INSTAGRAMer: rozhovor s Lukášem Martínkem

INSTAGRAMer: rozhovor s Lukášem Martínkem

V našem dalším rozhovoru jsme se ptali Lukáše Martínka na to, jak cestuje, fotí a jak se všeobecně má, když zrovna nedělá další story na svůj účet. Jeho tvorba baví velký počet lidí a letos bude mít svou premiéru i na FotoŠkoda FESTu.

Na FESTu panuje úžasná atmosféra a nemůžu se dočkat

  • Lukáši, jak jsi s Instagramem začal a co bylo důvodem? 

Tohle je super otázka, protože i o tomhle bych chtěl na svojí besedě v rámci FotoŠkoda FESTu mluvit. Celý se to stalo nějak tak náhodou cca 2 roky zpátky, když jsem začal cestovat a pořizovat u toho první obrázky, tehdy ještě na akční kameru. O fotky jsem se chtěl podělit s kamarády a rodinou, ale nechtělo se mi používat Facebook. Instagram v té době nabíral na obrátkách, tak jsem si řekl, proč to nezkusit tam. Tehdy jsem ale rozhodně netušil, že se můj účet přehoupne do tisíců sledujících.

  • Odkud jsi a kolik ti je let? 

​Letos mi bude 30 a jsem jeden z mála rodilejch Pražáků, který v Praze potkáš. :) Ale jak už to tak bývá, člověka nejvíc láká to, co nemá, takže bych se nejradši přestěhoval někam blíž přírodě, za klidem. Uvidíme, jestli to časem vyjde, momentálně se ale chystám na jedno ještě trošku divočejší stěhování, ale o tom asi jindy, nechci to zakřiknout. :)

  • Tak asi uděláme další rozhovor. Co tě živí? Je IG tvoje "práce"?

Do konce roku 2018 mě dlouhých 6 let živila práce kriminalisty. IG mě ale rozhodně neživí, myslím si, že spoléhat navíc jenom na jednu platfotmu je dost nezodpovědný a krátkozraký. V současnosti jsem v takovým mezidobí, kdy mám úžasný nabídky zaměstnání v oboru, kde jsem pracoval a kterej jsem studoval, ale zároveň bych se chtěl naplno vrhnout na fotku, protože to je to, co mě společně s cestováním naplňuje. Sám pořád ještě nevím, kam se ten jazýček vah vlastně nakonec přehoupne.

  • Kolik hodin trávíš venku někde na lokaci? Je to vždy jen o focení, nebo si celkově užíváš pobyt v přírodě? 

​Většinou nikam jen tak na otočku nejezdím, to jsem dělával, když jsem pracoval, abych tím vyplnil volnej čas a nepromarnil ho. Dneska se snažím plánovat minimálně celodenní výlety, abych chytnul modrou i zlatou hodinku, co ti budu povídat. :) Pobyt v přírodě si poslední dobou snažím spíš víc užít než se hnát za fotkou. Zjistil jsem, že když si lokaci nejdřív pořádně okoukám a nacejtím, fotky z ní jsou pak mnohem lepší.

  • Občas u tebe můžeme vidět tag #uprimnaspoluprace. Jak navazuješ kontakt se značkami? Nebo tě oslovují sami?

Když mám o něco velkej zájem, zkusím spolupráci na drzouna poptat, ne nadarmo se traduje to přísloví o líný hubě a holým neštěstí. Samozřejmě mnohem radši nabídky dostávám, protože je pak vyjednávání o podmínkách pro mě podstatně příjemnější a nepřipadám si, že se vnucuju. :) V minulosti jsem zažil i spolupráce, který mohly bejt dlouhodobýho charakteru, ale narazili jsme třeba na překážku, že si každá ze strana představovala společný fungování trochu jinak, a potom je to podle mě lepší ukončit než něco dělat na sílu. Lidi nejsou hloupí a poznají, když se do něčeho tlačíte.

Se spoluprácema je to obecně složitější, mně totiž nikdy nešlo v souvislosti s mým působením na IG do pusy slovo reklama. To je daný z velký části tím, že jsem se, když se ozvala první značka, zařekl, že nebudu papouškovat slogany, a když bude produkt, kterej mi brand poskytne, stát za prd, tak to na plnou hubu řeknu, a o tomhle značky samozřejmě i informuju. Tím pádem to pak celý nevnímám jako reklamu ve svý pravý podstatě, ale spíš jako takovej produktovej test, proto ten #.

Zároveň jsem zatím nikdy neměl se značkama domluvený množství obsahu, kterej pro ně udělám a publikuju, to bych pak určitě označoval jako reklamu. Placeným spoluprácím se nebráním, jen mě musí brand nebo produkt chytnout za srdce. :)

  • Chystáš mimo partnerství pro firmy a vlastní profil i nějaký další projekt?

​Je vtipný, že se ptáš. Mým nejkomplikovanějším projektem se asi brzo stane skok do fotky na fulltime. Zároveň bych ale chtěl poladit právě svůj profil, protože s ním z dlouhodobýho hlediska nejsem až tak moc spokojenej a přál bych si, aby dostal trošku jinej koncept a já nebyl vázanej jen na ten druh fotek, na kterej si u mě lidi zvykli. Chtěl bych to dělat víc multižánrově, abych se i já mohl fotograficky rozvíjet. V dlouhodobejch plánech je samozřejmě blog a YouTube.

  • Cestuješ sám, nebo většinou jezdíš s přítelkyní?

