Kategorie

Vše

Značky

Vše


Datum

Recenze OM System | Olympus

Recenze OM SYSTEM M.Zuiko 90 mm f/3,5 Macro IS PRO - naprosto jedinečný nástroj
Recenze Hodnocení 99%

Recenze OM SYSTEM M.Zuiko 90 mm f/3,5 Macro IS PRO - naprosto jedinečný nástroj

8. 2. 2023 | Luděk Bouška | 7 minut čtení

Objektiv OM SYSTEM M.Zuiko 90 mm f/3,5 Macro IS PRO úhlem záběru odpovídá 180mm objektivu na full frame a takové makroobjektivy už známe z minulosti. Ale byly o mnoho větší, těžší a pokud mě paměť neklame, žádný z nich nenabízel tak vynikající stabilizátor obrazu. Ale hlavně žádný z nich neměl takový poměr zvětšení. Na makro je prostě skvělý, opticky je vynikající, mechanicky také. Jako momentálně jediný z makroobjektivů vybavených automatickým zaostřováním umožňuje dosáhnout poměru zobrazení 2:1 a to mě na něm opravdu bavilo. Právě autofokus je totiž v kombinaci Focus Bracketingem jednou z nejsilnějších stránek tohoto špičkového makroobjektivu.

Recenze Olympus OM-1: profesionální výkon v malém těle
Recenze Hodnocení 99%

Recenze Olympus OM-1: profesionální výkon v malém těle

26. 5. 2022 | Luděk Bouška | 13 minut čtení

Nejnovější profi fotoaparát Olympus OM-1 vypadá na první pohled dost podobně jako jeho předchůdce. Zdání ale dost klame, jedná se o zcela nový přístroj se vším všudy. Dá se říci, že nezůstal kamen na kameni. Mírně změněný design je vlastně jen drobnost, ale zcela nový skládaný snímač, nový procesor, celkově mnohem vyšší rychlost ve všech operacích, daleko výkonnější AF systém, vyšší odolnost, cca o 2 EV vyšší výkon při vysokých citlivostech nebo třeba nové a daleko přehlednější menu, to rozhodně drobnosti nejsou.

Recenze Olympus E-P7: skvělé ovládání, skvělé barvy
Recenze Hodnocení 90%

Recenze Olympus E-P7: skvělé ovládání, skvělé barvy

1. 7. 2021 | Luděk Bouška | 8 minut čtení

Olympus E-P7 je dalším z dlouhé řady bezzrcadlovek určených začínajícím a mírně pokročilým fotografům, kteří rádi mění nastavení a chtějí foťák tvarem připomínající starý hledáčkový přístroj. Model E-P7 vyniká vylepšeným ovládáním se dvěma kruhovými voliči a také unikátními barevnými režimy, které velice připomínají legendární filmové materiály.

OLYMPUS E-M1 Mark III
Recenze Hodnocení 97%

OLYMPUS E-M1 Mark III

7. 5. 2020 | Luděk Bouška | 12 minut čtení

Nejnovější profi fotoaparát Olympus E-M1 Mark III na mě udělal přes své malé rozměry a hmotnost velký dojem. I když velikostí připomíná spíše malou bezzrcadlovku pro volnočasové focení, je to profi přístroj se vším všudy, ale za daleko nižší cenu než jeho konkurenti. Navíc ale nabízí funkce, o kterých se konkurenci ani nezdá.

Olympus E-M1X
Recenze Hodnocení 98%

Olympus E-M1X

15. 5. 2019 | Luděk Bouška | 17 minut čtení

Nejnovější čistokrevný profi fotoaparát od Olympusu jsem měl možnost vyzkoušet už několikrát a udělal na mě opravdu velký dojem. Je to prostě profi přístroj se vším všudy, ale za daleko nižší cenu než jeho konkurenti. Navíc ale nabízí funkce, o kterých se konkurenci ani nezdá.

Olympus E-PL9
Recenze Hodnocení 85%

Olympus E-PL9

31. 10. 2018 | Luděk Bouška | 10 minut čtení

Olympus E-PL9 je dalším z dlouhé řady bezzrcadlovek určených začínajícím a mírně pokročilým fotografům, kteří rádi mění nastavení a chtějí foťák tvarem připomínající starý hledáčkový přístroj. Model E-PL9 je designem těla sice odlišný, ale funkcemi je téměř totožný s modelem E-M10 III, který naopak připomíná malou zrcadlovku. Je tedy jen na vás, jakému designu dáte přednost…

Olympus E-M10 Mark III
Recenze Hodnocení 90%

Olympus E-M10 Mark III

30. 11. 2017 | Luděk Bouška | 14 minut čtení

Olympus OM-D E-M10 Mark III je v pořadí už třetím modelem základní řady bezzrcadlovek určených začínajícím a mírně pokročilým fotografům, kteří rádi mění nastavení a chtějí foťák tvarem připomínající malou zrcadlovku. Třetí generace se od předchozích designem téměř neliší a velký rozdíl není ani ve funkcích. Ale E-M10 Mark III přináší několik vítaných inovací a vylepšení, která jednoznačně oceníte a patrně zjistíte, že už nemá smysl uvažovat o zrcadlovce.

