Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Výstavy

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Termín: 11. 4. - 8. 5. 2024
Vladimír Birgus: Černá a bílá
11. 4. 2024 | 2 minuty čtení

V galerii Czech Photo Centre mohou nyní návštěvníci vidět zhruba sto černobílých fotografií uznávaného fotografa, profesora Vladimíra Birguse. Hlavními motivy výstavy Černá a bílá jsou kromě lidí dobové kulisy a atmosféra, které mnohdy vytvářejí překvapivé a absurdní momenty. Součástí výstavy v Czech Photo Centre je také ozvučená projekce s dobovou hudbou a úryvky rozhlasových projevů. Výstava trvá do 8. května.

Československo objektivem Vladimíra Birguse

Výstava Černá a bílá v Czech Photo Centre ukazuje vedle známých prací Vladimíra Birguse i mnoho dosud nepublikovaných fotografií z období 70., 80. a částečně 90. let 20. století. Na jedné straně stojí syrové záběry ze života v Československu a v dalších sovětských satelitech v době komunismu, na druhé straně snímky s obecnějšími tématy, u kterých není často důležité, jestli vznikly v Londýně, v Moskvě, New Yorku, Varšavě, Amsterdamu nebo v Praze. Přestože fotografie často vznikaly při tuzemských i zahraničních cestách, atraktivní prostředí zde nehraje významnější roli. 

Pro fotografie Vladimíra Birguse je charakteristické, že v nich jsou lidé zbavení osobního příběhu a mnohdy i tváří. Obvykle stojí zády nebo jsou natolik vzdáleni, že jejich výraz zůstává divákovi utajen. V tomto potlačení individuální lidskosti jsou zobrazeni jako anonymní lidé bez konkrétnosti, gesty ani výrazem tváře nenavazují dialog. Specifické místo má v tomto bohatém světě významů častá práce s ostrým světlem, a především se stíny, které nesou symbolický podtext.

VÍCE O VÝSTAVĚ V CZECH PHOTO CENTRE

Vladimír Birgus

Foto: Vladimír Birgus

Červená a modrá v Leica Gallery Prague

Autor nepředstavuje pouze jednu výstavu, ale v Leica Gallery Prague bude k vidění i druhá výstava Červená a modrá, která opět nabídne kontrast Birgusových barevných metaforických snímků. Na barevných fotografiích dominuje sytá červená a modrá barva vyjadřující svobodu, energii i harmonii. Obě výstavy se vzájemně doplňují a doprovází je výběr z více než 70 autorových publikací věnovaných tuzemské fotografii.

FOMAPAN 100/135-36

černobílý negativní film, formát 135 mm, počet snímků: 36, ISO 100

110,-
FOMAPAN 400/135-36

černobílý negativní film, formát 135 mm, počet snímků: 36, ISO 400

130,-
FOMAPAN 200/135-36

černobílý negativní film, formát 135 mm, počet snímků: 36, ISO 200

120,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...