Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

FOTOvýlet: Za fotkou na lednovou Mallorcu

FOTOvýlet: Za fotkou na lednovou Mallorcu
23. 1. 2019 | 8 minut čtení

Po Vánocích si jedni vyrazí užívat si sněhové nadílky na lyžích a druzí zamíří do slunných teplých oblastí, aby si jí museli užít co nejméně. My jsme s kamarádkami vyrazily na Mallorcu, která je v létě cílem mnoha turistů, abychom si tam užily jara a liduprázdna. Hory, město, noční obloha a nádherné počasí, nic víc jsme si jako fotografky nemohly přát.

Lednová Mallorca, sen každého fotografa

Nápad jet na Mallorcu se zrodil ve stejné vteřině, kdy jsme objevily levné letenky. Nebyly jsme sice samy, kdo po takové nabídce skočil, i tak se ale turističnost Mallorcy teď a v létě absolutně nedá srovnávat. Nejenže si tam my užíváme krásné jaro a s radostí se svlékneme do triček s krátkým rukávem, zatímco se místní choulí do péřovek, ale na docela velkém procentu obchodů najdete ceduli s nápisem "sorry, budeme tu pro vás až v únoru". I místní vědí, že leden je zkrátka out of season.

Zatímco turistovo srdce před takovou cedulí poklesne, fotografovo naopak poskočí. Teď bude šance pořídit snímky (doplňte podle svého zájmu), kde se to nehemží přehršlí návštěvníků! Přijely jsme si užít hory bez lidí a narazily jsme prakticky jenom na trénující sportovce, ovce a kozy. Na ulicích měst (vyjma Palmy) jsme potkávaly téměř výhradně místní. A protože jsme prakticky hned po svátcích, mohly jsme dokonce vidět i vánoční výzdobu.

Fornalutx, Mallorca - vánoční výzdoba © Anna JiráskováFornalutx; Canon EOS 5D Mark III + Voigtländer 28 mm: f/2.8, 1/320, ISO 100

Tři fotografky, tři značky

Vyrazily jsme ve třech, každá z nás jako vlajkonoška jiné značky. Já s Canonem, moje souputnice s Nikonem a Sony. Kromě vtipné historky to s sebou ale nese jednu drobnou nevýhodu - nemůžete si mezi sebou půjčovat techniku. Protože jsme měly v plánu hlavně hory a přírodu (a mě i na portréty baví spíš širší skla), vyrazila jsem se svým srdcovým manuálním Voigtländerem 28 mm f/2.8, pevnou 50 mm f/1.8 od Canonu a širokoúhlým Samyangem 14 mm f/2.8 AF.

Poslední jmenovaný především proto, že přesně v době našeho pobytu byl nov a Norové předpovídali naprosté jasno. Cíl noci z 6. na 7. ledna byl jasný, co jiného během těch pěti dnů uvidíme, jsme si naplánovaly jenom velmi orientačně. GR 221, Fornalutx, hlavní město Palma. Dostaly jsme se ale i na jiná místa - díky přechodu hor (GR 221) do horských městeček Valldemossa a Déia, díky přespání do Port de Solléru.

Déia, Mallorca © Anna JiráskováDéia; EOS 5D Mark III + Voigtländer 28 mm: f/2.8, 1/320, ISO 100

Obrovskou výhodou celé výpravy bylo, že nás kromě jiného spojovala touha přivést si domů krásné fotky. Pokud jste všichni takhle naladění, nemusíte se stresovat tím, že příliš dlouhým focením někoho zdržujete, docílíte spíš toho, že se k vám ostatní přidají, protože na výjevu, kde trávíte tolik času, musí přece něco být.

Focení ve všech denních (a nočních) dobách

Když trávíte celý den venku a potřebujete se někam dostat, nemůžete si tak úplně vybírat, jaké světlo na lokaci budete mít, obzvlášť když je dané místo jenom mezizastávka. Proto jsme fotily za polojasna, v mracích (doslova), měkkého i ostrého denního světla, byť jsme mnohem více povedených fotek (z logických důvodů) měly z brzkých dopoledních nebo pozdních odpoledních hodin. Další výhodou lednové Mallorcy je to, že ostré světlo se nezdá být tak ostré jako letní a především nepanuje tak dlouho. Slunce tady zapadalo okolo půl šesté, vycházelo okolo osmé. I za ostrého poledního světla se tak daly pořídit snímky, které mají svoje kouzlo.

Fornalutx, Mallorca © Anna JiráskováFornalutx; EOS 5D Mark III + Voigtländer 28 mm: f/2.8, 1/400, ISO 100

Velkou výzvou - především na techniku - je vždycky přímé protisvětlo. Největší zátěžovou zkouškou se tak stalo focení západu slunce na Cap de Formentor, kde slunce zapadalo za útesy a nádherně osvětlovalo hojně navštěvovaný maják. Problémem je, že vy z majáku nefotíte maják, ale právě ony inkriminované útesy. Buď se můžete (jako já) spoléhat na one shot a dynamický rozsah svého foťáku, nebo využít technologických vymožeností moderních přístrojů, které umožňují bracketing.

