Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
23. 2. 2023 | 13 minut čtení

Jaký je aktuální stav v segmentu moderních digitálních fotoaparátů? Jak se změnil přístup hobby i profi fotografů během posledních dvou dekád – tedy od nástupu digitálu až po současnost? Jaké máme dnešní trendy a co můžeme očekávat v blízké budoucnost v segmentu fotografie i videa? O těchto a dalších podobných tématech jsem si popovídal s Jitkou Spoustovou Staňkovou.

Produkty Nikon v minulosti, současnosti i budoucnosti

Značka NIKON je tu s námi již více než 100 let a patří k zásadním hráčům na poli fototechniky. Za celou dobu svého úspěšného působení na trhu uvedl daný výrobce řadu, dnes již legendárních fotoaparátů, stejně jako špičkových a inovativních technologií, které posunuly celý fotografický segment.

Pro úplnost ještě dodejme, že záběr společnosti je širší a kromě fotografických přístrojů a optické techniky najdete v portfoliu Nikon dále například dalekohledy, mikroskopická zařízení, dioptrické čočky, přístroje pro geodetické práce nebo pro výrobu polovodičových součástek.

Zajímá vás, kam směřuje současný fotografický segment? Pak si rozhodně nenechte ujít rozhovor s Jitkou Spoustovou Staňkovou, která již řadu let hájí populární žluto-černé barvy značky Nikon. 

 

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img1

 

  • Fotografický trh prošel ve své digitální éře poměrně bouřlivým a prudkým vývojem. Jaké byly z vašeho pohledu ty nejzásadnější milníky v uplynulých dvou dekádách?

Začala bych naší nejúspěšnější a léta trvající kampaní I AM NIKON / JSEM NIKON, která pro nás, nikoňáky, představuje zcela zásadní milník. Právě v rámci této kampaně byl Nikon prezentován jako moderní společnost nabízející špičkové technologie všem fotografům – od začátečníků až po profesionály.

Nikon se s touto celosvětovou kampaní odvázal asi nejvíce za celou dobu své existence, což bylo strašně důležité, neboť se díky tomu dostal lidem pod kůži. Oslovili jsme tak i amatéry, kteří značku ještě neznali nebo si mysleli, že Nikon nabízí jen drahou výbavu pro profíky.

Nejednomu z nás se písnička Welcome home, son od Radical Face, která tuto kampaň doprovázela, vryla pod kůži tak silně, že už se jí jen tak nezbavíme. Druhým významným milníkem byl bezesporu příchod mirrorless fotoaparátů, tedy stále populárnějších bezzrcadlovek. Faktem je, že Nikon si dával s jejich ohlášením na čas, ale na kvalitu si stojí za to počkat.

 

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img9 Z6

Bezzrcadlovka Nikon Z6 II + objektiv 24-70 mm f/4 (ilustrační foto)

 

  • Když už jsme naťukli samotnou techniku, můžeme být konkrétní a vyjmenovat 3 až 5 naprosto klíčových modelů fotoaparátů Nikon od roku 2000 až do současnosti?

Určitě, pojďme na to a vraťme se do roku 1999, kdy Nikon uvedl na trh svoji první digitální zrcadlovku Nikon D1. V roce 2002 se objevila první cenově dostupná digitální zrcadlovka Nikon D100. Nesmím zapomenout ani na první full frame digitální zrcadlovku Nikon D3, kterou jsme představili v roce 2007 (nástupcem D3 jsou modely Nikon D5 a Nikon D6, pozn. aut.).

Pak bychom se posunuli o dekádu dopředu, konkrétně do roku 2018, kdy Nikon uvedl dvojici špičkových mirrorless fotoaparátů Nikon Z6 a Nikon Z7. Samozřejmě, že je to do značné míry subjektivní a možná by to mí kolegové vnímali trochu jinak, protože těch stěžejních produktů bylo víc, například Nikon D70 nebo D750 – skutečně dostupné DX a FX zrcadlovky (nástupci jsou Nikon D780 a D850, pozn. aut.).

 

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img3 D1

Dnes již legendární digitální zrcadlovka (DSLR) Nikon D1 (ilustrační foto) 

 

Je zřejmé, že nabídka kompaktních fotoaparátů dnes zdaleka neobsahuje takové množství modelů, které tady byly před 10 lety. Zákazníci, kteří jsou cílovou skupinou pro tento segment, spoléhají dnes již převážně na fotoaparáty ve svých mobilních telefonech, ale přesto se kompakty stále prodávají. V nabídce Nikonu jsou v této oblasti spíše jen koncepty něčím výjimečné, jako je například COOLPIX P1000 s unikátním 125× optickým zoomem, který si své příznivce najde třeba mezi fotografy noční oblohy nebo divoké přírody.

