Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
23. 3. 2022 | 10 minut čtení

V našem dlouhodobém seriálu jsme se věnovali detailně tisku, předtiskové přípravě a všemu okolo toho. Ale co když už máme fotografie vytištěné? Co s nimi dále? Buďto zde naše cesta končí a fotografie zkrátka založíme do fotoalba, nebo můžeme pokračovat a naše krásné snímky dále zpracovávat, tzv. adjustovat. Jaké jsou možnosti a co všechno lze s již vytištěnými snímky dělat? Odpovědi najdete v následujícím článku.

Co se bude dít s fotografií po samotném tisku bychom měli řešit vlastně již před tiskem samotným (v rámci předtiskové přípravy). Podle toho totiž nutno volit například i materiál, na který tiskneme nebo rozměr fotografie (fotografií). Malé formáty vyžadují jiný přístup než fotografie velkoformátové. Velkoformátová fotografie navíc není nijak standardizována a obecně jako takovou označujeme ve fotografii cokoli, co je větší než běžný A4 formát (tedy 210 × 297 mm). Mezi běžné velkoformátové rozměry patří vše, co se pohybuje mezi cca 30×40 a 150×300 cm. Tyto rozměry a vše mezi tím ostatně můžete bez starostí nechat kvalitně zpracovat v Centru FotoŠkoda

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img1)

Zpracování a tisk fotografií (maloformát) v Centru FotoŠkoda

Vše chce svůj čas

Čerstvě vytištěnou fotografii nutno nechat nějakou dobu odpočinout. Současné inkousty jsou sice “na omak” suché v podstatě okamžitě, nicméně papír a inkousty potřebují čas, aby se „srovnaly“. Před jakoukoli další adjustací se proto doporučuje vyčkat alespoň pár hodin (2-4 hod), než se pustíme do dalšího zpracování. Rozdíly jsou také v použitých technologiích a barvách. Zatímco současné UV inkousty jsou suché okamžitě (a také ihned lze výtisky dále zpracovávat), například pigmentové nebo dye-base inkousty nějaký čas schnou. Rozdíl je také třeba mezi lesklou a matnou černou (Photo vs Matte black / Pk vs Mk, relevantní zvláště u tisku ČB fotek nebo při tisku na plátno či umělecké fineart papíry).

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img2)

Kompletace slepého (vnitřního) rámu pro vypnutí fotografie na plátně 

Laminace fotografií

Ta slouží primárně jako ochrana fotografií – před mechanickým poškozením ale také před vlhkostí nebo UV zářením, které je z velké části zodpovědné za blednutí fotografií. Laminace se provádí za tepla nebo za studena. Existuje ještě tekutá laminace, ale ta se ve fotografii příliš nevyužívá (je to s ní složitější jako po technologické tak i ekonomické stránce). Při laminace se aplikuje speciální folie na povrch vytištěné fotografie. V současnosti se laminace již zdaleka nevyužívá jen k ochraně fotografie ale může být také výrazným estetickým prvkem. Jsou lamina strukturovaná (imitující plátno, dřevo), ultra lesklá (imitující kov, sklo) nebo 3D s různými efekty a hologramy. Svým způsobem negativním rysem může někdy být fakt, že laminace v podstatě vždy změní původní povrch papíru, tedy vytištěné fotografie.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img3)

Takto vznikají populární přírodní fotoobrazy na malířském plátně

Kašírování fotografií

Kašírování je celoplošným nalepením fotografie na nějaký tvrdý podklad, nejčastěji sendvičovou, kartónovou, plastovou nebo hliníkovou desku. Kašírování je často kombinováno právě s laminací. Populární jsou sendvičové, lehčené desky (kapa), což je dvojice tenkých lisovaných plátů (papír nebo plast) vyplněných polyuretanovou pěnou. Tyto desky se dělají v různých variantách – jak co se týče barev (bílé, černé, šedé), tak tloušťky (3 mm, 5 mm, 10 mm) a samozřejmě i formátu (70×100, 100×140, 140x300cm ap.). Výhodou těchto desek je, že se velice snadno zpracovávají (řežou, formátují) a jsou lehké (snadná přeprava, pověsit je lze snadno a rychle v podstatě kamkoli). Kromě kapa desek jsou i desky s plastovým, tvrzeným či hliníkovým povrchem. Podle pevnosti a provedení jsou desky vhodné jak pro interiérové tak i exteriérové aplikace. Nevýhodou běžných kapa desek je, že jsou náchylné na třepení a poničení či zlomení. Některé typy se navíc ve větších formátech kroutí. Proto se doporučuje měkčí (základní) sendvičové desky ve větších formátech (A3 a více) zarámovat, což ochrání hrany desky a tím i fotografie a zabrání nechtěnému kroucení.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img4)

Ořez velkoformátové fotografie na sendvičové (kapa) desce (v popředí je válec laminátoru)

