Objektiv revoluce Krzysztofa Millera

Objektiv revoluce Krzysztofa Millera

Letos v listopadu si připomínáme 30 let od znovunabytí svobody. Přesto od té doby ve světě zuřilo a zuří mnoho krvavých sporů. Krzysztof Miller byl svědkem mnoha z nich a v Leica Gallery Prague si od 8. listopadu do 5. ledna prostřednictvím jeho fotografií budete moci připomenout dobu, kdy padl komunismus ve střední Evropě, i místa, kde konflikty probíhají dodnes.

Svědek krvavých dějin

Krzysztof Miller zachytil hledáčkem svého fotoaparátu řadu událostí světových dějin - byl svědkem demonstrací, revolucí, válek i humanitárních katastrof. Jeho kariéra začala v roce 1989, kdy dokumentoval demonstrace a změny probíhající v Polsku, Československu a Rumunsku. Později se podíval do bývalé Jugoslávie, Čečenska, Kurdistán, Zairu i Konga.

Krzysztof Miller je jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších polských válečných fotoreportérů. Spolupracoval s vynikajícími polskými reportéry, jako jsou Wojciech Jagielski nebo Paweł Smoleński, a byl porotcem soutěže World Press Photo. Jeho jméno je spojované s deníkem Gazeta Wyborcza. Jeho cesty ho poznamenaly posttraumatickou stresovou poruchou a v roce 2016 spáchal sebevraždu.

Na výstavě Objektiv revoluce, která bude v Leica Gallery k vidění od 8. 11. 2019 do 5. 1. 2020, zhlédnete průřez jeho nejlepšími snímky, na nichž se vrátíte do doby, kdy padl komunismus ve střední Evropě, a podíváte se na místa, kde krvavé konflikty zuří dodnes, například, do Súdánu či Afhnánistánu. Výstava je jednou z oficiálních doprovodných akcí oslav 17. listopadu 1989 - Korzo Národní.

V týdnu, kdy probíhá FotoŠkoda Fest, a týden po něm máte s akreditací vstup na výstavu zdarma.

Čekejte prosím...