Line-up FotoŠkoda FESTu je venku. Co byste neměli propásnout?

Line-up FotoŠkoda FESTu je venku. Co byste neměli propásnout?

FotoŠkoda FEST je největší fotografickou událostí letošního podzimu, a my už moc dobře víme, kteří fotografové přijedou se svými přednáškami, workshopy, fotoprocházkami a dalšími akcemi, které vám pomohou posunout radost z focení zase o kousek dál. Tužku do ruky, diář na stůl a jdeme plánovat.

Workshopy Přednášky | | Práce s videem | Příroda a cestování | Streetfotky | Glamour a portrét | Pro svatební fotografyAnalog AI

FotoŠkoda FEST | Praha | 6. – 12. listopadu 2023

Zajít na všech 170 akcí, které během festivalového týdne plánujeme na FotoŠkoda FESTu je prakticky nemožné a nezvládne to ani multifunkční Švýcarák, který vás podzimním festivalem bude provázet. Mrkli jsme proto do programu a vytahujeme na světlo akce a workshopy, které byste si určitě neměli nechat ujít.

Mrknout na celý program

Potkejte se s osobnostmi české a slovenské fotografie

Jako už tradičně, přijede i letos na FotoŠkoda FEST velká řádka osobností české a slovenské fotografie, od kterých se můžete učit. Pondělní spuštění registrací jste vzali útokem, ale stále je v programu z čeho vybírat. Jaké jsou naše tipy?

Bára Prášilová

Fotografka, kterou neuvidíte jinak než s fotoaparátem Hasselblad v ruce. Ve středu 9. listopadu bude povídat o tom, jak se fotí zakázky na středoformát, jak vznikaly její surreálné fotky, které si vysloužily tituly Fotografka roku nebo Hasselblad Master a o tom, jak přišly na svět loňské snímky pro brněnské Národní divadlo, které sbírají ocenění po celém světě.

Jan Kasl

Honza fotí adrenalin a jeho fotky jste mohli vidět v kampaních značek jako je RedBull, Škoda, Specialized nebo Absolut. Fotí šílenosti, fotí produktovky, fotí osobnosti a naučí vás, jak se dělají precizní akční fotky a portréty.

Barbora Reichová

Její facebookový deníček z olympiády v Pekingu byl tím nejpoutavějším a nejoriginálnějším pohledem do zákulisí olympijského focení, jaký jste si kdy mohli přečíst. Bára je sportovní fotografka Českého olympijského výboru, se svými snímky vyhrála Czech Press Photo a poví vám, jaké to je fotit Olympiádu i vrcholové sportovce v období, kde se sportovat nedá. 

Lukáš Dvořák

Fotograf snad všech slavných módních magazínů, na jaké si vzpomenete. Snímky pro Harper´s Bazaar, Marie Claire, Vanity Fair, Playboy, GQ, Cosmopolitan, Woman doplňuje focením pro značky jako je HM, L’oreal, Twinset, René Caovilla, Bata, O2 a spousta dalších, jeho černobílé snímky berou dech. Jeho fotky uvidíte v rámci FotoŠkoda FESTu na výstavě a komentované prohlídce v Leica Gallery Prague.

Kevin V. Ton

Pražský fotograf, který zná podsvětí jako své boty. Už roky fotí street fotku a zaměřuje se hlavně na lidi, kteří žijí na pražských ulicích. V roce 2022 získal Grant města Prahy v Czech Press Photo a na svých fotoprocházkách a workshopech vás provede uličkami, do kterých byste asi normálně nenakoukli.

Dušan Křístek

Jídlo! Jestli ho někdo opravdu umí fotit, je to bratislavský fotograf Dušan Křístek. Na kontě má přes 60 kuchařek a nespočet vizuálů pro značky a firmy, které to na talíři a ve skleničce opravdu umí. Na FotoŠkoda FESTu povede workshopy Dark Mood svícení, kde vás naučí, jak pracovat s měkkým i tvrdým světlem a poradit si v ateliéru s jakoukoliv situací.

Vandráci Vagamundos

Kdo by neznal tři vandráky, kteří na motorkách projeli půlku světa? Honza Réva, Pavel Liška a Hynek Bernard u toho fotili na Panasonic Lumix, takže se přijdou podělit o to, jak se sbalit na podobně bláznivou výpravu a jak se postarat o to, aby ji vydržely nejen nervy, ale také fototechnika.

Stanislav Petera

Jestli vás nahlodává strach z toho, že díky AI už nebudou mít fotografové co jíst, zajděte na přednášku Stanislava Petery, který vás naučí, jak využít AI pro nastartování vlastní kreativity, a také o tom, jak ji využít ve svém pracovním procesu.

