FotoslužbyFototipy

Zpracování a tisk od A do Z (1): rozlišení, rastr, rozměr

5. 1. 2022 | 11 minut čtení

Byť by se na první pohled mohlo zdát, že tisk a vyvolávání obrázků je již v moderní digitální době passé, opak je pravdou. Nejen fotografové, ale i laici mají zkrátka rádi doma obrázky (fotografie) ve fyzické podobě, a to je jen dobře. Proto přicházíme s novou sérií článků, v jejímž rámci se budeme věnovat fenoménu tisku fotografií pěkně podrobně.

Fotografie na papíře je skutečnou fotografií. Obrázky ve vašem počítači, tabletu či chytrém telefonu jsou pouze souborem jedniček a nul a nikdy nevíte, co se může stát. Za měsíc, za týden, zítra, za hodinu. Přijít o celou fotogalerii je bohužel tak snadné. Proto bychom měli kromě focení a úpravy snímků, věnovat náležitý čas též zálohování a v neposlední řadě předtiskovým úpravám a následnému tisku.

Tisk od A do Z - ilustrační fotografie (Canon IPF)

Potřebujete poradit? Vše ohledně tisku vám rádi zodpovíme na naší zákaznické podpoře: fotosluzby@fotoskoda.cz nebo volejte +420 222 929 039   

Zaklínadla: MPX, DPI, Size a další

Na úvod začneme úplně základními pojmy, které nám vlastně definují digitální fotografii jako takovou v případě, že se ji chystáme zvěčnit – vytisknout. Podrobně si tedy rozebereme výrazy jako je rozlišení obrazu (megapixels/MPX), tiskový rastr (DPI), fyzická velikost fotografie nebo pozorovací vzdálenost. Zkrátka vše, co by nás mělo zajímat v rámci úplných základů předtiskové přípravy.

Tisk fotografii od A do Z - část 1: základy (LCD fotoaparátu)

Téměř každé digitální obrazové záznamové zařízení má možnost volby rozlišení,

u DSLRbezzrcadlovek a ostatních digitálních fotoaparátů je to základní funkce.  

Megapixely: základem je rozlišení

Rozlišení nám udává fyzickou velikost fotografie neboli množství obrazových bodů, které ten který obrázek obsahuje. Správně by se měly udávat vždy dva parametry (výška × šířka), tedy například: 5472×3648 obr. bodů (5472 bodů na šířku × 3648 bodů na výšku/záleží dle typu digitálního fotoaparátu).

Pro přesný počet obrazových bodů je třeba oba parametry vynásobit. Pokud si vzpomeneme na geometrii základní školy, jde o prostý výpočet obsahu obdélníku (digitální fotografie je obdélník), kdy místo „S“ si nazvěme výslednou jednotku třeba R (rozlišení).

Tedy:

  • R (rozlišení) = Š × V / R = 5 472 × 3 648 bodů / R= 19.961 856 bodů (pixels).  
  • Pro zjednodušení převedeme na jednotky „Mega“ a dostaneme tak 19,96 MPix.
  • Po zaokrouhlení je to 20 MPix.

 

Tisk fotografií od A do Z - rozlišení

Pokročilé foto editory viz. Adobe Photoshop nebo Adobe Lightroom, umožňují efektivně a přehledně pracovat s velikostí obrazu. 

Kdy (ne)má velké rozlišení smysl

Na rozlišení, respektive počtu obrazových bodů záleží především v závislosti na budoucím využití fotografie. Ne vždy totiž vysoké rozlišení využijeme. Vysoký počet obrazových bodů je pro nás relevantní například tehdy, když chceme tisknout fotografie – především fotografie velkoformátové nebo fotoobrazy od rozměrů 30×40 cm a více. Stejně tak má vysoké rozlišení smysl, když potřebujeme dělat výřezy z fotografie. A obecně je vysoké rozlišení lepší pro snímky, které budeme dále upravovat (hodně zjednodušeně řečeno).

Tisk fotek od A do Z - příprava část 1

Vysoké rozlišení a vysoký rastr (DPI) - náhled fotografie téměř ve 100%. Velikost souboru 7,54 MB.

 

Kdy naopak nemá vysoké rozlišení význam, to je v případě fotografií, určených výhradně na web a sociální sítě (FB, Instagram, Linkedin apod.). Dále je vysoké rozlišení spíš na obtíž, když chceme posílat náhledy fotografií emailem nebo přes cloudové, sdílené kanály. Také nepotřebujeme extra velké fotografie pro tisk menších rozměrů, například do rodinného alba (běžné rozměry: 9×13, 10×15 cm atd.), což se vztahuje též na běžné fotokalendáře a fotoknihy s rozměrem výrazně nepřesahujícím A4.

