Výstava Tomáše Třeštíka - “Abych si to pamatoval"

Výstava Tomáše Třeštíka - “Abych si to pamatoval"

Jméno Třeštík má v uměleckém světě zvuk. Skalnímu fanouškovi fotografie se jako první zřejmě vybaví právě autor, jehož výstavu složenou ze snímků z volné tvorby si můžete od 1. do 12. listopadu exkluzivně prohlédnout v Minigalerii Centra FotoŠkoda. Objevte svět autora slavných "balkonovek" a reklamního fotografa, Tomáše Třeštíka.

Na skok od reklamní fotky

Tomáš Třeštík, ambasador firmy Canon a hvězda podzimního FotoŠkoda Festu, je již stabilní tváří na českém fotografickém poli. Na kontě má řadu reklamních projektů, ačkoliv možná mnozí z nás nevědí, že za nimi stojí právě on. Jeho nejviditelnějším projektem tak jsou proslulé "balkonovky", během nichž nafotil nespočet známých i neznámých osobností a který obsahuje na 2500 fotografií. V létě slavil právě tento velkoformátově vytištěný projekt obrovský úspěch v Karlových Varech a vy se můžete těšit hned na dvě z těchto fotografií.

Ty jsou ale jen pomyslnou třešničkou na dortu volné tvorby, jíž především je výstava věnovaná. Unikátní je hned z několika důvodů - fotografie jsou uzpůsobené do netradičního čtvercového formátu, ale především se jedná o fotografie, které zatím nebyly vystavené, a nejspíš jen tak ani nebudou. :) Nenechte si proto ujít skvělou příležitost prohlédnout si snímky, které nezapřou talent a rukopis svého autora.

Ačkoliv výstava nebude mít vernisáž, s Tomášem se můžete setkat na FotoŠkoda Festu od 6. do 12. listopadu, mimo jiné na přednášce věnované reklamní a portrétní fotografii, kde čeká posledních pár volných míst na ty nejrychlejší z vás! Ti, kteří Tomáše Třeštíka na Festu nezastihnou, nemusí věšet hlavu. Připravili jsme pro vás dvoudílný rozhovor (1. část a 2. část), který vám osvětlí mnohé z jeho pracovního života.

O autorovi

Tomáš Třeštík patří k nejznámějším a nejvyhledávanějším českým fotografům. Je synem dokumentaristky Heleny Třeštíkové a architekta Michaela Třeštíka. Vystudoval obor fotografie na FAMU. Před jeho fotoaparátem pózovalo mnoho známých osobností. Mezi Pražany je proslaven také sérií sedmi portrétů letenských bezdomovců, vystavených v galerii Artwall, kteří kvůli policejnímu zásahu ztratili svoje útočiště a byli nuceni po řadě let opustit svoje „domovy“. Kromě street fotografie se Tomáš věnuje i reklamní fotografii.

Čekejte prosím...