Digitální zrcadlovky máme v nabídce stále a jsou stále žádané. Této kategorii fotoaparátů (DSLR) dávají přednost spíše konzervativnější fotografové, kteří už s nimi mají zkušenost z minulosti, a sází tak na jistotu nebo mají zásobu klasických objektivů, které chtějí dále využívat. Jsou již zvyklí na svůj styl focení, nechtějí se učit nic nového, nebo nechtějí investovat do kompletní obměny techniky.

Ale vývoj se nedá zastavit a proto zde máme bezzrcadlovky. Tady je cílová skupina opravdu široká – od začínajících fotografů až po profesionály, ale i tvůrce videí. Díky stále se rozšiřující nabídce objektivů v oblasti mirroless fotoaparátů uspokojíme už i ty nejnáročnější uživatele.

 

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img4

Zástupce tzv. "ultrazoomů": COOLPIX P1000 se 125× optickým zoomem (ilustrační foto)

 

  • Bezzrcadlovky představují bezpochyby současný fenomén, který je máme na trhu už relativně dlouho, počítám-li správně, nějakých 12 nebo 13 let. Jaké byly začátky tohoto, zatím stále ještě mladého segmentu? Vzpomínám si, že nejprve fotografové bezzrcadlovky převážně odmítali.

Ano ale to je se vším stejné. Často nové věci odmítáme, nemáme k nim důvěru, ovšem za pár let se naší opatrnosti smějeme. Někdy je dobré chvíli počkat, než se nový koncept zbaví "dětských nemocí". Je stále dost konzervativních fotografů, kteří se do nových výstřelků nehrnou.

Může to být ale i pohodlnost a neochota učit se novým věcem, když už mám ten svůj starý systém osahaný a vím jak na něj. V neposlední řadě v tom hrají roli i finanční důvody. Pokud fotograf investoval nemalé prostředky do digitální zrcadlovky a do několika objektivů, nechce se mu kupovat vše znovu.

Pokud budeme konkrétní, fotografům u mirrorless fotoaparátů vadil elektronický hledáček, u prvních modelů se kritika snesla na existenci jen jednoho slotu paměťových karet, ale také třeba i na to, že je třeba použít karty nového typu - navíc dražších.

Hodně diskutována byla také výdrž baterií. Ale lidé začali poměrně rychle objevovat klady bezzrcadlovek, které nakonec převážily a přesvědčily uživatele o vyšší obrazové kvalitě s nativními objektivy. Dále fotografové již oceňují i lepší možnosti pro natáčení videí a nakonec jsou rádi i za menší rozměry a hmotnost.

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img6

Digitální zrcadlovka (DSLR) Nikon D100 (ilustrační foto) 

 

  • Podle různých průzkumů i čísel to vypadá, že aktuálně již bezzrcadlovky získávají nad DSLR jednoznačně navrch. Je to tak? A kdy došlo k tomu zlomu?

Jak jsem zmínila již dříve, Nikon uvedl své první mirrorlessy Z6 a Z7 v roce 2018. Rok si tyto modely obhajovaly své místo na trhu a pak na nás dolehla opatření spojená s covidem, kdy se ve společnosti veškeré aktivity zastavily a kolem nás se vznášela velká nejistota. Řada fotografů přišla o zakázky, a nás překvapilo, že ani přesto se prodeje v tomto období nezastavily a fotografové nový systém Nikon Z přesto nakupovali.

V roce 2021 byly prodeje obou systémů vyrovnané a v roce 2022 došlo k tomu, že prodeje bezzrcadlovek začaly výrazně převažovat nad prodejem zrcadlovek. A tento trend samozřejmě pokračuje.

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img7 Z7 II

Bezzrcadlovka s full frame senzorem Nikon Z7 (ilustrační foto) 

 

  • Nyní se na to podívejme čistě z toho praktického pohledu, tedy jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou systémů, tedy jak bezzrcadlovek tak digitálních zrcadlovek?

Nespornou výhodou digitálních zrcadlovek je fakt, že jsou na trhu déle. Fotografové mají plně zaběhnuté jejich ovládání, protože Nikon měnil ovládání a ergonomii u nových modelů jen minimálně. Pak je tady ohromné množství objektivů a dalšího příslušenství pro systém DSLR.

Mezi nevýhody bychom mohli zařadit jejich větší rozměry i hmotnost a pro začátečníky též složitější ovládání, omezené možnosti pro natáčení videa a v neposlední řadě menší průměr bajonetu, což neumožňuje plné využití kvality nejmodernějších snímačů.

Výhodou mirrorless fotoaparátů je velikost a hmotnost celé sestavy, práce s expozicí v živém náhledu, pokročilé možnosti natáčení videa, nový bajonet velkého průměru, a tím i výrazně lepší obrazový výstup i u cenově dostupných objektivů systému Z. Tou hlavní výhodou je samozřejmě zejména systém založený na těch nejmodernějších technologiích.

Nevýhodou může být prozatím menší výběr objektivů, což se ale velice rychle mění, dále o něco vyšší cena u základních modelů ve srovnání se zrcadlovkami a pro některé uživatele to je zatím i elektronický hledáček a jeho drobné zpoždění. I když to je například u modelu Nikon Z9 prakticky již nepostřehnutelné. Kdo je zvyklý na pohled přes zrcadlo, musí si na elektronický hledáček chvíli zvykat.

