Rozhovory

Ondřej Filgas: Rare Places šíří povědomí o místech, která jsou architektonicky zajímavá

7. 9. 2022 | 9 minut čtení

Jak sám říká, má rád různé myšlenky a úvahy, které do stavby architekt vtiskl. Ondřej Filgas založil Rare Places už ve 14, hledání míst ho neskutečně bavilo a propojení s architekturou mu přišlo jako logický krok. Nyní, i když stále ještě při studiu, nabral projekt Rare Places obrátky a tým připravuje i Bedekr, kapesní průvodce po zajímavých místech.

​"Důležité je na to mít oko"

  • Ondřeji, jak vás napadl projekt Rare Places a co to vlastně je?  

Rare Places je průvodce nevšední architekturou. Místy, která může člověk osobně navštívit a nasát atmosféru moderní architektury. 

Byl to dlouhý proces, kdy jsme s kolegy zkoušeli různé věci. Už od začátku bylo v Rare Places mým cílem rozšířit povědomí o často neznámých a unikátních místech, která se zakládají na architektuře. A toho se držíme dodnes. Chceme lidem po Česku a Slovensku ukázat, že krom krásných historických památek naše končiny ukrývají i místa často v přírodě, která je uchvátí. Chceme být u lidí prahnoucích po cestě za poznáním jistotou kvality! 

Poslední dobou jsme navenek hráli trochu mrtvé brouky, ale mezitím jsme pracovali na nových věcech a nápadech, které budeme postupně světu odhalovat. Právě jednu z nich jsme nedávno představili na Hithitu. Jedná se o praktického kapesního průvodce - Rare Places Bedekr. Zkrátka si ho hodíte do kapsy a při cestě se podíváte do Bedekru a najdete nějaké unikátní místo. Často jsou velmi fotogenická, takže si můžete udělat pár skvělých snímků a označit nás. Doporučuji se na projekt a obzvlášť na video, na které nám Fotoškoda zapůjčila Canon 5D IV a pár L objektivů, na Hithitu podívat.   

  • Proč vlastně architektura? Co vás na ní tak fascinuje?  

Mám rád různé úvahy a myšlenky, které architekti na stavbu obtiskli. Každé místo, které prezentujeme je něčím unikátní. Architektonickým záměrem, přístupem autora nebo svým příběhem. Toto dělá místo jedinečným a esteticky zajímavým počinem.

rozhovor_rare_places_ondrej_filgas

  • Jaké je aktuálně nejnavštěvovanější platforma, kde tato místa prezentujete? Je to váš web? TikTok, nebo Instagram?  

Naší největší platformou je aktuálně náš Instagram, kde máme vybudovanou komunitu 9.000 lidí zapálených do objevování nevšedních míst po Česku a Slovensku. Na Instagramu jsme každodenně aktivní. Velmi mě těší, že nám lidé píšou, že jsme jim v Rare Places pomohli zprostředkovat víkendový výlet. Z takových zpráv se v Rare Places moc radujeme a těší nás! 

Krom Instagramu jsme aktivní i na TikToku a dalších sítích. TikTok je médiem rychlých a krátkých videí, na kterých ukážeme nevšední místa z jiné perspektivy. 

Nicméně naší hlavní platformou je web, kde máme již přes 150 pečlivě vybraných míst a interaktivní mapu.  

K tomu všemu se přidal i náš Rare Places Bedekr, který je jedinečný ve svém zpracováním. Kapesní průvodce, který je plný tipů na výlety křížem krážem. Místa v průvodci jsme rozdělili do jednotlivých krajů, kdy ke každému jsme vložili mapu pro jednoduchou orientaci. Rare Places Bedekr je z kvalitních materiálů, elegantní a praktický, což naši cestovatelé jistě ocení. 

  • Jak se dostat na seznam Rare Places? Nezbývá než doufat, že se mi ozvete?  

V Rare Places máme poměrně tvrdou ruku a dáváme si pozor na to, koho do projektu pustíme. Ať už to jsou místa nebo lidé. Co se týká míst, tak klademe důraz na myšlenku a přístup architekta, případně samotného místa.  

Pokud stojíte za architektonickým skvostem a chcete být v Rare Places, udělá nám radost, když nám napíšete! Společně se zamyslíme nad možnostmi možné spolupráce. 

bedekr_rareplaces_ondrej_filgas

  • Při prezentaci architektonicky zajímavých projektů je důležitá fotka, tvoříte fotky sám? Jak se vlastně dokumentuje takové "Rare Place"?  

V Rare Places máme to štěstí, že máme korektní vztahy s fotografy jako jsou BoysPlayNice, Tomášem Součkem nebo s Petrem Polákem. Jsou to lidé, kteří fotografii v architektuře rozumí více než někdo jiný a dokážou nechat architekturu promlouvat ve fotografii. Pro spolupráci jsme se spojili spolu s databází fotografií současné architektury Linka.news, která se s námi na vývoji projektu podílí. Toto je umění, které má jen zlomek fotografů na české nebo slovenské scéně. 

Pokud se jedná o naše TikToky, tak ty si tvoříme interně sami. 

