Fotofatal Nadii Rovderové

Fotofatal Nadii Rovderové

Dlouhé expozice zaznamenávající realitu smíšenou s vnitřním rozpoložením autorky a fotografie, které jsou charakteristické nápadnou absencí předmětů či lidí. Takový je subjektivní dokument oceňované slovenské fotografky Nadii Rovderové, jejíž výstavu můžete zhlédnout v Nikon Photo Gallery od 4. 10. do 4. 11. 2018.

Genius loci

Slovenská fotografka Nadia Rovderová svou současnou výstavou v Nikon Photo Gallery navazuje na sérii svých předchozích výstav nazvaných Fotofatal. Na svých snímcích zachycuje zdánlivě všední okamžiky a situace, nesnaží se však o přesnou reprodukci reality: pomocí dlouhé expozice vytváří subjektivní dokument, kde se realita mísí s jejím vnitřním rozpoložením. Rozostřený obraz je pak trajektorií sekvence dějů v průběhu času i proudící energie. Jak ale můžeme vidět na cyklech Rozhovory s duchy, Hledání andělů či Terezín, jde autorka ještě mnohem dále a dokumentuje i jevy, které se vzpírají vědomému vnímání. Všechny její fotografie si však uchovávají přirozenost, intuitivnost a nepatetičnost.

Její snímky se často vyznačují tím, že vznikají v šeru či tmě. Stejně jako mizení světla je charakterizuje i mizením dalších subjektů. Bývají svědectvím toho, kdo či co na nich chybí. Autorka definuje umění jako "konstruktivní způsob zpracování vlastní nadměrné citlivosti a vnímavosti." Své snímky nikdy neinscenuje, nechává je k sobě přijít a vždy je otevřená k jejich zaznamenání. Jejím klíčovým projektem je cyklus Novorozené oči, v němž zachytila oči svých vlastních dětí, Felixe a Ley, které ještě nedovedly zaostřit předměty kolem sebe a v jejichž očích jeden subjekt splývá s druhým. Význam jim všem bude dán až při následném poznávání a v procesu učení.

Přestože Nadia Rovderová nevystudovala žádnou fotografickou školu, její umění bylo oceněné na řadě výstav v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Francii a Japonsku, a také zařazením do fotografických sborníků jako Czech fundamental či Česká fotografie 20. století. V Praze vede galerii Artinbox, kde představuje nejen české a slovenské fotografy, ale taktéž tvorbu art brut, a pořádá zde tematické výstavy současného umění.

Čekejte prosím...