18. 8. 2020 | 7 minut čtení

Výběr fotobatohu je vždy až na druhém místě za výběrem nejvhodnější fototechniky, neznamená to ale, že by byl méně důležitý. V našem článku se podíváme na to, kdy je fotobatoh nejlepší volba, čeho si při jeho výběru všímat a na co si dát pozor.

Odpovězte si na následující otázky

Byť se to může zdát jako marginální záležitost, výběr fotobatohu nelze brát na lehkou váhu. Právě v něm budete nosit svou fototechniku a případně další věci a právě on bude v kontaktu s vaším tělem, což může být pohodlné v případě volby dobré, nebo nepříjemné v případě volby špatné.

Při výběru fotobatohu je potřeba si zodpovědět několik následujících otázek:

  • Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?
  • Co všechno s sebou budu chtít brát?
  • Odkud chci mít k technice přístup?
  • Co čekám od vzhledu fotobatohu?

Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?

Možná se rozhlížíte po fotobatohu, ale více by vám posloužil úplně jiný typ zavazadla. Kromě fotobatohu totiž techniku můžete transportovat:

  • V pouzdře – pokud plánujete chodit jenom na krátké procházky s malým tělem a jedním objektivem, je pouzdro nejlepší řešení;
  • v brašně – pokud s sebou potřebujete mít více objektivů (nebo i těl) a rychle je střídat, ať už fotíte pro sebe, nebo na zakázkách (třeba na svatbách), ale nepotřebujete techniku nosit dlouhodobě, je brašna mnohem výhodnější než batoh; vybrat brašnu vám pomůžeme v tomto článku;
  • v kufru – kufr je ideální řešení pro případ, že potřebujete někam dopravit velké množství techniky, ale není nutné ji mít na zádech a potřebujete ji dopravit třeba jenom do hotelu nebo ji celou dobu budete mít schovanou v kufru auta.

Fotobatoh se naopak velmi hodí v případech, kdy se chystáte přenášet větší množství techniky (nebo techniky a osobních věcí) v delším časovém horizontu a v náročnějším terénu nebo v případě, že zkrátka potřebujete mít pohodlí, rovnoměrně rozloženou váhu na zádech a volné ruce. Je to váš případ? Výborně!

MANFROTTO Bumblebee 230BB © Anna JiráskováMANFROTTO Bumblebee 230BB © Anna Jirásková

Co všechno s sebou budu chtít brát?

Budete mít v batohu jenom techniku? Nebo budou značný prostor zabírat i osobní věci? Mezi fotobatohy najdeme z tohoto hlediska dva typy: „celofotobatoh“ a fotobatoh s rozděleným prostorem.

  • "Celofotobatoh" je vhodný pro někoho, kdo míří za focením s větším množstvím techniky, kterou potřebuje mít v bezpečí polstrovaných přepážek, ale nepotřebuje v něm uschovat i svačinu, věci na převlečení nebo přespání, protože ho čeká jenom pár hodin focení nebo má všechny tyto věci třeba schované v autě.
  • Batoh s dělenými komorami ocení ti, kteří kromě fototechniky (pro tu je určená část s polstrovanými přepážkami) potřebují nést i řadu dalších věcí, protože je čeká třeba vícedenní trek po horách či budou na cestě celý den a potřebují se připravit na všechny rozmary počasí včetně deště.
  • Batoh s vyjímatelnou vložkou na fototechniku se vám bude hodit v případě, že s sebou občas techniku berete a občas vyrazíte do světa bez ní.

Nutno však říct, že pokud nevyplníte celý fotografický prostor technikou, prázdný prostor můžete zaplnit právě oblečením nebo jinými osobními věcmi.

S množstvím techniky a osobních věcí, které plánujete brát s sebou, samozřejmě souvisí také velikost (a hmotnost) batohu.

Lowepro Powder BP 500 AW © Anna JiráskováLowepro Powder BP 500 AW © Anna Jirásková

Odkud chci mít k technice přístup?