Je třeba pamatovat na to, že:

  • S rozlišením výrazně roste i datový objem.
  • S uploadem/odesláním 50 fotografií o průměrném datovém objemu 250 kB/1 foto (JPG 75% kvalita, 1500 × 1000 bodů, sRGB), tedy o celkovém objemu 12,5 MB nebude problém, projde přes většinu email serverů.
  • Ovšem pokud byste posílali stejný balík fotografií v plné kvalitě, kdy 1 fotografie (20 MPix, 100% kvalita JPG, sRGB) má běžně velikost okolo 10 MB, celý balík tak bude mít 500 MB / 0,5 GB a to už je slušná nálož. 

 

Tisk od A do Z malé náhledy

Webové rozlišení a nízký rastr (DPI) - náhled fotografie téměř ve 100%. Velikost souboru 350 kB. 

DPI (Dots Per Inch) / tiskový rastr

Ten přímo závisí na fyzickém rozměru, tedy samotném rozlišení snímku. DPI je pro nás relevantním údajem hlavně při tisku a je ekvivalentem hustoty tiskových bodů, reprodukovaných následně tiskárnou! DPI tedy není nic jiného než přepočet a následný přepis digitálních bodů (MPX) na body reálné, tiskové. Klasickým mýtem je, že čím vyšší DPI, tím lépe. Ono je to ale stejně jako s rozlišením (viz výše). Ne vždy je nám totiž ultra jemný tiskový rastr ke prospěchu. Naopak, zbytečně velké DPI (ultra jemný tiskový rastr) je mnohdy kontraproduktivní.

 

  • Vysoké DPI zbytečně zatěžuje tiskárnu i výpočetní výkon (PC, RAM, SW/tiskový rip)
  • Vysoké DPI u náhledových snímků, které zobrazujeme jen na monitoru, je nesmysl (běžné monitory se pohybují v rozmezí 80-120 DPI, přesněji PPI)
  • Většina tiskáren a SW nebo tiskových driverů má svůj limit ohledně jemnosti tisku/DPI 
  • DPI hodnota představuje počet bodů na palec (inch), kde 1 palec = 2,54 cm. Můžeme si převést na metrickou soustavu: například: 300 bodů / 1 palec = 118 bodů/1 cm / 300 : 2,54. 

 

Tisk od A do Z a tiskový rastr

Zvětšení téměř 700% (6,8:1), v Adobe Photoshopu jsou patrné jednotlivé obrazové body (pixels). Kolik jich bude v reálu závisí na tiskárně a tiskovém ripu.

Jak je to tedy správně?

Klíčem je, zvolit vždy optimální (rozumnou) kombinaci rastru (DPI) v závislosti na rozlišení (MPX). V závěru článku je tabulka s rozumnými kombinacemi MPX vs DPI vs rozměr. Jen pro představu a srovnání, staré jehličkové tiskárny měly rastr cca 75 DPI, současné monitory mají 80-120 DPI, skenery disponují 600-1200 DPI a inkoustové fotografické tiskárny mají běžně 2400-4800 DPI. Ještě pro úplnost dodejme (abychom to neměli zas tak jednoduché), že se používají ještě alternativní jednotky pro rastrování obrazu, což vede k běžné záměně mezi bodem tiskovým s bodem obrazovým (pixelem). Setkat se tak můžeme i se zkratkami: PPI – používané hlavně u monitorů, LPI - používáno v polygrafii (v tradičních ofsetových tiskárnách), DPC a DPM - převod do metrické soustavy/Dot Per Centimetr a Dot Per Milimetr.

Tisk od A do Z - výřez a zvětšení

Dilema vyřeší pozorovací vzdálenost

Ta vlastně všemu výše zmíněnému nakonec dává smysl, protože reálně a v praxi naplno zužitkuje veškerou teorii o které jsme se dotěď opírali. Rozlišení i hustotu použitého tiskového rastru (DPI) totiž nevychází z ničeho menšího, než je lidský zrak. Lidské oko dokáže rozlišit prostorové detaily, odpovídající vzdálenosti zhruba 1 úhlové minuty. Z toho nám plynou dvě zcela zásadní věci:

  • pozorovací vzdálenost je stejná jako úhlopříčka obrazu 
  • rozlišovací schopnost oka klesá s rostoucí vzdáleností. Ale platí to i naopak.

 

Rozlišení lidského oka je 0,15 mm ale je to pochopitelně dost subjektivní a platí tedy jen teoreticky. V praxi to znamená, že jsme schopni rozeznat detaily v obraze při tiskovém rastru cca 1200-2400 DPI. Standardně uváděný tiskový rastr 300 DPI platí u fototisku pro formát do A4 (210×297 mm), kde je pozorovací vzdálenost cca 37cm (stejná je i úhlopříčka formátu A4). Velkoformátový fotoobraz obraz o velikosti 60×40 cm má úhlopříčku 74 cm a pozorovací vzdálenost tedy začíná na cca 0,74 m.  

Tisk od A do Z velikost a pozorovací vzdálenost

Poměr mezi velikostí foto obrazů, jejich úhlopříčkou a pozorovací vzdáleností. Velikost je z důvodu webového rozhraní změněná ale poměr velikostí mezi obrazy je 1:1! 

