

Už vás někdy napadlo, proč mají děti na fotkách od Diane Arbus vždy tak uhrančivý výraz? Ano, byla to skvělá fotografka, která dokázala z okolní reality vytáhnout to, co tam ostatní neviděli. Ale také fotila na Rolleiflex a tento fotoaparát má jednu zvláštnost, která ho dělá jako stvořený pro portréty dětí.

Zobrazeno 21 z 21

Nejčtenější články

Špičkové technologie v novém fotoaparátu: přichází Leica SL3
Produktové novinky Leica

Špičkové technologie v novém fotoaparátu: přichází Leica SL3

7. 3. 2024 | 3 minuty čtení
Skenování a digitalizace: Oživte staré rodinné fotografie se slevou!
Fotoslužby

Skenování a digitalizace: Oživte staré rodinné fotografie se slevou!

1. 3. 2024 | 3 minuty čtení
Jak zařídit YouTube studio
Fototipy Jak vybrat

Jak zařídit YouTube studio

19. 11. 2021 | 10 minut čtení

Nejčtenější recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení
Recenze: Nikon Z f
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Nikon Z f

6. 2. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Sigma 70-200 f/2,8 DG DN OS Sport

13. 2. 2024 | 20 minut čtení

Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem
Fotosoutěže Fototipy Videa Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

1. 3. 2024 | 3 minuty čtení
Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

23. 2. 2024 | 1 minuta čtení
Tipy na focení - komunita
Fototipy Videa

Tipy na focení - komunita

16. 2. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

23. 3. 2024

Tipy na focení - rozhovor s klientem

18. 3. 2024

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

11. 3. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...