 

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img8 row Z

Kompletní řada mirrorless systému "Z" (ilustrační foto)

 

  • Jak byste stručně shrnula své dlouholeté působení ve společnosti Nikon a jak se za tu dobu změnil pohled fotografů na foto techniku i fotografii obecně?  

Tak právě jsem pochopila, proč jste trval na rozhovoru se mnou! Vy jste potřeboval pamětníka, který minimálně těch posledních 20 let v Nikonu zažil. V době, kdy jsem do Nikonu nastupovala, byly digitální fotoaparáty ještě v plenkách, a dokonce občas někdo pronesl, že to je jen takový výstřelek, který nemá budoucnost. A tomu se musím smát.

Všichni fotografové výstupy z digitálů neustále srovnávali s filmem a s jistotou, že se tak nestane, připouštěli, že na digitál přejdou, až budou výstupy z filmových a digitálních zrcadlovek srovnatelné.

Ale po roce 2000 už bylo zřejmé, že digitální zrcadlovky tady s námi pár let budou. Začaly se objevovat stále dokonalejší modely s vyšším rozlišením. A když přišla první cenově dostupná zrcadlovka, tak to byl jeden z prvních významných milníků v éře digitálních zrcadlovek.

Přístup uživatelů k focení se změnil hlavně s rozmachem sociálních sítí (Facebook a Instagram), které poskytly platformu pro sdílení fotografií všem, hned a zdarma. Během krátké doby se téměř ze všech uživatelů stali fotografové, jejich výtvory dostaly svůj výstavní prostor.

To vše říkám s trochou nadsázky a moc hezky o tom píše třeba Petr Lindner na blogu Nikon v článku Mimochodem: O focení do šuplíku, které vymřelo. Mě osobně baví sledovat generační obměnu mezi fotografy a trendy ve fotografii. Líbí se mi, jak fotí mladí tvůrci, jak jim jsou nové technologie blízké a jak je dokáží využít. Jak jsou kreativní a hledají svůj osobitý projev. Zároveň však obdivuji i starší fotografy, kteří udrželi krok s měnícím se prostředím, s novými technologiemi a stále tvoří a pracují.

NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img10

Nikon D3 (ilustrační foto)

 

  • Bude se společnost Nikon ještě vůbec zaměřovat na trh DSLR, nebo se již budete ubírat ryze cestou moderních CSC (bezzrcadlových) fotoaparátů? A když už jsme u toho, můžete prozradit, jaké novinky plánuje Nikon v segmentu fototechniky na rok 2023?

V létě loňského roku zástupce společnosti Nikon Corp. v rozhovoru pro média uvedl, že aktuálně Nikon nevyvíjí nové zrcadlovky, ale zaměřuje se na vývoj bezzrcadlovek. Na internetu to spustilo lavinu článků s řadou zavádějících či dokonce nepravdivých informací. Faktem je, že Nikon zatím stále vyrábí, prodává a servisuje digitální zrcadlovky. Podíl DSLR na prodejích je stále velmi významný.

Co se týče novinek, mohu prozradit zatím jen to, o čem oficiálně mluví i samotný Nikon, a tedy že v tomto roce by se měly na trhu objevit nové objektivy pro mirrorless systém. Ale jednodušší bude, když se podíváme na obrázek, který je určitě přehlednější. Vidíme na něm objektivy již uvedené na trh, respektive ty ohlášené, a dále pak objektivy, které se na trhu s největší pravděpodobností objeví ještě v roce 2023.NIKON Jitka Spoustova Stankova - rozhovor img9

chci si prohlédnout produkty Nikon

NIKON Z8
NIKON Z8 tělo

Rozlišení 45,7 Mpx / skládaný CMOS full frame senzor, Video až 8,3K 60fps N-RAW / 4,1K 60fps ProRes RAW, 10-bitové interní zpracování / 8K30 a 4K120p

112 990,-
NIKON Z6 II
NIKON Z6 II

Rozlišení 24,5 Mpx snímač BSI CMOS formátu FX, 2× obrazový procesor EXPEED 6, Video UHD 4K/30 N-Log a 10-bit HDMI výstup

56 990,-
NIKON Z f
NIKON Z f tělo

Full frame s 24,5 Mpx / procesor Expeed 7, ISO až 64 000 / série až 14 sn/sek RAW nebo 30 sn/sek JPEG, Funkce Pixel Shift / skládané rozlišení až 96 Mpx

63 990,-

Související články

Lukáš  ‘‘Kenji’’ Vrábel: Komunikace je pro dobrou fotku zásadní

Lukáš ‘‘Kenji’’ Vrábel: Komunikace je pro dobrou fotku...

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Diskuze

Jitka Spoustová Staňková: Na kvalitu si stojí za to počkat

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...