Učte se na FotoŠkoda Festu od těch nejlepších!

Učte se na FotoŠkoda Festu od těch nejlepších!

Na začátku listopadu bude v Centru FotoŠkoda panovat festivalová nálada a s ní spousta inspirace, nových nápadů a léty prověřených zkušeností. Po celý týden budete mít možnost se setkávat s velkými jmény různých žánrů fotogarfického světa a nahlédnout pod pokličku jejich umění. Na koho se letos můžete těšit?

Nasajte know-how od špiček v oboru

Letošní program se inspirativními osobnostmi jenom hemží a vy můžete být u toho, až budou poodkrývat svá tajemství a svůj příběh! Celých 7 dní budete moci čerpat nové poznatky ze všech možných fotografických žánrů a stanout po boku profesionálů. Jejich zkušenosti, vaše zvídavost a společné nadšení pro fotografii vytváří přesně tu festivalovou atmosféru, na kterou se už všichni nedočkavě těšíme! :) A na koho se můžete těšit vy?

Tomáš Třeštík

Tomáš je mezi veřejností znám především pro svoje "balkónovky", možná si také vzpomenete na jeho fotografie lidí bez domova, které visely v galerii Artwall na Letné. Jak je vidno, věnuje se portrétům, především ale reklamní a komerční fotografii. A že je to svět plný zajímavých osobností i příhod! Na festivalu vám kromě reklamního světa přiblíží také svůj život s fotoaparátem v ruce i osobní projekty, na kterých pracuje.

Pokud se chcete naladit na Tomášovu vlnu, zkuste to v rozhovorech (1. část a 2. část), které s ním udělal náš kolega Kryštof Korč.

nechci si nechat ujít tomášovu přednášku


©Tomáš Třeštík

Dan Vojtěch

Fotky Dana Vojtěcha jste už určitě viděli. Jeho hlavní specializací je sport, pojímá ho ovšem tak neotřele, že jeho fotky podle stylu poznáte na první pohled. Nejradši se zaměřuje na extrémní sporty, přičemž spolupracuje třeba se značkou Red Bull. Možná jste ovšem narazili i na jeho lifestylové snímky, které má rovněž v portfoliu. O jeho pohledu na fotku si můžete přečíst v rozhovoru na našem blogu. Na své přednášce si s vámi bude povídat o tom, co obnáší život profesionálního fotografa a jaké výzvy mu přináší. A zcela jistě se můžete těšit na pořádnou jízdu!

chci se registrovat na danovu přednášku

David Gaberle

David je streetař každým coulem, ulice je mu nekonečnou inspirací. Je neustále připravený zaznamenat ten správný okamžik a už nyní má na svém kontě knihu Metropolight, kde zveřejnil své fantastické snímky z různých světových metropolí. Sleduje zde zdánlivě všední místa a pomocí světel a barev je proměňuje ve skvosty, které čekaly na odhalení. Pro Davida nyní fotoaparát funguje jako určitý druh terapie, o čemž vám poví také ve své přednášce na festivalu.

chci proniknout do tajů ulice s Davidem

Martin Stranka

Martinovy fotografie jsou krásnou ukázkou precizně zpracovaných fotografií s dokonalou atmosférou pohybujících se na hranici fantazie a reality. Letos uspěl na soutěži Sony World Photography Awards a jeho snímky už měly možnost nadchnout diváky po celém světě - visely v galeriích v New Yorku, Tokiu, Miláně, Paříži, Hong Kongu nebo Kyjevě a nyní je budete moci obdivovat i vy, účastníci festivalu a návštěvníci naší prodejny, a to ve formě velkoformátů v naší maxigalerii. Ba co víc, na své přednášce vám Martin otevře dveře do svého fotografického světa!

chci vědět víc o Martinově světě fotografie


©Martin Stranka

Jiří Růžek

Jméno Jiřího Růžka je ve světě fotografického aktu a glamour pojem. Dokáže vystihnout ženskou krásu a sexualitu a jeho fotografie jsou nápadité co do zpracování i lokace. Pokud se chcete zaměřit na glamour fotografii, Jiří Růžek je rozhodně osobností, od níž se můžete hodně naučit a která vám pomůže pozvednout vaše fotografie na umění. Na workshopu si můžete práci s modelkou, kompozicí a světlem, které jsou základem kvalitní fotografie, vyzkoušet na vlastní kůži, a odnesete si domů nejenom nové znalosti, ale také krásné fotky, které vám ozdobí portfolio.

chci se naučit fotit glamour s jiřím růžkem

Martin Feix

Martin Feix už v 16 propadl fotografování polonahých žen a nyní je zakladatelem značky Girls without clothes, která je známá především pro svůj unikátní fotografický obsah (který je samozřejmě dílem Martinovým) hojně postovaný na sociální sítě. Fashion fotografie, a to velmi originálně pojatá fashion fotografie je zkrátka Martinovou vášní, kterou umí dobře pojmout i prezentovat. Na své přednášce na festivalu vám řekne, jaká byla jeho cesta od zaujetí fotografií k vlastní oděvní značce.

