6. 4. 2022 | 7 minut čtení

Chcete do svých fotek dostat barvy, život, emoce a prostor? Pak byste měli svítit. Nemáte čím? Nekupujte si záblesky, začněte s trvalými světly. Jsou levnější, lehčí, barevnější a univerzálnější. A navíc se s nimi naučíte pracovat daleko snáz.

Seznamte se s trvalými světly

Trvalá světla byla až donedávna výsadou filmařů a fotografové je téměř nepoužívali. Málokdo si je mohl dovolit, oproti zábleskům byla slabá, těžká a neohrabaná. Díky technologickému pokroku v posledních pár letech se ale všechno změnilo. Trvalá světla jsou nejen rovnocennou alternativou záblesků, ve spoustě situací je s přehledem předčí.

Spolehlivých informací je ale stále pomálu, takže spousta fotografů tápe nejen v tom, jaká světla si pořídit, ale ani netuší, kdy se vyplatí používat LED technologii místo záblesků, nebo čím se řídit při výběru konkrétních produktů.

Přesně proto vznikl tento seriál. Pojďme si v trvalém světle konečně udělat pořádek. Probereme jednotlivé zdroje, roztřídíme je podle velikosti, výkonu a typu použití. Vysvětlím vám, k čemu se které zdroje hodí, co se vyplatí koupit do začátku nebo jaká světla pořídit, když potřebujete být mobilní. Mým přáním je, abyste na konci seriálu měli v trvalých světlech jasno a dokázali se sami kvalifikovaně rozhodovat.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Co jsou trvalá světla?

Trvalé světlo je cokoliv, co svítí bez přerušení. Žárovky, zářivky, LED světla. Ale také třeba halogeny, filmové HMI výbojky nebo například slunce. Nebo oheň. Nebo svítilna, kterou máte v mobilu. Opakem trvalých světel jsou záblesky. Ty místo svícení bleskají, a mezi trvalá světla tím pádem nepatří.

Svítit, nebo blýskat?

Záblesk si elektrickou energii nejprve střádá do kondenzátorů. Pak čeká na fotografův povel. Jakmile fotograf zmáčkne spoušť, signál se přenese do rádiového odpalovače, ten ho vyšle rádiovému přijímači a skrz něj povel přijde řídicí jednotce záblesku. Ta pak v jednom intenzivním výboji všechnu nastřádanou energii vypustí do výbojky naplněné plynem. Plyn se zahřeje a elektrická energie se v jediném okamžiku promění ve světelný záblesk, který trvá u většiny záblesků pouhé tisíciny vteřiny. Komplikované, že?

Na jednu stranu bývají záblesky malé a skladné. Stačí jim jednou za čas mocně blesknout, takže mohou mít ve stejném balení větší výkon. Na druhou stranu ale člověk vlastně nevidí, jak svítí, a nemůže pracovat opravdu precizně. Záblesky se také nehodí do interiérů, bývají příliš silné a většinou přebijí veškerou atmosféru, která v interiéru byla. Největší nevýhodou záblesků jsou barvy. Technologie zde zatím nikam nepokročila, takže pokud chce člověk světlo obarvit, nezbývá mu, než použít barevné filtry. A to je otrava.

Trvalé světlo oproti tomu funguje podobně jako obyčejná žárovka. Člověk zmáčkne čudlík, světlo svítí. A svítí, dokud si fotograf nenafotí, co potřebuje. Nebo dokud nedojdou baterky. Moderní trvalá světla už pracují v plném RGB spektru, a umí tím pádem vyrobit všechny barvy duhy. Není tak problém na lokaci přesně doplnit žluté světlo žárovek, nazelenalé zářivky nebo třeba modré světlo soumraku. 

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Typy zdrojů

Velkou výhodou trvalých světel je jejich rozmanitost - jsou dostupná ve všech velikostech, barvách a příchutích. Od světel velkých jako desetikoruna, která schováte do dlaně, přes miniaturní, všesměrové válečky určené pro umístění do lamp a luceren nebo skladné miniaturní LED panely až po dospělá studiová světla. Záblesky se vyrábí pouze ve dvou hlavních variantách. Velké "studiové" blesky s bajonetem nebo malé "systémové" blesky určené primárně pro použití na foťáku. Pokud tedy člověk potřebuje nasvítit komplexnější a rozmanitější prostor, trvalá světla budou mít oproti zábleskům navrch ve všech aspektech kromě výkonu.

Kategorie trvalých zdrojů podle velikosti, výkonu a použití

  • Velké zdroje 

Světla o výkonu přes 100 W. Patří sem fresnely, LED panely nebo rolovací panely.

  • Kompaktní zdroje 

Mobilní světla o výkonu do 100 W, často s vlastní vestavěnou baterií. Patří mezi ně LED trubice, miniaturní LED RGB panely nebo kompaktní skládací panely. 

  • Speciální zdroje 

Sem spadá vše, co se nevešlo do předchozích dvou kategorií. Miniaturní zdroje, speciální zdroje, kruhové zdroje, svítilny. Prostě všechno, co by kreativní fotograf mohl potřebovat.

Jednotlivé kategorie, co přesně do nich patří, k čemu a pro koho jsou, rozebereme v následujících dílech tohoto seriálu. Pro účely seriálu se ale omezíme na techniku, která je běžně dostupná fotografům. Vynecháme tedy drahé zdroje určené především pro filmaře a vynecháme i zdroje s třífázovým napájením.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Proč chtít trvalá světla?

Trvalá světla nejsou pro každého. Než se v dalších kapitolách pustíme do konkrétních typů, je potřeba si ujasnit, jestli pro vás přece jenom nebudou lepší záblesky.

Trvalá světla nejsou tak výkonná jako záblesky. Jsou skvělá na focení v interiérech, pro komplexnější focení ve studiu, pro budoirová studia nebo fotografy aktů, rodinné portréty, výborně se hodí i na produktovou fotku. Ocení je fotografové, kteří fotí portréty ve firmách a výkon bude dostatečný i pro focení za rozbřesku, soumraku nebo během zlaté hodinky. 

Naopak se naprosto nehodí pro práci během jasného dne, ve velkých, světlých interiérech a ani v případě, že je třeba zmrazit pohyb. Pro tyto případy budou výhodnější záblesková světla. LED světla také ocení filmaři a fotografové, kteří musí dodávat hybridní výstup (foto + video). 

Při výběru je také potřeba myslet na to, že trvalá světla mívají větší spotřebu, což při práci na odlehlejších lokacích znamená používat buď světla s vestavěnou baterií, nebo benzínový či elektrický generátor. 

Přes všechna tato omezení je ale práce s trvalými světly daleko přehlednější, přesnější a pro fotografa i modely příjemnější, než je práce se záblesky. V další části seriálu už si rozebereme konkrétní zdroje, k čemu jsou a které se vyplatí používat. Podíváme se i na problematiku napájení na lokaci a hybridní práci foto + video.

Chci si pořídit trvalé světlo

FOMEI LED MINI RGB 5

Výdrž prům. 100 minut., Barevná teplota 2500 - 9000K, HSI s nastavením odstínu, saturace a intenzity.

1 190,-
FOMEI LED MINI RGB 24

Kompaktní skládací rozměry, Silný magnet, Voština, difuze

5 490,-
FOMEI LED MINI RGB 12

Výkon 12W, Efektový režim s 20 efekty v paměti, Bezdrátové ovládání s aplikací Desal Lite +

3 800,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...