Karel Cudlín v Czech Photo Centru

Karel Cudlín v Czech Photo Centru

Jméno Karla Cudlína je neodmyslitelně spjato s fotografickým dokumentem a v jednom ze svých dokumentů už 22 let zachycuje proměny krajiny a společnosti státu Izrael a palestinských. Od 10. října do 25. listopadu si tak vůbec poprvé můžete prohlédnout průřez celým projektem, kde najdete jak slavné, tak doposud neznámé snímky, které vznikly v letošním roce.

Vizuální román zachycující proměny Izraele

Ajin je šestnáctým písmenem hebrejské abecedy a kromě toho nese spoustu dalších významů, které ho činí ideálním názevm pro fotografickou výstavu Karla Cudlína zaměřenou na Izrael a palestinská území: jeho numerická hodnota činí 70, což je výročí, které stát Izrael letos slaví, je také zároveň výrazem pro oko (a v protosemitských jazycích často i oko připomínalo) a foneticky často není v řeči patrné, písmeno vidoucí, avšak mlčenlivé. Symbolizuje také prapůvodní světlo stvoření.

Výstava je unikátní tím, že je takto tematicky zcela poprvé prezentována samostatně. Zachycuje proměny krajiny a společnosti od Sinaje po Golany v posledních 22 letech a uvidíte na ní průřez prací, které jsou dnes již proslulé, ale i doposud neznámé - také proto, že řada z nich vznikla v letošním roce.

Karel Cudlín je jediným českým fotografem, který se Izraeli věnuje soustavně. Jako dokumentarista se vyhýbá pitoreskním motivům blízkovýchodní reality a jeho fotografie nemají jednotící téma. Vznikají spontánně a zcela a pouze na základě momentální situace, která se před fotografem rozprostírá. Přestože navštěvuje již dobře známá místa, nezískáte z jeho fotografií dojem opakování či nudy - ústředním motivem jeho fotografií jsou lidé, a to i na těch, kde se nevyskytují v záběru. Díky smyslu pro humor jsou snímky dovedené až na hranici absurdna a jsou také chráněné proti stereotypu.

Cudlínův archiv týkající se Izraele dnes zahrnuje na tisíce negativů a digitálních snímků. Po celou dobu zůstává věrný svému stylu stavějícímu na humanistické fotografii a z jeho snímků čiší zájem o lidi jakožto různorodé společenství individualit. V tomto směru je pro něj Izrael ideální a nekonečnou inspirací.

Pokud si chcete připomenout tvorbu Karla Cudlína v celé její šíři, můžete se zaposlouchat do jeho přednášky na jarním FotoŠkoda Festu.

Čekejte prosím...