U fotobatohů můžete mít přístup z několika stran, často jich kombinují několik. V čem tkví výhody jednotlivých přístupů a kde jsou jejich úskalí?

  • Přístup zezadu, tedy z místa, kde jsou popruhy, zajišťuje maximální bezpečí, protože se k technice nikdo nedostane, aniž by vám strhl batoh ze zad. Zároveň zabraňuje tomu, abyste měli záda od bláta, až budete batoh pokládat na zem a vybírat z něj techniku. Zároveň ale musíte batoh sundat ze zad, pokud pro techniku chcete sáhnout.
  • Přístup zepředu je o něco pohodlnější, protože pravděpodobně nebudete muset batoh vůbec pokládat na zem, když si z něj budete techniku brát. Na druhou stranu z něj ale techniku může vzít úplně každý.
  • Přístup z boků zajišťuje pohodlnou manipulaci s technikou i relativní bezpečí, protože co se děje na boku, přece jenom periferním viděním zaregistrujete snáz než to, co se vám děje za zády.

Peak Design Travel Backpack 45 l © Anna JiráskováPeak Design Travel Backpack 45 l © Anna Jirásková

Co čekám od vzhledu fotobatohu?

V současné době se zdaleka nemusíte spokojit s jedním designem, máte jich na výběr celou řadu. Roli zde bude hrát nejen vkus, který máme každý jiný, ale částečně také bezpečí techniky uvnitř.

  • "Maskované" fotobatohy, tedy takové, na kterých není na první pohled poznat, že se v nich ukrývá technika za desetitisíce nebo dokonce statisíce. Mohou mít moderní střih nebo vzhled krosny, mohou být z plátna nebo jiných materiálů, najdete je v různých tlumených i výraznějších barvách. Ty nejlepší kousky jsou vymazlené jak co do designu, tak co do funkčnosti.
  • "Klasické" fotobatohy na vás sice hned prozradí, že se věnujete focení, jejich praktický a neokázalý design ale často bývá prověřen časem.

F-Stop Dyota 20 © Anna JiráskováF-Stop Dyota 20 © Anna Jirásková

Několik tipů na závěr

Vedle těchto hlavních kritérií dbejte také na kvalitu zpracování i použitých materiálů. Pokud plánujete cesty do přírody (a vlastně kamkoliv jinam), potřebujete spolehlivý, případně nepromokavý, a pevný materiál, který neprotrhne první větvička.

Velmi důležité také je, jak vám sedí na zádech a jaké máte případně možnosti si jeho polohu upravit. Podstatné je také vyztužení zad a obecně pohodlí.

Ideální možností je si ho prohlédnout a vyzkoušet naživo, v současné situaci vám alespoň můžeme nabídnout recenze u jednotlivých fotobatohů na našem webu a také možnost nafocení vaší techniky v batozích, mezi nimiž se rozhodujete, abyste měli lepší představu, jak se do něj vejde. Napište nám do chatu, na e-mail brasny@fotoskoda.cz nebo na Facebook a my uděláme maximum pro to, aby vaše rozhodování bylo co nejsnazší. :)

Autorka textu: Anna Jirásková

VANGUARD VEO GO 46M fotobatoh černý

zadní přístup k fototechnice, nastavitelné a vyjímatelné přepážky, kapsa na 15" notebook

1 590,-
LOWEPRO ProTactic BP 450 AW II - fotobatoh

4 přístupová místa - svrchu, po stranách a zezadu, nastavitelné polstrované přepážky, systém SlipLock

6 990,-
GITZO Adventury 30 L - fotobatoh

kombinace prostorného batohu na techniku a každodenní využití, DSLR / bezzrcadlovka s dlouhým objektivem + 4-6 dalších objektivů, 13" notebook a 9,7" tablet

4 590,-

Související články

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk...

Diskuze

Jak vybrat fotobatoh

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...