chci se ponořit do fashion s martinem

Petr Bambousek

Petrovou specialitou jsou zvířata, a ta divoká zvláště. Jeho vášní je příroda jako celek, a proto v jeho portfoliu najdete jak makrosnímky, tak fotografie velkých zvířat. Zachycuje je v jejich přirozeném prostředí, s citem a respektem k přírodě a byl také členem mezinárodního týmu, který fotografoval divoká zvířata v Africe. O zažehnutí plamene pro fotografii a jeho fotografickém vnímání si můžete přečíst v rozhovoru na našem blogu. Na festivalu vám poví o setkáních s exotickými zvířaty z různých koutů světa a na výlet do světa fotografování zvířat se s ním můžete vydat i na workshopu, který se sice nebude odehrávat v exotické destinaci, ale v lokalitě, která svými podmínkami simuluje přirozené prostředí zvířat nejlépe - totiž v ZOO.

chci se s petrem bambouskem vydat za zvířaty

©Petr Bambousek

Aleš Jungmann

Fotografie architektury je specifickou disciplínou, kterou Aleš Jungmann ovládá mistrně. Jeho snímky využívají linií a barev v prostoru a perfektně vystihují záměr architekta. Zkrátka a dobře, architektura v jeho podání má jedinečnou osobnost. Na své fotografické pouti si vyzkoušel řadu formátů i technologií a o své zkušenosti, které sbírá od roku 1993, se s vámi podělí na své přednášce. Naladit se na ni můžete při četbě rozhovoru na našem blogu. Focení architektury nikdy nebylo snazší a hezčí!

chci se na architekturu podívat z jiného úhlu

Michal Čížek

Michal je držitelem několika cen Czech Press Photo a už poněkolikáté měl letos na starosti celý tým fotoreportérů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Na svých snímcích pracuje s originální kompozicí a na pomoc si na svých převážně černobílých snímcích přivolává především světlo a stín, ať už jsou přirozené, nebo vytvořené uměle. Na FotoŠkoda Festu vám poví o tom, jaké to je pracovat na KVIFF a jak vypadá týden fotografa na tomto proslulém festivalu. To ale zdaleka není všechno - na unikátní výstavě si v prostorách minigalerie budete moci připomenout okamžiky a osobnosti letošního karlovarského festivalu, a to po dobu celého měsíce!

chci proniknout do zákulisí kviff

Petr Jan Juračka

Petr je renesanční osobností, která skvěle zvládá záludnosti hned několika oborů. Jeho fotografie přírody pořízené fotoaparátem z ruky a dronem, časosběry a především makrosnímky rostlin a zvířat se prolínají s jeho zaujetím pro biologii obecně - studenti Přírodovědecké fakulty UK ho znají také v roli vyučujícího za katedrou, televizní diváci zase z přírodopisného pořadu a nedávno pokřtil také svou novou knihu. Právě o své zkušenosti s drony a umění fotit makrofotografii se s vámi podělí také na festivalu. A nejen o to! Byl jedním z českých ambasadorů, kteří mohli být přímo v Tokiu u představení bezzrcadlovky Nikon Z - a o své dojmy se s vámi na festivalu také podělí!

nenechám si ujít petrův workshop ani přednášky

©Petr Jan Juračka

Lucie Vysloužilová

Lucie na svých fotografiích jedinečným způsobem spojuje pohyb a módu. Ladné křivky, originální lokace, úhly záběru i postprodukce, to všechno vytváří na Luciiných snímcích nezaměnitelný podpis autorky. Díky tomu spolupracovala již s mnoha věhlasnými značkami oblečení, aut či neziskovými organizacemi. Na festivalu si budete moci poslechnout o její cestě k fotografii i úspěchu, který může být pro mnohé z nás inspirací, a na workshopu věnovaném fashion vám předá své know-how a ukáže vám své vidění fotografie. 

chci proniknout do světa Luce photography

Dan Přibáň a jeho žlutý cirkus

Cestu trabantů po celém světě sledovalo na Facebooku více než 100 000 lidí, z jejich putování vzniklo už několik filmů a seriál. Jejich prostřednictvím se můžeme podívat na místa, o nichž se nám dosud třeba jen sní (nebo se nám až dosud nesnilo) a bláznivá parta dobrodruhů funguje jako koření, bez něhož by cesta byla pouhým fádním road tripem. Dan Přibáň, náčelník celé výpravy, který v trabantech nyní doslova objel celý svět, vám teď na festivalu povypráví o svých zážitcích na své poslední a závěrečné cestě, která uzavřela světový kruh.

chci být u vyprávění o trabantech

To ale zdaleka není všechno, příští týden vás seznámíme s instagramery, kteří vám přijdou popovídat o svém umění, nebo vás ho přijdou dokonce naučit.

Čekejte prosím...