  • Tak či tak, snímky jsou perfektní a prezentaci míst jsem si jako fotograf s chutí prohlížel.

To mě moc těší a jistě i jejich autoři mají velkou radost! 

rozhovor_zakladatel_rare_places_ondrej_filgas_fotoskoda

  • Nedávno jste měl možnost vyzkoušet zrcadlovku Canon EOS 5D Mark IV a pár L objektivů, co na tu zkušenost říkáte a jak moc je důležitá technika při focení architektury?  

 Se Šimonem, Jakubem a Canonem 5D IV s duem objektivů jsme stihli ujet více než 800 kilometrů při natáčení našeho videa pro Hithit kampaň, která právě běží. Objeli jsme místa jako je Boží vyhlídka, Věčná loviště nebo třeba sportovní halu v Dolních Břežanech. Z této techniky promlouvá příběh a budu velmi rád, pokud se nám tato technika dostane ještě alespoň jednou do ruky.  

Upřímně, co mi kdysi řekl můj bratranec Kuba: „Je jedno jak drahou techniku máš. Důležité je mít na to oko!“ a mně nezbývá nic jiného, než s ním v tomto tvrzení být za jedno. Je super mít profesionální techniku za statisíce, to jo. Ale bez dobrého nápadu Ti bude k ničemu.  

Já osobně mám doma ještě svou Sony A6000 s 30mm 1.4 Sigmou a je fajn. ALE CANON 5D IV JE PROSTĚ LEPŠÍ a moc jsem se s tímto tělem a objektivy vyřádil. (hehe). Dal nám zkrátka více možností, co se videa týká.  

Budu moc rád, pokud se nám na Hithit video někdo podívá a napíše nám svůj feedback do DM‘s nebo na náš e-mail. Rádi se do budoucna poučíme od člověka, který má foto/video v krvi. 

canon 5D mark IV

  • A co video a Rare Places? V jiném rozhovoru s vámi jsem četl, že se chystáte jít spíše touto cestou?  

Ano, už se pomalu rýsuje tato cesta a rádi v ní budeme pokračovat. Chceme natáčet takovou dokumentární sérií o místech, architektuře a lidech. Aktuálně se zaměřujeme na rozvíjení kontentu, vývoji Rare Places Bedekru a ještě jedné věci, kterou necháváme zatím pod pokličkou. 

  • Co byste poradil začínajícím projektům kolem cestování? Co se Vám po 2 letech života Rare Places zdá jako nejcennější zkušenost? 

Doporučím všeobecně co se týká jakéhokoliv ať už začínajícího nebo pokročilého projektu, ať daný tvůrce neusíná na vavřínech a dělá činnost stále s takovým nadšením, jaké měl, když projekt zakládal.  

Jsem noční sova a baví mě dělat práci, když ostatní spí. Mám zažité, že večer toho udělám mnohem více než během denních hodin. Vstanu většinou kolem 11/12 dopoledne, jdu se nasnídat a mezitím už kontroluji, co je nového ve světě. Pak sednu k počítači a jdu dělat co je potřeba. Samozřejmě, prokrastinaci se nevyhneme nikdo. Taky občas proswajpuju bez problému 3 hodiny na TikToku. (směje se) Když není zrovna škola, tak mi nedělá problém věci dodělávat i kolem pozdních večerních hodin a jít spát 6:00. Ovšem jsem stále žákem střední školy, takže 1. září opět nastoupil „přísný režim“. 

Zkrátka, stále myslete na to co můžete udělat, zaznačte si to do svého TO-DO a udělejte včas co je potřeba udělat.  

Za nejcennější zkušenost považuji celkový ten proces, který je v pozadí  projektu. Ta komunikace s partnery a domlouvání různých forem spoluprací považuji za skvělou zkušenost, která mě zároveň moc naplňuje a beru ji jako svůj koníček. Rare Places je věc, která byla na svém raném začátku byla mým koníčkem a teď se pomalu stává z koníčku práce, která mě neuvěřitelně naplňuje a baví.  

Rare Place si můžete prohlédnout na jejich webu. Podpořit je lze i v kampani na HitHitu. 

Fotografie: Archiv Rare Places, BoysPlayNice, LINKA   

CANON EOS 90D
CANON EOS 90D tělo

32.5 Mpx APS-C CMOS snímač a DIGIC 8 procesor, Dual Pixel AF s detekcí obličeje a 45 křížovými body, 4K UHD/30p a 1080p full HD se snímkonavíc frekvencí až 120p/ BEZ CROPU

31 990,-
CANON EOS 6D Mark II
CANON EOS 6D Mark II

Plnoformátový snímač CMOS s rozlišením 26,2 Mpx, ISO 40 000 (rozšíření na ISO 102 400), 45 křížových bodů AF (v hledáčku)

35 990,-
CANON EOS 250D
CANON EOS 250D černý + 18-55 mm IS STM

miniaturní rozměry a hmotnost - ve světě fotoaparátu s vyměnitelnými objektivy (DSLR, CSC), 24,1 Mpx APS-C snímač s vyspělou technologii dual-pixel, Wi-Fi a Bluetooth zajištuje propojení s chytrými zařízeními

17 990,-

Související články

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...