Profily, akrylátové sklo, blind rámy

Populární jsou hliníkové profily – decentní a luxusně vypadající pevné rámy. Zcela jedinečné jsou velkoformátové fotografie nalepené pod akrylátovým sklem (zcela výjimečná ovšem i finančně náročná adjustáž). Stále více fotografů i laiků však sáhne po fotografii na plátně, vypnuté do tzv slepého rámu (blind frame). Jedná se o skvělou kombinaci krásného vzhledu a kvality za rozumnou cenu. Navíc kompletně z přírodních materiálů. Záleží preferencí každého z nás, stejně tak i na prostředí, kde bude fotografie viset. V každé správné a kvalitní fotosběrně poradí a doporučí vhodný materiál i rám pro váš fotoobraz.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img5)

Alu profily z nichž vznikají luxusní fotoobrazy 

Populární obrazy na plátně

Plátno je hitem, má strukturovaný povrch a k dostání je v různých typech: křídově bílé plátno, plátna lehce „do žluta“, plátna krémová. Plátna jsou v lesklém i matném provedení a též se dodávají v různých gramážích – od lehčích (250-320g/m2) až po plátna silná (350-450 g/m2). Plátno je směsí bavlny a polyesteru a dle jeho kvality převládají buďto směsi umělé nebo přírodní. Levná, méně kvalitní plátna jsou převážně umělá – polyesterová. Kvalitní, dražší plátna jsou převážně přírodní (canvas), s bohatou strukturou zdůrazňující prostor. Fotografie na plátně vynikají tonalitou, sytou černou, povrch je elastický a odolný. Použití je univerzální, plátno je skvělé jak pro barvy tak B&W fotografii.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img6)

Fotoobrazy v rámu

Vaše fotografie je chráněna UV laminací, která zvyšuje její odolnost a ochrání ji před UV zářením. Díky tomu zůstane roky bez barevných změn. Široká nabídka profilů Nielsen vás překvapí pestrou škálou barev. V ceně jsou zahrnuty hliníkové rámy Nielsen profilu 01, 02, 217, 269, 273 nebo dřevěné rámy Loria a Bergane. Vyhotovujeme až do formátu 150 × 200 cm

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img7)

Fotoobrazy na hliníkové desce

Každý fotoobraz je originálem. Na pevném a odlehčeném podkladu bude vaše fotografie působit moderně a elegantně. Hliníková deska Alu-Dibond Dilite má nejpřilnavější (nejméně porézní) povrch. Právě z tohoto důvodu je tento způsob adjustace fotografií používán v těch nejprestižnějších galeriích. Fotografie je navíc chráněna UV laminací, zajišťuijící stálost barev. Vyhotovujeme až do formátu 150 × 200 cm

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img8)

Fotoobrazy pod akrtylátovým sklem

Fotografie umístěná pod akrylátové sklo nadchne barevností, leskem a hloubkou. Je to umělecké dílo, které zatraktivní každou stěnu bytu či domu, a navíc výborně odolává zubu času. Vyhotovujeme až do formátu 100 × 200 cm.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img9)

Vyvolání fotografií

Fotografie vyvoláváme na nejlepší fotografický papír na trhu Fujicolor DP II. Díky nejnovější tiskové technologii a profesionálním papírům zaručíme u fotografií vynikající podání jemných tónů a široký rozsah barevných přechodů. Garantujeme dlouhou životnost fotografií při standardní archivaci. Vyvoláváme barevné, černobílé a sépiové fotografie ze všech digitálních médií na počkání (také z mobilních telefonů, tabletů nebo iPhone) z filmů 135 / 120 / 220

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img10)

Fotoknihy

Zachyťte kouzlo vašeho života v nejkrásnější fotoknize. K dispozici je 10 rozměrů online a spousta dalších na přání. Vzpomínky na váš velký den si zaslouží jen tu nejlepší péči. Díky konfigurátoru je návrh i tvorba samotné knihy přes online rozhraní nejen rychlá a intuitivní ale také zábavná. 

  • Smart book - chytrá aplikace, která z vašich fotografií podle sofistikovaných kritérií, jako je chronologičnost, podobnost osob či snímků nebo dokonce i úsměv, vybere ty nejlepší a seskupí je do profesionálně designované fotoknihy. To vše během několika minut. Stačí si jen zvolit šablonu, počet stran a rozvržení snímků, nahrát alespoň 12 fotografií a doladit detaily ve výsledné fotoknize - v editoru.

 

Tisk a zpracování fotografií (10) - fotoslužby a další adjustace (img11)

Závěrem

Ať už dáváte přednost fotografiím ve fotoalbu, stylovým a moderním fotoknihám nebo velkoformátovým fotoobrazům, každá vytištěná fotografie představuje krásnou vzpomínku na jedinečné lidi, místa a okamžiky v našich životech. Často je to také to jediné, co nám zůstává jako fyzická vzpomínka na chvíle v našich životech, které si chceme uchovat navždy. A když nic jiného, už jen toto je ten nejlepší důvod, proč bychom měli fotografie tisknout a následně též jakkoli ochránit. Pro nás samotné, pro naše nejbližší, pro naše děti, pro naše vnoučata. 

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-
DJI RS 4 Combo

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

18 790,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Diskuze

Zpracování a tisk od A do Z (10): co s fotografií po tisku

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...