OLYMPUS M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6
Recenze Hodnocení 85%

OLYMPUS M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6

31. 7. 2015 | 2 minuty čtení

OLYMPUS M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 je základní zoom pro kompaktní fotoaparáty OMD a PEN. Jeho hlavní předností je jeho velikost a kvalita zpracování. Díky tomu ho můžete mít na těle nasazený pořád a skoro to nepoznáte. Světelnost objektivu je na kratším ohnisku f/3.5 a na delším f/5.6. Objektiv disponuje rychlým a přesným autofokusem, který nemine.

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II
Recenze Hodnocení 85%

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II

31. 7. 2015 | 2 minuty čtení

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II je velkorozsahový zoom pro kompaktní fotoaparáty OMD a PEN. Na takový rozsah zoomu je objektiv malý a lehký. Objektiv je vybaven rychlým a tichým autofokusem a pro náročné i ostřícím kroužkem pro manuální ostření. Světelnost je f/4 na nejkratším ohnisku a f/5.6. Nejsou to nízká čísla, ale pro tak kompaktní objektiv je to dostačující a i tak jsou výsledky na nízká clonová čísla dobrá.

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 40-150 mm f/2,8 PRO
Recenze Hodnocení 95%

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 40-150 mm f/2,8 PRO

20. 10. 2014 | 3 minuty čtení

Olympus uvedl na trh objektiv, který u konkurence nenajdete. Vzal si tradiční profesionální teleobjektiv 70-200/2,8 a poněkud jej protáhl, a to až na ohnisko 300, přitom světelnost zůstala nezměněna. Svojí velikostí se pak řadí k nejmenším objektivům v kategorii. Přiznejme ale na rovinu, že to měl Olympus lehčí. Nevytvořil objektiv pro plný formát, ale pro svůj systém micro 4/3, a tedy skutečný rozsah ohnisek je 40-150 mm (80-300 ekv. 135). Objektiv lze ještě rozšířit o nový telekonvertor MC‑14 (rovněž jsme jej testovali), který je objektivu ušit na míru a posune ohnisko až na 420 mm (ekv. 135) a světelnost přitom padne na stále výborných f/4. Olympus je s objektivem a konvertorem připraven uspokojit i profesionální choutky ve sportovní fotografii či fotografii živé přírody. Mírou uspokojení jsme se v testu zabývali i my.

Olympus OM-D E-M10
Recenze Hodnocení 95%

Olympus OM-D E-M10

21. 8. 2014 | 3 minuty čtení

Olympus není v tvorbě malých, ale kvalitních profi fotoaparátů, žádným nováčkem a s nejkompaktnějším kouskem z rodiny OM-D to jen potvrdil. E-M10 byl jeden z těch fotoaparátů, který jsem po testu vracel jen s těžkým srdcem. A proč? Předně mě s ním bavilo fotit, nic mě neobtěžovalo a E-M10 dělal přesně to, co jsem po něm požadoval. Je to sice mrňous, ale na ničem se u něj nešetřilo. Nabídne perfektní hledáček, praktický výklopný dotykový displej, WiFi, rychlé sériové snímání a neméně rychlé zaostřování. Tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat až do takových detailů jako možnost nastavení křivek gamma. Pokud tedy hledáte něco kvalitního, co vás nebude tížit na krku, zbystřete svou pozornost.

Olympus Stylus SP-100
Recenze Hodnocení 70%

Olympus Stylus SP-100

11. 8. 2014 | 3 minuty čtení

Kdyby si odstřelovač měl představit nějaký fotoaparát, patrně by jeho představa celkem věrně odpovídala Olympusu SP100. Proč? No nejdříve přiblížením s 50x optickým zoom končící na ohnisku 1200 mm, s kterým můžete fotografovat z neskutečné dálky. Pomineme-li profesionální černou a dobrou ergonomii můžeme dojít k tomu hlavnímu, tedy Dot Sight zaměřovače známého nejvíce právě ze zbraní. Mnozí z vás si asi řeknou, že jde o zbytečnost, ale...

Olympus TG-3
Recenze Hodnocení 85%

Olympus TG-3

28. 7. 2014 | 3 minuty čtení

Olympus vypustil do fotografického světa další kousek, který by se tu měl ohřát o něco déle než ostatní. Proč? Jednoduše proto, že také více vydrží. Kdybyste ho náhodou chtěli utopit, vězte, že většina českých rybníků mu bude mělká. Nepohodlně se totiž necítí i 15 metrů pod hladinou ani pokud se náhodou dva metry proletí vzduchem. Nevadí mu ani zima, ale to teď v létě nebudeme moc rozpitvávat. A co je zde pro znalé nového oproti předchozímu modelu TG-2? Především se změnil displej, který byl často kritizován pro špatnou čitelnost na slunci. Pro příznivce bezdrátu pak přibylo ovládání prostřednictvím chytrého telefonu s WiFi.

