FototipyJak vybrat

Jak vybrat počítač na úpravu fotek

Jak vybrat počítač na úpravu fotek
6. 9. 2022 | 11 minut čtení

Většinu fotografů na focení baví ze všeho nejvíc… právě to focení. A naopak je k smrti nebaví fotky vybírat, třídit, retušovat nebo nedejbože montovat. Je to dlouhé, je to pomalé a někdy i frustrující, zvlášť když pracujete na počítači, který vaši práci spíš zpomaluje, než aby ji zrychloval. Pojďme se společně kouknout na to, jaký počítač je na retuše nejlepší, na které parametry si dát pozor a kde naopak peníze raději neutrácet.

Fotografův proces

Workflow většiny fotografů vypadá podobně. Dorazíme z focení, stáhneme fotky z paměťových karet na disk. Pak většinou chceme projít všechny fotky a vybrat ty nejlepší, na kterých budeme dál pracovat. Vybrané fotky v programu pro převod z RAWu ořízneme, opravíme expozici, vyvážení bílé, kontrast a ostrost a případně na ně hodíme nějaký ten preset, který je i lehce natónuje. Všechny je pak převedeme, buď rovnou pro zaslání klientovi, nebo pro další úpravy v Photoshopu.

Pokud jsme zkušenější retušéři a chceme dát fotkám ještě trochu té photoshopové lásky, následují minuty, hodiny či dny v Photoshopu, kde vršíme vrstvu za vrstvou, dokud nejsme spokojeni s tím, co jsme vyrobili.

Jenže co když se nám celý tenhle proces seká? Co když se fotky načítají pomalu, třídění a výběr jsou peklo, export trvá hodiny a Photoshop je dýchavičný? Přesně na to se teď podíváme. Problém ale je, že každá část procesu pracuje s trochu jiným komponentem počítače a ostatní ho ovlivňují jen málo nebo vůbec, a na to je třeba brát ohled.

Krok za krokem k rychlosti

Pro rychlý, hladký proces retuší je potřeba souhra několika podstatných věcí. Celý proces začíná u paměťových karet. Ty by měly být minimálně tak rychlé, aby na ně zvládl bez problémů zapisovat foťák. Když se ale plácneme přes kapsu a koupíme rychlejší, tak je sice foťák neocení, v kombinaci s rychlou čtečkou je ale oceníme my. Zvlášť ve chvíli, kdy dorazíme po focení unavení domů a potřebujeme rychle zkopírovat fotky, než jdeme spát.

Jak vybrat paměťovou kartu

Další část řetězce je disk. SSD disky už jsou ve většině počátačů standardem (a pokud SSD disk jako pracovní nepoužíváte, tak byste rozhodně měli), málokdo ale řeší jejich další parametry. Přitom právě rychlost SSD disků významně ovlivňuje, jak rychle se budou fotky stahovat, ukládat, jak rychle se budou generovat náhledy v Lightroomu i jak rychlé budou retuše v Photoshopu. Minimální použitelná rychlost u SSD disků je kolem 500MB/s, rozumný poměr cena/výkon najdete kolem 1000MB/s a já sám používám disky schopné pracovat v rychlostech 3-6000MB/s. Tam už k žádnému zpoždění docházet nemůže.

Jak vybrat počítač na úpravu fotografií? Ilustrační foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Lightroom vs Photoshop

Kartu, čtečku a disk máme vyřešené, generují se nám náhledy RAWů v Lightroomu (případně Capture One). Co ovlivňuje rychlost načtení náhledů, následné úpravy a následný export? Výkon procesoru (CPU), výkon grafické karty (GPU) a nakonec kapacita paměti grafické karty. Lightroom a Capture One využívají různý poměr výkonu CPU a GPU. U procesoru obecně platí, že nejlepší poměr cena/výkon najdete u procesorů s méně jádry, ale vyšším taktem. Více než 8 jader nedokáže optimálně využít ani LR, ani Photoshop.

U grafické karty není třeba pořizovat high-end herní modely ani karty pro pracovní stanice. Střední třída úplně postačí, je ale dobré se dívat i na paměť grafické karty. Použitelné minimum je 2 GB (pro HD displeje), optimum pak 4-6 GB (zvlášť pro 4K displeje). Naopak naprosto nedostatečné jsou grafické karty integrované na desce, ty zpomalí jak tvorbu náhledů, tak práci a nakonec i export RAWů.

