Martin Stranka: Fotografie ze série I FOUND THE SILENCE

Martin Stranka: Fotografie ze série I FOUND THE SILENCE

Fine art fotografie Martina Stranky se pohybují na hranici snu a reality. Jsou výsledkem precizní práce, skvělého fotografického oka a neuvěřitelné imaginace. Od 5. listopadu 2018 až do 28. ledna 2019 se můžete potěšit ochutnávkou velkoformátových fotografií ze série I FOUND THE SILENCE, z nichž jedna dokonce letos zvítězila v Sony World Photography Awards!

Fotografie na hranici snu a reality

Martin Stranka se narodil v Mostě v roce 1984 a k fotografii ho přivedla ztráta blízkého člověka. Ačkoliv fotografickou školu nikdy nestudoval, za svůj um sklízí úspěch po celém světě - získal již přes 90 mezinárodních ocenění a jeho fotografie mohli zhlédnout lidé od Los Angeles přes evropské galerie v Londýně, Paříži a v Praze až po asijskou Šanghaj. Jeho fotografie visely v galeriích Getty Images nebo Saatchi Gallery a byly vystavovány společně s pracemi umělců, jako jsou Banksy, Andy Warhol nebo Annie Leibovitz.

Martinovy snímky patří ke skutečné špičce fine art fotografie neboli výtvarné fotografie. Jsou pro něj určitou terapií, odrazem hlubokých vnitřních pocitů, díky čemuž stejně silně působí i na emoce diváků. Na snímcích, které si můžete až do konce roku prohlédnout ve velkém formátu v naší Maxigalerii a které patří do série I FOUND THE SILENCE, spatříte vynikající díla pohybující se - stejně jako všechny ostatní Martinovy fotografie - na pomezí snu a reality, dvou světů, které spolu mají více společného, než se na první pohled zdá. Připomínají statické snímky z filmu, který je kromě vnitřních pohnutek Martinovi častým zdrojem inspirace.

Najdete mezi nimi i oceněnou fotografii z letošního ročníku Sony World Photography Awards, Until You Wake Up. Kromě toho zde můžete obdivovat také snímky Circle Of Life a Dreamers and Warriors spolu s fotografiemi The Escapist a We Found Shelter. Člověk a civilizace se na nich nachází v ambivalentním vztahu s přírodou a fotografie působí zároveň uklidňujícím i zneklidňujícím dojmem. Rozvíjejí příběh s otevřeným koncem, který si každý může dokončit podle své vlastní představivosti.

Kromě výstav můžete jeho díla spatřit také na titulních stranách knih pro velké nakladatelské i vydavatelské domy v New Yorku a spolupracuje také napřímo s řadou umělců nejen z hudební branže. Své vlastní dílo shrnul již ve dvou monografiích - I AM, vydané po pěti letech fotografické kariéry, a 10 Years.

Čekejte prosím...