Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Jak fotit děti o Vánocích

Jak fotit děti o Vánocích
10. 12. 2019 | 6 minut čtení

Vánoce jsou jedním z nejfotogeničtějších období roku. Fotografům je ale komplikují nedostatek světla i nadšená neposednost dětí. Jak na to, abyste letošní Vánoce zachytili krásně a mohli na ně vzpomínat i po letech? To vám poradí naše lektorka a zkušená fotografka dětí Milada Koutníková. Přejeme příjemné čtení a krásné vánoční snímky!

Vánoce s úsměvem a radostí - i na fotkách!

Tolik dětské radosti, zářivých úsměvů a láskyplných momentů za jediný večer! Vánoce by spolehlivě mohly být jedním z nejfotogeničtějších období roku, kdyby...

Kdyby nám jako fotografům našich ratolestí nestálo v cestě tolik překážek. Atmosférické nasvícení stromečku znamená totiž také málo světla na focení, děti přelétají od jednoho dárku k druhému a sotva mají trpělivost na nějaké pózování.

Profesionálního fotografa ale na Štědrý den nevyužijeme, a tak je zpravidla na někom z rodiny, aby tyto kouzelné chvíle zachytil. Přinášíme vám rady a tipy, jak na to, abyste se toho letos se svým fotoaparátem a s chutí chopili právě vy!

© Milada Koutníková

Ideální fotovýbava

Ačkoli by se mohlo zdát, že zoom vám u stromečku umožní zachytit všechno z pohodlí vašeho křesla, hlavní roli tentokrát u objektivu hraje světelnost. Abyste zachytili světlo svíček a stromečku spolu s hřejivou atmosférou večera, zapomeňte na blesk a zkuste pracovat jen se světlem v místnosti.

Nepyšníte-li se zoomem se světelností f/2.8, sáhněte po pevném objektivu s co nejvyšší světelností a ohniskem 24 nebo 35 mm, který vám umožní dostat do scény maximum. Za portréty se tak možná více naběháte, ale odměnou vám budou působivé snímky a bokeh z vánočních světýlek.

Objektivy s ohniskovou vzdáleností nad 50 mm se vám budou hodit pro nafocení vánočních dekorací, pochoutek na sváteční tabuli a dalších detailů, které upoutají vaši pozornost. Je to také skvělý způsob, jak si předem otestovat vyvážení bílé a v klidu si nafotit štědrovečerní přípravy, než se děti vrhnou na dárky a ani vy už se nezastavíte.

TIP: Pro správné vyvážení bílé se vyhněte míchání světelných zdrojů o různé barevné teplotě (např. kuchyňská studená bílá dohromady s teplou bílou pokojové lampy) – lepší je jedno vypnout. Vánočním fotografiím sluší teplejší podání, chcete-li mít ale větší kontrolu, foťte do RAW formátu.

Vyšší ISO místo blesku

ISO berte jako daň za možnost focení při nízkém osvětlení bez blesku, ale je dobré vědět, do jaké míry to ještě stojí za to. Při akčních snímcích si musíte hlídat krátké expoziční časy, klidné skupinové portréty zase omezuje nízká clona a hloubka ostrosti, také budete muset ISO zvyšovat.

Vyzkoušejte si proto na svém fotoaparátu, kam až ISO "pustíte", a chcete-li využít možnosti automatického ISO, ideální je nastavit jeho limitní hodnotu a zároveň i nejdelší dovolený čas (např. ISO 3200 a čas 1/160 pro akci, 1/60 pro portrét celé rodiny).
 
© Milada Koutníková
Abyste vykouzlili atmosférické snímky, zhasněte hlavní světlo v místnosti, pokud je příliš ostré, aby vynikl osvětlený stromeček. Použijte nižší clonu f/2–4 dle uvážení (vyhnete se zbytečně vysoké hodnotě ISO) a nejdelší expoziční čas, jaký udržíte, příp. využijte stativ. Pro přesnější výsledky použijte korekci expozice, nebo přepněte na manuální režim.

Štědrovečerní akce

Pokud ale vaše děti pod stromečkem skáčou a jásají (a všichni rodiče doufají, že budou), s expozicí delší než 1/125 už riskujete rozmazání pohybu. Když je dětí víc, nebude vám stačit ani nízká clona kvůli hloubce ostrosti. Bylo by bláhové si myslet, že s rozjásanými dětmi nafotíte celý večer pouze na nízké clony a vysoké ISO.

Než abyste měli ty nejradostnější momenty sice atmosférické, ale úplně rozmazané, dovolte si pro tyto akčnější záběry jako kompromis blesk. Externí blesk odrážený od stropu/stěny je bez debat nejelegantnější řešení, ale i s výklopným bleskem zachytíte momentky, o které byste jinak přišli.

Dejte však pozor na focení blízko stěn kvůli ostrým stínům a snažte se fotit dál od stromečku, protože dopadající světlo blesku ho může "zhasnout". Vyzkoušejte ale klidně režim "nočního portrétu", který prodlužuje čas expozice a do snímku tak dostanete více okolního světla.

© Milada Koutníková© Milada Koutníková

TIP: Zkuste si obě nastavení (nejdřív bez blesku, nejvyšší vhodné ISO, minimální doporučený čas 1/60 sec a poté s bleskem, ISO 200–400) ve fotoaparátu uložit pro rychlé přepínání mezi jednotlivými scénami.

Fotografie ze Štědrého dne, které by v rodinném albu neměly chybět, jsou dokumentace příprav, detaily ze slavnostního stolu před večeří, atmosférické ozdoby, natěšené dětské tváře, rozbalovaní dárků a portrét celé rodiny (i s vámi). Jakmile budete mít splněno, nezapomeňte ve správný čas foťák odložit a užít si společný sváteční čas s dětmi naplno.

A pokud vaše fototechnika neumožňuje pořídit snímky zde zmiňované, stále je ještě čas napsat si Ježíškovi. :)

chci si vybrat vánoční dárek

Text a foto: Milada Koutníková

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
MANFROTTO Advanced Messenger M III

fotobrašna pro tělo fotoaparátu a 2-3 objektivy nebo dron DJI Mavic Pro, velká kapsa na zip s odnímatelnými přihrádkami, kapsy na příslušenství i telefon nebo doklady

2 890,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak fotit děti o Vánocích

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...