Olympus Stylus 1 -  Pan kompakt
Recenze Hodnocení 85%

Olympus Stylus 1 - Pan kompakt

2. 3. 2014 | 2 minuty čtení

STYLUS 1 je kompaktní fotoaparát, který svou obrazovou kvalitou, manuálním ovládáním, EVF hledáčkem a Wi-Fi uspokojí i náročné fotografy. Rychlé nasycení trhu s kompaktními fotoaparáty přinutilo všechny přední výrobce fotoaparátů hledat nové cesty, jak přimět uživatele k nákupu právě jejich produktů. Do popředí se tak dostávají modely, které jsou prostřednictvím bezdrátových sítí kompatibilní s smartphony a dalšími inteligentními zařízeními. Na jedné straně to vedlo k pokusům o „sociální“ fotoaparáty (například Canon PowerShot N), a na té druhé k vývoji schopnějších fotoaparátů vyšší třídy jako je právě představený Olympus Stylus 1.

Olympus OM-D EM-1
Recenze Hodnocení 90%

Olympus OM-D EM-1

27. 1. 2014 | 3 minuty čtení

Olympus poslal na trh novou bezzrcadlovku, u které vám zrcátko nemusí chybět. A to hned ze dvou důvodů, v první řadě to je elektronický hledáček, který nabídne velmi jemný rastr s více než 2 miliony bodů a zvětšení odpovídající profesionálním zrcadlovkám. Dodejme pak, že na rozdíl od nich nabídne nejen 100% kontrolu nad kompozicí, ale i expozicí a vyvážením bílé. Druhým bodem, který odráží argumenty pro zrcátko v poloprofesionálním segmentu, kam E-M1 po zásluze patří, je skutečnost, že se na micro 4/3 snímač fotoaparátu podařilo umístit 37 bodů pro fázovou detekci zaostření, tedy právě těch, na které u zrcadlovek propouští světlo polopropustné zrcátko. To vše zabalili inženýři Olympusu do kompaktního těla s příkladnou ergonomií. Tlačítek přímé volby a otočných voličů zde najdeme tolik, že by nad nimi mohla plesat i obsluha řídícího pultu menší elektrárny. To však není vše, snaha o vyšší segment poloprofesionálních a profesionálních fotoaparátů je doložena hned trojí odolností, která by měla předurčit fotoaparát k velmi častému používání bez ohledu na povětrnostní vlivy, dočasné působení vody a mrazu -10°C (podobně odolné jsou i objektivy v třídě PRO). Takže dobrá zpráva pro opravdové nadšence a blázny, kteří si s fotografováním nedají pokoj ani v době kdy většina ostatních raději sedí někde v teple . Už v úvodu mohu říci, že odolnost jsem otestoval do puntíku a zatím si ještě Olympus na stav vrácené EM-1 nestěžoval. Pojďme se nyní podívat, jak se povede opomíjenému standardu 4/3 prodrat do popředí zájmu kvalitou jeho snímků.

Olympus SH-50
Recenze Hodnocení 60%

Olympus SH-50

31. 8. 2013 | 1 minuta čtení

Olympus SH-50 pokukuje po budoucích majitelích z řad fotografů hledající především univerzální fotografický přístroj. Těm nabídne 24 optický zoom se slabší světelností začínající na širokoúhlých 25 mm. Na druhou stranu se do fotografického světa snaží probít 5-ti osou mechanickou stabilizací, jejíž účinnost skutečně poskočila o nějaký ten stupínek nahoru. Mimo to zde nahmátneme dotykový displej, není pak divu, že se na druhou stranu omezíme pouze na několik tlačítek. Paleta automatických a manuálních funkcí a Full HD video se zde bere jaksi sama sebou. Naproti tomu automatické sestavení panorama přímo ve fotoaparátu či HDR ještě donedávna doménou fotoaparátů ze stáje Olympus nebyla. Pojďme se nyní podívat, jak to vše funguje v praxi.

Olympus XZ-2
Recenze Hodnocení 80%

Olympus XZ-2

25. 7. 2013 | 1 minuta čtení

Olympus představuje další evoluci jejich ,,profesionálního“ kompaktu. Snad nebude rouháním, pokud uvedu, že Olympus do evoluce strká prsty již delší dobu a tvrdošíjně v tom pokračuje se střídavými úspěchy. Navzdory tomu jeho profi kompakty vždy patřili k tomu lepšímu a nyní máme možnost podívat se, jak je tomu u XZ-2. Nepředbíhejme ale a zmiňme se nejprve o tom, z čeho je uvařen. Ingredience v podobě velkého BSI-CMOS snímače s rozumným rozlišením a optikou s vysokou světelností v celém rozsahu dávají tušit, že bychom si mohli pochutnat. A když kořeníme výklopným displejem, parádní ergonomií a pokročilými funkcemi, musel by být kuchař opravdu nešika, aby se to jíst nedalo. Tak s chutí do toho!

Zobrazeno 17 z 17

Nejčtenější recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Recenze Hodnocení 94%
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024 | 15 minut čtení

Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024 | 1 minuta čtení
Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem
Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Fotoškola - street fotografie
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Nejnovější videa

Fotoškola - street fotografie II.

19. 4. 2024

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

11. 4. 2024

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...