Blog

Kategorie

Vše

Témata

Vše

Značky

Vše

Datum

Blog

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend
Rozhovory

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

18. 4. 2024 | Václav Křížek | 9 minut čtení

Přes pasáž Světozor vedou mé kroky do paláce Ligna, kde je ve 3. patře vkusně umístěn zrekonstruovaný prostor posluchárny a naší temné komory. Setkávám se tu s Lubošem Rytychem, který pracuje ve FotoŠkoda jako specialista na zpracování ČB filmů a fotografií. Společně si dnes popovídáme o klasické fotografii.

Vladimír Birgus: Červená a modrá
Výstavy Leica

Vladimír Birgus: Červená a modrá

17. 4. 2024 | 2 minuty čtení

Vladimír Birgus je uznávaný fotograf, vysokoškolský profesor, kurátor a historik fotografie - tato významná osobnost bude v Leica Gallery Prague od 19. dubna do 9. června vystavovat soubor barevných fotografií, konkrétně těch, kde převažuje modrá a červená barva. Do 8. května zároveň probíhá také výstava Vladimíra Birguse v galerii Czech Photo Centre, kde naopak najdete snímky černobílé.

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty
Aktuality z fotosvěta

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

17. 4. 2024 | 2 minuty čtení

Soutěž ShopRoku vstoupila do jubilejního 15. ročníku a FotoŠkoda nechyběla mezi finalisty! Děkujeme našim zákazníkům a příznivcům za hodnocení, která se odrazila v získání krásného druhého místa v Ceně kvality, kategorie Foto. Ani v následujícím roce nebudeme usínat na vavřínech a uděláme vše pro to, aby vám nákupy u nás nadále dělaly radost.

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy
Produktové novinky Aktuality z fotosvěta

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

16. 4. 2024 | Martin Hájek | 5 minut čtení

Sony uvádí nový širokoúhlý objektiv FE 16-25 mm f/2,8 G. Jedná se o kompaktní, ale vysoce výkonné sklo, které nabídne opravdu hodně. Měl jsem možnost si jej vyzkoušet, a přestože jsme společně strávili jen chvilku, udělal na mě velký dojem. Jaký je tento zajímavý objektiv? Co nabízí, jak se s ním pracuje a jak fotí? Odpovědi najdete v následujícím článku.

Marek Pupák: Blue Grandma
Výstavy

Marek Pupák: Blue Grandma

16. 4. 2024 | 2 minuty čtení

Galerie 400 ASA na pražském Smíchově uvádí novou výstavu - projekt s názvem Blue Grandma zde představí Marek Pupák, který se od roku 2007 věnuje fotografování své babičky. Netradiční dokumentární série bude k vidění od 19. dubna do 20. června.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem
Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

15. 4. 2024 | 6 minut čtení

Michael Molter je fotograf žijící v Dánsku, který se specializuje na fotografování krajiny a architektury již více než 40 let. Zde vás Michael provede, jak používat filtry NiSi pro fotografování krajiny.

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!
FotoŠkoda Fest

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

15. 4. 2024 | 6 minut čtení

FotoŠkoda FEST – svátek všech fotografů, festival, kde si každý fotograf i videotvůrce přijde na své, vstupuje do druhé dekády! Letošní jarní festival propukne už v pondělí 27. 5. 2024 a potrvá do neděle 2. 6. 2024. Během celého týdne se společně s desítkami špičkových profesionálních fotografů a odborníků v oblasti fotografie i videotvorby sejdeme v centru Prahy, nejen v prostorách paláce Langhans, a necháme se unášet tvůrčí atmosférou při přednáškách, workshopech, produktových prezentacích i online streamech. Tak neváhej a přidej se k nám - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | Václav Křížek | 8 minut čtení

Může bezzrcadlovka z roku 2020 konkurovat aktuálnějším strojům? Nikon Z6 II je stále velmi populární volbou pro mnoho fotografů, kteří opouštějí systém F. Jde o druhou generaci Z6, která přináší několik vylepšení a nových funkcí oproti předchozí verzi. Srdce tohoto stroje je však dvojice procesorů Expeed, vylepšení slotů pro paměťové karty a posuny v ostření. Jak moc jsou vylepšení na již velmi povedeném přístroji znát a povedlo se Nikonu uhodit hřebíček na hlavičku?w

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů
Produktové novinky Videa

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

11. 4. 2024 | 5 minut čtení

Nový dron Avata 2 od společnosti DJI je skvělým parťákem pro plnohodnotný zážitek z letu i akrobatické kousky. Nabízí intuitivní ovládání pohybu, detailní záběry ve velmi vysokém rozlišení, integrované ochranné oblouky i vylepšenou výdrž baterie.