Používáte Photoshop? Tak tady to bude opět úplně jinak. Rychlost SSD disků i výkon procesoru a grafické karty přestávají hrát do velké míry roli. Photoshop je absolutní žrout operační paměti (RAM) a právě pamět je to, čeho se mu většinou nedostává. Za naprosté minimum považuji 8 GB, rozumné optimum je 16-32 GB a profesionálové (mě nevyjímaje) mají většinou k dispozici 64-128 GB RAM. Teprve tato strašlivá čísla vám totiž v Photoshopu zaručí ničím nerušenou, rychlou a hladkou práci.

Poslední, čemu byste měli věnovat velkou pozornost, je grafický tablet a displej. Grafický tablet totiž zrychlí retuše opravdu dramaticky a na dobře vybraném grafickém displeji zase uvidíte barvy tak, jak skutečně vypadají. O výběru displeje budu psát v dalším samostatném článku.

Různé počítače pro různé lidi. Nebo ne?

Možná už vám došlo, že ne všichni fotografové potřebují stejné počítače. Pokud se většina vaší práce odehrává v Lightroomu, nedává valný smysl nějak výrazně investovat do pořizování operační paměti. Pokud naopak po každém focení převedete tři fotky, na kterých poté strávíte týden montáží v Photoshopu, je nesmysl kupovat drahou grafickou kartu.

Co bych doporučil majitelům PC? Když pominu doporučení, aby přešli na Apple (pokud to s prací s fotkami myslí vážně), navrhuji tři varianty, které mohou zrychlit úpravy.

  • Univerzální, levný stroj pro začátečníka. Bude mít minimálně 8 GB operační paměti, rychlý (1000MB/s) SSD disk, grafiku střední třídy (GeForce řady 3060, AMD řady 6600) s minimálně 4 GB paměti a osmijádrový procesor dle vlastního uvážení. 
  • Stroj pro fotografa, který pracuje převážně v Lightroomu. Bude mít 16 GB operační paměti, rychlý NVMe SSD disk s 3500MB/s zápisem i čtením, herní grafiku vyšší střední (GeForce řady 3070+, AMD řady 6650+) třídy s 6-8 GB paměti. U procesoru bych volil opět osmijádrové varianty, s maximálními možnými takty.
  • Stroj pro fotografa pracujícího převážně v Photoshopu. Bude mít minimálně 32 GB operační paměti, rychlý rychlý NVMe SSD disk s 3500MB/s zápisem i čtením a grafiku střední třídy, stejnou jako v první variantě. I procesor může být podobný, jako ve variantě 1, důležitá je tu především operační paměť.

A co Apple?

Teď přijde trochu změna zápletky. Všechno, co jsem doteď napsal, totiž platí pouze pro počítače PC. U Apple je situace odlišná. Jak je to možné? S příchodem architektury M1 se svět otřásl a jistoty, které do té doby platily zmizely. Apple už v základu nabízí pekelně rychlé SSD disky, výpočetní i grafické procesory zvládnou odbavit cokoliv, co jim pošlete a operační paměť je sdílená, takže GPU nikdy nedojde.

Jak vybrat počítač na úpravu fotografií? Ilustrační foto

Foto: Pexels 

Výsledkem je, že i ty nejlevnější počítače, které Apple nabízí, překonávají násobně dražší stroje ze světa PC. Jediné, co tedy musíte řešit ve světě Applu je, zda vám víc vyhovuje stolní počítač nebo notebook. A pak kolik paměti budete dohromady potřebovat. 

Spousta lidí v tuto chvíli začne namítat, že se jim nechce přecházet na jinou architekturu, kterou neznají. Že si nejsou jistí, že budou fungovat všechny programy, že neotevřou dokumenty z Wordu, nebo že na Macu nechodí dobře hry.

Vezmu to od konce

Pokud chcete hrát hry, pořiďte si Playstation nebo XBox, Apple je počítač určený na práci. Přechod na nový systém trvá zhruba hodinu a zvládla ho u nás celá rodina, včetně mojí babičky, takže zapálenému fotografovi jistě problém neudělá.

Všechny programy, které fungují na PC, mají alternativu i na Macu a většina jich běhá daleko rychleji a bez otravné nestability. Počítače Apple také netrpí na padání, viry, nekonečné systémové aktualizace a místo problémů mají tendenci přinést lidem klid na práci, radost ze stabilního a rychlého systému a pocit, že tenhle přechod měl proběhnout už dávno.

