Výstavy

Ruku v ruce - touha je zázrak. Výstava Jindřicha Štreita v Praze

Ruku v ruce - touha je zázrak. Výstava Jindřicha Štreita v Praze
31. 7. 2019 | 3 minuty čtení

Jindřich Štreit na svých snímcích zachytil lidi s mentálním a kombinovaným postižením, kteří pobývají v denních stacionářích a domovech provozovaných společnost Ruka pro život. Umožnil tak nahlédnout do jejich života a pomáhá změnit postoj společnosti k nim. Tento unikátní projekt si od 20. srpna do 29. září budete moci prohlédnout ve Valdštejnské zahradě.

Výstava Ruku v ruce - touha je zázrak Jindřicha Štreita poprvé v Praze

Denní stacionáře a domovy pro osoby se zdravotním postižením. To jsou kulisy projektu Jindřicha Štreita, v němž zachytil život lidí s mentálním a kombinovaným postižením a jehož cílem je učinit krok ke změně postoje společnosti k nim.

Štreit s organizací Ruka pro život o. p. s., která denní stacionáře a domovy provozuje, spolupracuje dlouhodobě. Prvním popudem ke vzniku cyklu byla iniciativa maminky 27letých dvojčat s poruchou autistického spektra.

Jak práci na projektu vnímá sám autor?

S mentálně postiženými lidmi pracuji více let. I zde to byla báječná vzájemná spolupráce. Jsou to krásní, bezelstní lidé, od kterých se můžeme mnohému naučit.

Velkoformátové fotografie, které vznikaly v roce 2016, si pražští návštěvníci budou moci prohlédnout ve Valdštejnské zahradě od 20. srpna do 29. září. Poprvé byly k vidění před dvěma lety v Janáčkově divadle v Brně.

Během dvou měsíců si fotografie prohlédly tisíce návštěvníků divadla. Život lidí s mentálním postižením v naší společnosti je bohužel stále velice obtížný. Čím více se o těchto lidech bude vědět a mluvit, tím větší podporu při řešení jejich problémů lze získat… - Lenka Antonie Janištinová, ředitelka neziskové organizace Ruka pro život

Ruka pro život

V zařízeních organizace Ruka pro život se poskytují sociální služby s mentálním a kombinovaným postižením včetně lidí s poruchami autistického spektra a seniorům. Organizace funguje od roku 2006 a je k dispozici lidem v Praze, Litomyšli a Brně. Pomáhá svým uživatelům začlenit se do společnosti a žít co nejsamostatněji a podle vlastních představ.

Jindřich Štreit

Fotograf Jindřich Štreit od roku 1991 pracoval na řadě dokumentárních projektů u nás i ve světě - např. ve Francii, Brazílii, Japonsku, Moldávii či Číně. Na ITF v Opavě se podílí na vedení několika studentských projektů. Připravil více než 1 200 autorských výstav a zúčastnil se mnoha kolektivních. Na kontě má 34 knih a řadu katalogů.

Jeho snímky jsou součástí významných sbírek - např. v MoMA v New Yorku, v Národní galerii ve Washingtonu nebo Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Stal se inspirací pro několik filmů

Vstup na expozici je zdarma a můžete ji navštívit ve všedních dnech od 7:30 do 19:00 hodin, o víkendech a státních svátcích pak od 10:00 do 19:00 hodin.

Foto na kapa desce bez laminace

produkt obsahuje háček na zavěšení, do formátu 30x45 cm, bez laminace

141,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...