Vladimír Birgus: Černá a bílá
Výstavy

Vladimír Birgus: Černá a bílá

11. 4. 2024 | 2 minuty čtení

V galerii Czech Photo Centre mohou nyní návštěvníci vidět zhruba sto černobílých fotografií uznávaného fotografa, profesora Vladimíra Birguse. Hlavními motivy výstavy Černá a bílá jsou kromě lidí dobové kulisy a atmosféra, které mnohdy vytvářejí překvapivé a absurdní momenty. Součástí výstavy v Czech Photo Centre je také ozvučená projekce s dobovou hudbou a úryvky rozhlasových projevů. Výstava trvá do 8. května.

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace
Produktové novinky

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

9. 4. 2024 | 7 minut čtení

Lehký stabilizátor DJI RS 4 podporuje nativní vertikální snímání nové generace s vyšší efektivitou ovládání, lepším výkonem stabilizace a vylepšeným systémem příslušenství a umožňuje profesionálnější a efektivnější tvorbu. DJI RS 4 Pro disponuje systémem inteligentního automatického ostření LiDAR a o 20 % vyšším točivým momentem motoru napříč třemi osami, což nabízí větší redundanci výkonu po vyvážení. Pojďme se na ně podívat zblízka!

Radek Karkys: Mezi Masaji
Výstavy

Radek Karkys: Mezi Masaji

7. 4. 2024 | 2 minuty čtení

V roce 2020 měl filmař a fotograf Radek Karkys možnost odcestovat s Lejlou Abbasovou do Loita Hills v Keni, daleko od turistických lokalit, zdokumentovat rozvojovou spolupráci mezi masajskou komunitou a neziskovými organizacemi Asante Kenya a RedTribe. Na výstavě ve FotoŠkoda je do 27. dubna ke shlédnutí celkem 33 fotografií z jeho výprav.

Fotoškola - street fotografie
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Street fotografie, nebo také česky pouliční fotografie, patří k nejpopulárnějším fotografickým žánrům už od dob, kdy citlivost fotografických materiálů umožnila použití krátkých expozičních časů a rozměry fotoaparátů se zmenšily na přijatelnou úroveň. Konec konců právě kvůli potřebě malé a nenápadné fotografické techniky vznikl i legendární fotoaparát Leica, který je pro své vlastnosti street fotografii od začátku předurčen.

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Recenze Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024 | Martin Hájek | 21 minut čtení

Panasonic Lumix S5 IIx je špičkovou bezzrcadlovkou s full frame senzorem, speciálně navrženou pro tvůrce obsahu, hledající nekompromisní kvalitu jak ve fotografii tak i pro video. Model S5 IIx je vybaven řadou pokročilých funkcí a těží z nového designu snímače a aktualizovaného procesoru s technologií L2. Současně jde o první fotoaparát řady Lumix vybavený Phase Hybrid AF technologií pro rychlé a přesné automatické zaostřování. Testoval jsem jej ve spojení se základním světelným objektivem Panasonic S 50 mm f/1,8.

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie
Fotosoutěže

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

1. 4. 2024 | 2 minuty čtení

Street fotka tu již delší dobu nebyla a my moc dobře víme, že vás tento žánr baví. Pojďme si společně vytvořit nějaký zajímavý záběr při focení street. Naše fotografická soutěž pokračuje i další měsíc.

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa
Videa

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

1. 4. 2024 | 1 minuta čtení

Měsíc změny koníčku v práci snů končí a my bychom moc rádi poděkovali za velmi pozitivní zpětnou vazbu. Pomohl vám některý z našich tipů? Plánujete fotkou a videem vydělávat? Odebírejte náš YouTube a napište nám do komentářů, jaká témata bychom pro vás měli zpracovat dál.

Téma měsíce dubna: Street photo
Fotosoutěže Fototipy Videa Seriály

Téma měsíce dubna: Street photo

1. 4. 2024 | 3 minuty čtení

Objevte fascinující svět street fotografie! Tohle není apríl - přinášíme vám nové téma měsíce, které vás doslova vtáhne do městského života. Povíme si, jak se stát mistrem kompozice, jak efektivně využívat světlo i stín, a také jak zachytit tu pravou atmosféru ulic. S našimi tipy a triky zkrátka zdokonalíte své dovednosti v oboru street photo. Po celý duben vás tak čeká spousta tematického obsahu i tradiční instagramová soutěž, tak nás nezapomeňte sledovat!

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z
Produktové novinky

Tamron 28-75 mm F/2.8 Di III VXD G2 – nově pro Nikon Z

28. 3. 2024 | 4 minuty čtení

Nejprodávanější model Tamron 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 je nyní k dostání také pro bezzrcadlovky Nikon Z. Hlavními přednostmi tohoto objektivu jsou stabilní clona f/2,8 v celém rozsahu zoomu, vysoké rozlišení a rychlý a tichý lineární VXD motor pro rychlé a přesné zaostřování. Pojďme se na něj podívat zblízka!