Reálné využití:

V praxi to tedy funguje tak, že nízké DPI nám umožní pohodlněji tisk větších rozměrů. Nezatěžuje tolik procesor tiskárny a PC, sníží datový objem souboru a umožní tak rychlý samotný tisk. Ale současně klesá ostrost obrazu. Právě nižší DPI nám dává u velkoformátových fotografií smysl. Proč? Vysoké DPI by jednak vytvářelo ohromné datové objemy (náročné pro výpočetní výkon) a současně je zde třeba si uvědomit, že čím větší formát fotografie, tím je logicky větší naše pozorovací vzdálenost

Vysoké DPI naopak zvyšuje relativní ostrost i množství detailů, ale nadměrně zatěžuje vše kolem (tiskárnu, PC, SW/rip, dlouhá doba tisku). Proto se vysoký tiskový rastr používá u menších formátů, kde je detailů subjektivně méně (protože obraz je menší) a takové výtisky pozorujeme z mnohem kratší vzdálenosti. Máme zde daleko citlivější oko na ostrost, kontrast, hrany a jemnost rastru celkově. Možná to na první pohled zní zvláštně ale je to vlastně naprosto logické (viz tabulka dole).  

Tisk od A do Z - ilustrační fotografie služby

Různé reprodukce obrazu, různé postupy

Ve výsledku samozřejmě záleží též na samotném tiskovém nebo reprodukčním zařízení. Fotolaby využívají rastry se spojitými tóny a nižší tiskový rastr, u fotografických tiskáren je tomu přesně naopak. Současně tiskárny využívají různé tiskové technologie a různě velké tiskové body i rastrování. Tiskový bod se u nich skládá ze 4 a více barevných bodů. Máme-li výchozí rastr 300 dpi, inkoustová tiskárna pracuje s fyzickým rastrem běžně 4× až 8× vyšším (1 200 DPI, 2 400 DPI) kde tedy na každý obrazový bod připadají další 4 ale klidně i 8 „sub-pixelů“. Záleží na tiskové hlavě, velikosti a počtu jednotlivých tiskových trysek i systému jejich řízení. Současné špičkové inkoustové 8 nebo 10-barevné tiskárny tisknou s rozlišením až 4 800 DPI s proměnlivou velikostí kapiček, kde minimální velikost kapičky je klidně 4 nebo 2 pl.

Ale to je už na zcela jiné téma, na to se podíváme zase příště. 

 

Tabulka potřebného rozlišení (MPX) a tiskového rastru (DPI) v závisloti na velikosti: 

Rozměr tisku (cm) Pozorovací vzdálenost (cm) Rastr DPI (DPC/cm) Rozlišení megapixels/MPX
10×15 18 360 (142) 2130×1420 3
15×21 25 300 (118) 2478×1770 4,4
20×30 37 240 (95) 2850×1900 5,5
30×45 52 200 (79) 3555×2370 8,5
40×60 74 170 (67) 4020×2680 10,7
60×90 103 125 (49) 4410×2940 13
80×120 148 100 (39) 4680×3510 16,5

Shrnutí

Tisk a příprava fotografií k tisku nejsou žádné čáry a kouzla. Stačí si osvojit několik základních principů a postupů a pak si na ně jen vzpomenout vždy, když se chystáte na tisk fotografií. A není až tak podstatné, jestli půjde o tisk malých fotografií, velkoformátových fotek, fotoobrazů, fotokalendářů nebo fotoknih. Základ je stejný. A pokud přeci jen stále váháte, naši tiskoví specialisté jsou připraveni vám poradit, pomoci, doporučit. 

Chcete-li poradit, kontaktujte naši zákaznickou podporu: fotosluzby@fotoskoda.cz nebo volejte +420 222 929 039   

 

  • Odkaz pro stažení tiskového návodu a ICC profilu pro papíry FOMEIwww.icc.center
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Skenování a digitalizace: Oživte staré rodinné fotografie se slevou!

Skenování a digitalizace: Oživte staré rodinné fotografie...

Další Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Zpracování a tisk od A do Z (1): rozlišení, rastr, rozměr

Přidat příspěvek
  • Milan S.
    Reagovat

    Nepřesnosti a nesmysly v článku

    Milan S. 10.02.2022 22:14:13
    Pravděpodobně si trochu zaměňujete pojmy, pak zbytečně matete čtenáře. DPI a tiskový rastr je zcela něco jiného. I kdyby to byla pravda, pak se zde dočtu, že skener má 600-1200 dpi..., skener má tedy tiskový raster? Já myslel, že to je vstupní zařízení. Ono, že to výrobce napíše na krabici, hold to je marketing. I ty inkoustové tiskárny nemají tiskový rastr 2400 či 4800 dpi. To je právě nepochopení podstaty reprodukce polotonového obrazu.
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...