Cap de Formentor, Mallorca © Anna JiráskováCap de Formentor; EOS 5D Mark III + Voigtländer 28 mm: f/6.3, 1/200, ISO 100

Cap de Formentor byl ale naší velkou zastávkou nejen kvůli fantastickému západu slunce. Sem jsme onoho 6. ledna směřovaly, abychom tady pod stanem přečkaly noc pod hvězdami. Bez měsíce. Tohle byl důvod, proč jsme s sebou měly stativy a ultraširokoúhlé objektivy a dojely jsme na nejsevernější bod ostrova s minimálním světelným znečištěním, kdy noc budou osvětlovat jenom hvězdy (a světlo majáku). Přijely jsme si sem udělat fotku noční oblohy.

Cap de Formentor, Mléčná dráha © Anna JiráskováCap de Formentor; EOS 5D Mark III + Samyang 14 mm f/2.8: f/2.8, 30 s, ISO 4000

Jak fotit noční oblohu

Samotný proces pořízení fotky není nijak složitý, stačí se držet jednoduchých pravidel: mít co nejširší ohnisko (ovšem takové, které nedeformuje celkovou realitu, zapomeňte tedy na rybí oko, pokud nechcete experimentovat), nastavit co nejnižší možné ISO (aby na fotce bylo něco vidět) a co nejnižší clonu (tj. fotit takzvaně na plnou díru), zaostřit těsně před nekonečno a nastavit dlouhou expozici na stativ. Čas focení se u každého ohniska liší, v našich zeměpisných šířkách si ji můžete spočítat pomocí vzorečku 500/ohnisko.

Pokud jsem tedy fotila 14mm objektivem (na full framu, tedy skutečně 14mm), mohla jsem si dovolit jít na 35 vteřin, aniž by se mi hvězdy na snímku pohnuly. Sami asi tušíte, že to poskytuje velké možnosti jít na relativně malé ISO a vyhnout se tak velkému zašumení. I s takovými možnostmi jsem ovšem fotila na ISO 4000, což určitou míru zašumení znamená.

Pokud máte objektiv s automatickým ostřením, zaostřit těsně před nekonečno může být pěkná fuška. Proto jsem si pomocí AF zaostřila na jasně osvícený maják (který je při tak širokém ohnisku hodně daleko), přepnula na MF a snažila se ostřícího kroužku při pohybu na stativu nedotýkat. Potom už jenom nastavit správnou kompozici, zvolit dvouvteřinovou samospoušť (pokud nemáte dálkovou spoušť), uhnout ze záběru a čekat. A doma v postprocesu upravit. :)

Obvykle se noční fotka skládá z několika (či mnoha), pokud se vám tím ale nechce doma zaobírat, nemusíte být o hezkou fotku Mléčné dráhy ochuzeni. Přesně tato fotka totiž vznikla z návodu, jaký jsem tady popsala:

Cap de Formentor, Mallorca - Mléčná dráha © Anna JiráskováCap de Formentor; EOS 5D Mark III + Samyang 14 mm f/2.8: f/2.8, 20 s, ISO 4000

Další tipy a možnosti jsem popsala v článku Jak vybrat nejlepší techniku na noční fotku.

Jedině mimo sezónu

Co říct závěrem? Mimo turistickou sezónu Mallorca nabízí fotografům skvělé možnosti. Není tady sice všechno zelené, ale horské scenérie jsou přesto nádherné. Do záběru ani v horách, ani před katedrálou v Palmě vám nikdo nestrká selfie tyče. Turistická lákadla (narazily jsme pouze na jedno, které takové nebylo) jsou (polo)prázdná a můžete je prozkoumávat v klidu. I v lednu se někam můžete dostat stopem a autobusem. Ani při spaní pod stanem nezmrznete (když se dobře oblečete). Na východ slunce nemusíte vstávat ukrutně brzo, a přesto si vychutnat jeho krásu. A pokud nemáte rádi tropická vedra, budou vám stejně jako mně vyhovovat jarní teploty. Zkrátka a dobře, na Mallorcu jedině mimo sezónu.

Palma de Mallorca, přístav © Anna JiráskováPalma de Mallorca - západ slunce; EOS 5D Mark III + Voigtländer 28 mm: f/2.8, 1/320, ISO 100

Autor textu: Anna Jirásková

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
JJC Thumb up grip TA-XT5 pro Fujifilm X-T5

zlepšuje držení fotoaparátu, grip neovlivňuje ovládací prvky fotoaparátu, určeno pro Fujifilm X-T5, X-T4 a X-T3

750,-
PEAK DESIGN Leash COYOTE - popruh

ultralehký a variabilní popruh, vhodný pro všechny fotoaparáty, velmi hladký, odolný a pevný úplet

1 290,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

FOTOvýlet: Za fotkou na lednovou Mallorcu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...