Dominika Gawliczková

A ještě jednu motorkářku bychom tu měli! Dominika projela 10 000 kilometrů Saúdské Arábie. Sama. Na motorce. A přijde si o tom na FotoŠkoda FEST povídat s fotografem Vaškem Křížkem.

Honza Sakař

Fotograf na plech. Tak si říká Honza Sakař, který fotí mokrým kolodiovým procesem a na velkoformátové analogy. Jeho přednášky mají šmrnc a naučíte se na nich, že na velikosti záleží.

Jan Mihaliček

Honza za sebou má dlouhé působení jako fotograf Lidových novin, pro které vytvořil reportáže z Afghánistánu, Jugoslávie i Náhorního Karabachu v dobách, kdy tam nebylo úplně radno jezdit. Získal první cenu Czech Press Photo, založil 400 ASA a protáhne vás uličkami staré Prahy jako fotoreportér.

Petr Slavík

Oficiální fotograf českého biatlonu, sportovec, cyklista, vítěz World Sport Photography 2023 má rozhodně co říct o sportovní fotce. Jeho neotřelý pohled na sportovní svět prošpikovaný stovkami hodin u trati vám předá spolu s tajnými tipy a triky na focení sportovních událostí. 


 

Všechny hvězdy FotoŠkoda Festu

Svatba, portrét, street foto? Program si poskládejte podle toho, co vás zajímá

Na FotoŠkoda FESTu se prolíná analogová fotografie s AI, produktové přednášky jednotlivých značek s fotoprocházkami, ateliérové focení s přirozenými portréty a spoustu dalšího. Jak se v tom vyznat? Jednoduše. Vyberte si podle žánru.
 



Ateliérové fotky, Produkty a svícení

Všichni dobře víme, že dobrou fotku dělá světlo. V ateliéru to platí dvojnásob, takže jsme na FotoŠkoda FEST pozvali ty nejlepší fotografy, kteří se zabývají ateliérovým focením, produkty, foodstyligem i postprocesy, aby vás naučili svítit, fotit a upravovat naprosto úchvatné fotky.

Portréty, glamour, móda a akty

Černobílé módní fotky Lukáše Dvořáka, přirozené portréty Katky Janišové nebo akty s Honzou Novákem nebo Jiřím Růžkem. Móda, glamour, lidské tělo a způsoby jak je svítit zabírají letos velkou část programu. Máte se na co těšit.

Streetfotky, architektura a reportáže

Klasickou disciplínu fotografie, jakou je reportáž a streetfoto, jsme letos na podzim svěřili Janu Mihaličkovi, Kevinovi V. Tonovi, Michalu Křenkovi a dalším, kteří jsou v reportážích a streetu více než doma. Přidejte se na fotoprocházku, zajděte na workshop a odhalte tajemství těch nejlepších.

Cestování, makro, příroda a outdoor

Vandráci, Dominika na cestě, Petr Slavík nebo Honza Kasl letos přijedou s přednáškami o cestování, s návody na to, jak fotit krajinu, přírodu, jak z každé sportovní události dostat ty nejlepší fotky a jak se dívat jinak na věci, které už lidé fotili tisíckrát.

Analog a temná komora

Jestli vám srdce buší pro klasické analogové fotky, pak tu pro vás máme workshopy Honzy Sakaře, na kterých se experimentuje s mokrým kolodiovým procesem a velkoformáty, lekce ve fotokomoře, kde vás kluci z FotoŠkoda naučí vyvolávat filmy, procházky s Honzou Mihaličkem, který vám ukáže, jak s analogem vyrazit do ulic nebo workshop na skenování se SilverFast.

Poskládat si vlastní program 

 

Kde bude podzimní FotoŠkoda FEST 2023?

Hlavní festivalovou základnou je Palác Langhans v centru Prahy. Ten patří od 19. století mezi nejvýznamnější místa spojená s fotografií a důležitými osobnostmi. Dům byl postaven v roce 1870 známým českým architektem Františkem Tesařem. O deset let později zde založil Jan Nepomuk Langhans svůj fotografický ateliér.

Některé akce festivalu probíhají také v temné komoře v sousedním Paláci Ligna, podíváte se do studia Zero Limits ve Vysočanech nebo do Leica Gallery Prague. Součástí festivalu jsou i fotoprocházky nebo focení v exteriérech, místo konání vždycky upřesníme v potvrzení přihlášky na konkrétní přednášku, workshop nebo akci. A pozor, místa jsou omezená, tak ať to svoje nepropásnete. 
 

Ulovit si místečko

Čekejte prosím...