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny příležitosti
Produktové novinky

Nový Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR - objektiv pro všechny příležitosti

27. 3. 2024 | 4 minuty čtení

Nikon Z 28–400 mm f/4-8 VR je neuvěřitelně všestranný objektiv s 14,2x zoomem umístěným v kompaktním, lehkém a vysoce výkonném těle. Je perfektním řešením pro všechny fotografy, kterým se nechce nosit celou škálu objektivů v brašně a přesto chtějí být připraveni na každou fotografickou příležitost. Pohodlně s ním zachytíte širokoúhlé snímky krajiny, tvůrčí portréty či architektonické detaily, nebo použijete nejdelší ohniskovou vzdálenost pro zachycení plachých zvířat v přirozeném prostředí. S Nikon Z 28–400 f/4-8 VR vám nic neuteče!

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Recenze Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

26. 3. 2024 | Martin Hájek | 10 minut čtení

Samyang 85 mm f/1,4 AF je vysoce světelným, portrétním objektivem, který ale stejně dobře využijete například také pro snímání působivých detailů. Objektiv disponuje optimální „portrétní“ ohniskovou vzdáleností 85 mm a světelností f/1,4. Díky utěsněnému tělu a podpory autofocusu (AF) lze nyní s daným sklem výrazně rozšířit možnosti jeho využití.

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s krásným bokehem
Produktové novinky

SIGMA 50 mm F1,2 DG DN - kompaktní a lehká novinka s krásným bokehem

26. 3. 2024 | 3 minuty čtení

Sigma 50 mm f1,2 DG DN je novým přírůstkem v řadě objektivů Sigma Art. Užijte si nejen dokonalý bokeh efekt při skvělé světelnosti f/1,2, ale také menší a lehčí konstrukci objektivu, která byla upravena na nezbytné minimum. Objektiv je vybaven plnou škálou funkcí vhodných pro profesionální použití, včetně přesného automatického zaostřování pomocí nejnovějšího HLA (High-response Linear Actuator).

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta
Videa

Fotoškola - tvoříme obsah pro klienta

23. 3. 2024 | 1 minuta čtení

V dalším díle se Honza s Václavem posunou k tvorbě pro klienta. Berme to opět jako ukázkovou akci pro naše video. Natočí krátkou upoutávku a udělají pár fotek při jedné malé produkci. Sledujte další díly fotoškoly.

Jak fungujeme o Velikonocích
Aktuality z fotosvěta Fotoslužby

Jak fungujeme o Velikonocích

22. 3. 2024 | 2 minuty čtení

Naše otevírací doba se během Velikonoc trochu změní, proto neodkládejte nákupy na poslední chvíli! Budeme tady pro vás v pátek, sobotu a neděli od 11 do 18 hodin, v pondělí si budeme užívat státního svátku. Přejeme vám krásné Velikonoce!

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Recenze Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024 | Martin Hájek | 15 minut čtení

Rollei Rock Solid Beta Mark III je robustní, multifunkční a designově skvěle zpracovaný stativ (tripod), představující všestranné příslušenství pro profesionální i hobby fotografy. Daný model nové generace je se svými parametry vhodným a výkonným pomocníkem pro všechny cestovatele, ale dobře poslouží i pro rozličné outdoorové aktivity stejně jako třeba do interiérů nebo do fotografických ateliérů a studií pro natáčení videí.

Zobrazeno 24 z 3747

Nejčtenější články

Analog: proč fotit na film?
Fototipy

Analog: proč fotit na film?

11. 1. 2019 | 10 minut čtení
Jak zařídit YouTube studio
Fototipy Jak vybrat

Jak zařídit YouTube studio

19. 11. 2021 | 10 minut čtení
Jak vybrat nejlepší techniku na focení makrofotografie
Fototipy

Jak vybrat nejlepší techniku na focení makrofotografie

24. 4. 2023 | 11 minut čtení

Nejčtenější recenze

Recenze: Nikon Z6 II
Recenze Hodnocení 98%
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024 | 8 minut čtení
Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Recenze Hodnocení 99%
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024 | 13 minut čtení
Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III
Recenze Hodnocení 94%
Hodnocení 94%

Recenze: Rollei Rock Solid Beta Mark III

21. 3. 2024 | 15 minut čtení

Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem
Fototipy

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

15. 4. 2024 | 6 minut čtení
Fotoškola - street fotografie
Fototipy Videa Seriály

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024 | 1 minuta čtení
Téma měsíce dubna: Street photo
Fotosoutěže Fototipy Videa Seriály

Téma měsíce dubna: Street photo

1. 4. 2024 | 3 minuty čtení

Nejnovější videa

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

11. 4. 2024

Fotoškola - street fotografie

5. 4. 2024

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

1. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...