BEZ FRÁZÍ: Co stojí za cestou na vrchol?

BEZ FRÁZÍ: Co stojí za cestou na vrchol?

Je sportovec jen stroj na medaile? Již delší dobu podporujeme zajímavý sportovní projekt, který představuje skutečné příběhy vrcholových sportovců. Na pár otázek jsme se zeptali spoluzakladatele projektu Františka Suchana a hlavní fotografky Jany Mensatorové.

Naše země potřebuje ve všech ohledech opravdové pozitivní vzory

Bez frází je prostor pro sportovce, kde mohou odvyprávět své osudy ve všech souvislostech a tak, jak sami cítí. Otevřenost, upřímné sdílení myšlenek, zážitků, zkušeností a způsobů čelit překážkám v podání někoho, kdo si dokázal poradit s vlastním životem i kariérou, je podle nás správná cesta k inspirování dalších lidí. Známí sportovci navíc mají tu výhodu, že jim lidé snáz naslouchají, navíc díky Bez frází si veřejnost lépe uvědomuje, že sportovci nejsou jen upocené stroje na výkon. Naším cílem je pomoct ke kultivaci českého sportovního prostředí, ukazovat cesty a otevírat témata, o nichž se jinde nehovoří, nebo není možnost je zeširoka vysvětlit. Naše země potřebuje ve všech ohledech opravdové pozitivní vzory a tomu se snažíme svým dílem přispět. Web s příběhy a knížky jsou jen začátek, už teď rozvíjíme naši dokumentární video tvorbu a budeme pokračovat dalšími formami, které „naše“ sportovce a jejich poselství dostanou ještě blíž k těm, kteří chtějí zjistit, jak si poradit na klíčových křižovatkách osobního vývoje.

  • Sport je nikdy nekončící téma, ale přece se zeptám, co by pro Vás bylo vyvrcholením projektu?

To nenastane nikdy, protože neustále bude co zlepšovat a kde hledat inspiraci. Zvlášť když vidím stav našeho sportovního prostředí. Naplněním smyslu Bez frází je každý člověk, který vstřebá myšlenky z konkrétního příběhu a ty ho nějak ovlivní. Stačí si přečíst reakce na jednotlivé texty nebo zkušenosti sportovců s děním po zveřejnění příběhu na Bez frází, které vycházejí v našich knížkách. To, co oni předávají dál, skutečně mění životy lidí a tím i krůček po krůčku naše okolí, nejen to sportovní. Co by ale hodně pomohlo nám, co by bylo vyvrcholením pro tým Bez frází, by byl generální partner. Z principu totiž nechceme a nehodláme přístup k příběhům zpoplatňovat. Kdyby tedy k drobným partnerům a občasným spolupracím s velkými společnostmi, jichž si všech samozřejmě vážíme, přibyl dlouhodobější silný sponzor, bylo by to osvobozující. To by nám totiž umožnilo se maximálně soustředit na samotné rozvíjení našeho poselství, než na tříštění sil sháněním peněz.

  • Ano, to chápu Františku. Jano, jak jste se stala hlavní fotografkou projektu? Fotíte čistě sportovní fotografii? 

Oslovil mě František abych vytvořila fotografie k prvním čtyřem příběhům a já byla od prvního momentu z celého projektu tak nadšená a šťastná, že to asi Františka oslovilo a nechal si mě. Fotím něco, co má smysl a přesah. Jsem hlavní fotografkou, protože fotím většinu příběhů a mohla jsem si dovolit věnovat Bez frází spoustu času. Jsou to 3 roky, kdy vznikly první portréty na černém pozadí - tvář Bez frází - nad tím prvním jsem se hodně zamýšlela, bylo potřeba, aby byl jednoduchý a uměl a měl možnost jej vyfotit každý fotograf, který bude zachycovat další příběhy - od té doby máme sbírku více než 180 takových portrétů a já jsem vděčná, že jsem u většiny byla.
Sportovní fotografii bych ráda fotila i více, ale příležitostí není tolik. Fotografie pro Bez frází jsou obvykle reportážní nebo lifestylové. Velmi záleží na okolnostech a času při jejich pořizování. Jen výjimečně mám možnost být a fotit přímo při skutečných soutěžích nebo závodech. A abych odpověděla úplně na otázku, tak fotím cokoliv pro co se nadchnu. Může to tak být od kalendáře přes produkty až po svatbu. Baví mě vymýšlet obrazy a situace a je jedno jestli na hřišti, nebo v kuchyni :-)