Pokud jde o preference, tak rozhodně s přítelkyní. Bez ní nedám ani ránu a volnej čas si už 13 let užívám nejvíc s ní. Ona už si na to, že s fotkou na výletech zdržuju, zvykla a já bych jí teď chtěl za tu trpělivost a podporu ohromně poděkovat. :) Když ale není na výběr, určitě rád vyjedu i sám, a občas to má výhodu v tom, že pak nikdo nehlídá, v jakým terénu lezu a jestli je to pro mě nebezpěčný.

  • Poslední dobou vidíme i tvou aktivitu na profilu @broumovsko, jak ses k tomu dostal a co tě na Broumovsku tak baví?

​Broumovsko jako region mi dlouhou dobu - jako spoustě lidí - unikalo. Povědomí o něm jsem získal díky Honzovi Řeháčkovi, kterýho určitě znáte z IG jako @kopernikk. Díky Honzovi jsem se pak dostal i k možnosti podílet se na projektu @broumovsko. Jde o region, o kterým lidi zpravidla jen vědí, že se v něm nacházej Adršpašsko-teplický skály, ale už nevědí o tom nekonečným množství dalších krásnejch a turisticky neobjevenejch míst, který v něm jsou, a uniká jim tak jeho plnej potenciál.

Za mě má Broumovsko ohromný plusy ve svý divokosti a v takovým až božím klidu. Ten na vás dýchne ve chvíli, kdy vystoupíte z auta. Každýmu bych doporučil tam vyrazit na výlet, a to rozhodně rovnou na víc dní, protože za jedno odpoledne se tenhle nádhernej region probádat nedá.

  • Uvidíme tě i na FotoŠkoda FESTu, který za pár dní začne. Těšíš se na svou besedu? O čem bude? 

​Těším a bojím zároveň. Veřejně jsem zatím nikde nevystupoval, a tak je asi mírná nervozita na místě. Zároveň ale z minulýho ročníku vím, jaká úžasná atmosféra na Festu panuje a už se ho nemůžu dočkat. Mluvit budu o posledních dvou letech, který byly trošku divoký, jelikož jsem během nich stačil začít cestovat, fotit, dělat Instagram, zažít psychický zhroucení, komplikovanej odchod ze zaměstnání i úvahy o fotografii jako o profesi. Zároveň bych moc rád zapojil publikum, protože všechny zmíněný věci budu popisovat z vlastního pohledu a zajímal by mě i jejich názor na probíraný témata.

  • Čím fotíš? Je pro tebe technika zásadní? 

​Momentálně fotím na X-T3ku od Fujifilmu, což pro mě byl takovej přirozenej vývoj z její mladší a menší ségry X-T20. Na Fuji jsem zároveň fotit před dvěma rokama i začal. Hledal jsem tehdy foťák, kterej by byl co nejmenší a nejhlehčí a zároveň měl dobrou kvalitu výstupu, protože jsem věděl, že velkej foťák bych s sebou zkrátka nikam netahal a nepoužíval ho. Pro firmy musím bejt hrozně nevděčnej spotřebitel. Nerad utrácím za nedokonalý věci, takže když si jdu kupovat techniku nebo i jinej produkt, jsem nekompromisní a v minulosti se mi stalo, že jsem věc vracel třeba i 5x kvůli výrobním nedostatkům. Jsem zkrátka šťoura. 

  • Tvoje nejolíbenější lokace?

-43.909877, 170.157832 doporučuju satelitní snímky z google map. :)

  • Tip na dobrej #hashtag?

​Za mě #czechroamers, pod kterým raketovým tempem přibývaj krásný, hlavně travel, fotky CZ fotografů.

  • Koho doporučuješ sledovat a proč?

@terumenclova - protože je to silná osobnost a úžasná fotografka s citem pro barvy. A taky nesmím zapomenout, že skvělá kamarádka! :)
@tomashavel - Tomášovy fotky mluví samy za sebe, za mě je to momentálně jeden z nejlepších travel a landscape fotografů. Globálně! Jsem rád, že jsem ho poznal a že jsme spolu ochutnali kus Portugalska.
@staypilgrim - kdo nesleduje Káťu s Míšou, přichází o každodenní dávku pozitivní energie zabalený do krásnejch textů a zasněnejch fotek z těch nejkrásnějších míst na světě

@shortstache - pokud bych se někomu někdy chtěl doopravdy přiblížit, ať už kompozičně, nebo postprodukčně, bude to Garret King
@giuliagartner - doufám, že se někdy dostanu fotograficky na takovou úroveň, aby mě Giuli spolu s Jackem Hardingem, Karlem Shakurem a dalšími parťáky přibalili na nějakou ze svejch fotovýprav, a doufám, že bych si z nich odnesl tak poutavý a čistý fotky jako ona :)
@karlshakur - pro mě osobně objev posledního roku, na kterej nedám dopustit, z barev některejch jeho fotek mi padá brada a energie z jeho stories mě nabíjí
@ryandomenico - Ryan si spolu s @viktoriawanders splnil sen a přestěhoval se na Zéland, moc rád sleduju jejich novej život


Na Lukášovu besedu můžete stále dorazit - REGISTRACE

Lukáš je velmi aktivní na svém IG ůčtu

Kontaktovat pro spolupráci ho můžete na emailu

Autor rozhovoru: Václav Křížek, autor fotografií: Lukáš Martínek

 

Čekejte prosím...