Co tedy pořídit?

I nejlevnější modely poskytují dostatečný výkon na jakoukoliv fotografickou práci. Pokud chcete být mobilní a přitom neutratit příliš mnoho, pořiďte si 13” MacBook Air M1 se 16 GB paměti. Pokud mobilní být nepotřebujete, M1 Mac Mini se 16 GB paměti je naprosto dostatečná stolní varianta.

Pokud můžete utratit o trochu víc a výkon je pro vás důležitý, profesionálové si na cesty pořizují 15” MacBook Pro (a je skoro jedno, jestli M1 Pro nebo M1 Max). Já sám pracuji jak na cestách, tak doma právě na takovém stroji s 64 GB paměti.

Jako domácí pracovní stanici pak mohu jen doporučit Mac Studio M1 s 64 nebo více GB paměti. Tam už ale výkon převyšuje nároky běžných uživatelů tak moc, že abyste mohli nákup ospravedlnit, doporučuji se začít věnovat, střihu či gradingu videa nebo práci ve 3D aplikacích. Ve volném čase pak může váš počítač chroupat výpočty pro NASA a hledat mimozemské civilizace.

Jak vybrat počítač na úpravu fotografií? Ilustrační foto

Foto: Pexels

Než začnete nakupovat…

…ujistěte se, že máte správně nastavené všechny programy, ve kterých pracujete. Standardní nastavení je totiž většinou špatně a je dost možné, že programy nevyužívají celý potenciál toho, co váš počítač dovede.

  • Lightroom

V Nastavení -> Výkon se ujistěte, že máte povolenou akceleraci grafickou kartou i zaškrtnuté zpracování obrazu pomocí GPU. V nastavení katalogu je pak vhodné zkontrolovat velikost náhledů, které se generují. Nedává valný smysl používat náhledy, které jsou větší než rozlišení displeje. Pro HD displej tak doporučuji maximálně 2048 pixelů, u 4K displeje 4112 pixelů na šířku. 

  • Photoshop

Nastavení v Photoshopu, která ovlivňují výkon, je víc. Najdete je v Nastavení -> Výkon. První, co je dobré zkontrolovat, je množství paměti, které může PS používat. Standardní nastavení je 60 %, já doporučuji nastavit 90 %. Jen tak totiž PS dostane k dispozici paměť, kterou v počítači máte.

Druhé důležité nastavení je akcelerace grafickou kartou. Tady platí, že čím výkonnější grafiku máte, tím více práce na ní chcete naložit. Integrovaná GPU by měla být nastavená na Basic, rychlá herní grafika naopak na Advanced. Poslední věc, která může PS zadarmo zrychlit, je počet kroků historie. Standardních 30 kroků je zbytečných, mě úplně stačí 10. Ušetříte výkon i paměť.

Displeje

Poslední poznámka se týká displeje. My budeme grafickým displejům věnovat celý seriál, nicméně jen málo lidí si uvědomuje, že čím větší rozlišení displeje používají, tím je všechno náročnější na výkon CPU i GPU. Lightroom musí upravovat větší data, Photoshop také a práce je pomalejší. Proto pokud máte například displej ve velikosti 27”, je nesmysl používat 4K rozlišení, protože rozdíl mezi QHD a UHD jednoduše nepoznáte. Poznají je ale programy, které budou pracovat se téměř 4x objemnějšími daty. A to se opravdu nevyplatí.

Chci omrknout monitory

LENSBABY Sweet 22 pro Canon RF

Pancake objektiv s pevným zaostřením a pevnou clonou pro full frame, Vysoký ohniskový kontrast s snovým rozmazáním, 33 mm ekvivalent na senzorech APS-C

3 990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk...

Diskuze

Jak vybrat počítač na úpravu fotek

Přidat příspěvek
  • Rudolf M.
    Reagovat

    Prosím navrhněte

    Rudolf M. 19.12.2022 19:59:40
    Prosím o radu pro to jaký si mám pořídit PC pro práci s fotkami?
    Mám Nikon d7500 a chci přejít k Sony Alpha A7 IV.
    Děkuji Ruda
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Prosím navrhněte

      Luděk Bouška 20.12.2022 09:07:54

      Dobrý den, počítače v naší nabídce nemáme, takže konkrétní model Vám bohužel doporučit nemohu. Ale ve článku je popsáno vše potřebné k tomu, abyste si mohl vybrat přesně podle Vašich požadavků.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...