  • Když jsem si s Vámi volal, byla jste zrovna na cestě na set, jak probíhá focení pro jednotlivé příběhy a jak se Vám to daří dát dohromady s programem sportovců?

To bývá velmi různé. Téměř nikdy nevím jak to v místě vypadá, jaké jsou světelné podmínky a kolik bude času. Všichni v bez frází se snažíme vyjít jednotlivým sportovcům maximálně vstříc, takže se přizpůsobujeme jejich programu i lokaci. Jsou pro nás důležití ve smyslu, že jsou to jejich životy a my je jen lidem přiblížíme. Zakládám si na autentičnosti a je pro mě  přínosem, když můžu fotografované osobnosti alespoň trošku poznat předem. Kluci mi třeba pošlou hrubý přepis, nebo hotový příběh. Pokud je to opačně, improvizuji od A do Z což bývá výzvou. Je pro mě důležité naladění se na jednotlivé osobnosti. 

  • Jakou techniku používáte a jak připravujete celý set?

Používám techniku Canon. Fotoaparát EOS 5D Mark IV s objektivy EF 24-70 2,8, 70-200 2,8 a světla Fomei Digitalis PROX 400 a 600. V zásadě vyjíždím s 2 bateriovými blesky. Jednou jsem dokázala vyrazit z Varů a ve Vrchlabí zjistila, že jsem nechala záblesky doma na zápraží trochu průšvih, když je potřeba vyfotit stejný portrét jako u předchozích .... stane se:)
V zimě jsem měla možnost otestovat techniku od Olympus a to i v náročnějších podmínkách Visma Ski Classic, když jsem jezdila s týmem Lukáše Bauera a fotilo se mi skvěle.
Jednotlivé sety se u Bez frází předem moc připravit nedají. Výjimkou byl kalendář, který vznikl v loňském roce. Tam byly jednotlivé fotky celkem naplánované. 

  • Tvoříte i příběh / scénář fotky? U některých příběhů jsem viděl sportovce i “nahé”, má to nějaký hlubší význam? 

Ta “nahota” byli jednorázová záležitost. Vytvořili jsme celkem unikátní kalendář, který je tvořen 12-ti akty. Každý jednotlivý obraz má svůj hlubší význam a je propojen s unikátním příběhem sportovce, který je na fotce zachycen. O významu jednotlivých fotek a spojení s příběhy  jsem se nakonec trošku rozepsala na svém instagramu. Mohla bych se to tu snažit popsat a přiblížit víc, ale raději bych to dokázala obrazem. A že ti lidé nemají oblečení? To mi přišlo jen jako detail, protože ke skutečnému odhalení došlo právě v jejich příbězích.

  • Jaké focení bylo pro Vás největší výzvou? 

Každé focení je pro mě výzvou, ještě jsem nesklouzla k rutině, ačkoliv jsem k tomu měla jeden čas nakročeno, pak ale přišlo Bez frází …... A jestli mám vypíchnout jen jednu věc, tak je to právě kalendář pro rok 2019, velmi mi záleželo na tom, aby to nebyly jen fotky nahých lidí, ale aby v sobě dokázaly nést příběh v jednom obraze. Věřím, že kdo četl příběhy našich sportovců dokáže přečíst i jejich fotku v kalendáři, ale netroufnu si odhadnout může-li to tak fungovat i opačně…

Já Vám oběma děkuji za odpovědi. Všechny čtenáře bych tímto rád pozval na FotoŠkoda FEST, kde bude mít Bez frází besedu. 

PROJEKT BEZ FRÁZÍ

FOTOŠKODA FEST 

Autor rozhovoru: Václav Křížek

Čekejte prosím...