Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
18. 2. 2021 | 7 minut čtení

Výběr brašny se nezdá tak důležitý jako výběr samotné fototechniky, opak je ale pravdou. Správná volba vám ulehčí a zpříjemní focení, a tak není radno ji podceňovat. V dnešním článku se podíváme na to, kdy je dobré sáhnout po fotobrašně a co je při jejím výběru zásadní.

Odpovězte si na následující otázky

Výběr zavazadla, do něhož uložíte svou techniku a s nímž vyrazíte na cestu, se může zdát jako nedůležitý, opak je pravdou. Právě on vám může při správném výběru zajistit pohodlí i při přenášení většího množství techniky, nebo při tom špatném celé focení znechutit - to když vás rozbolí záda, rameno nebo vás popruhy řežou.

Dnes se proto podíváme na to, na co se dívat, když si vybíráte fotobrašnu. Společně si probereme následující otázky:

  • Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?
  • Co všechno s sebou budu chtít brát?
  • Jak chci mít techniku přístupnou?
  • Z jakého materiálu je vyrobená?

Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?

Možná se rozhlížíte po fotobrašně, ale více by vám posloužil úplně jiný typ zavazadla. Kromě ní totiž techniku můžete transportovat:

  • V pouzdře – pokud plánujete chodit jenom na krátké procházky s malým tělem a jedním objektivem, je pouzdro nejlepší řešení;
  • ve fotobatohu – v případě, že se chystáte přenášet větší množství techniky (či techniky a osobních věcí) delší dobu a v náročnějším terénu, nebo pokud chcete mít vše na zádech rovnoměrně rozložené;
  • v kufru – kufr je ideální řešení pro případ, že potřebujete někam dopravit velké množství techniky, ale není nutné ji mít na zádech a potřebujete ji dopravit třeba jenom do hotelu nebo ji celou dobu budete mít schovanou v kufru auta.

Fotobrašna je skvělý pomocník, pokud potřebujete mít více objektivů (nebo i těl) a rychle je střídat a zároveň je to na kratší dobu - třeba na svatby nebo jiné zakázky. Pokud je to váš případ, jste tady správně!

Lowepro Magnum 200 AW

Co všechno s sebou budu chtít brát?

Fotobrašna obecně slouží k přepravě spíš menšího množství techniky (i když takové hodnocení je relativní), protože nosíte váhu na jednom rameni. Pokud byste potřebovali nést techniky opravdu hodně, zvažte, jestli by pro vás nebyl lepší fotobatoh, abyste po půl hodině neúpěli bolestí. I ta nejlépe polstrovaná brašna se vám totiž s dvacetikilovou zátěží pěkně pronese.

I tak ale najdeme řadu různě prostorných brašen, které vám poslouží při přenášení jednoho těla třeba se dvěma objektivy, nebo i na kompletní výbavu svatebního fotografa či reportéra včetně možnosti vložení notebooku nebo tabletu pro možnost okamžitého zpracování fotek.

Množství techniky, které se do fotobrašny vejde, pak najdete u každého konkrétního produktu. Některé brašny jsou ještě univerzálnější než jiné, můžete k nim třeba připnout stativ nebo do množství dalších kapes a kapsiček uložit filtry, karty a další fotografické nezbytnosti a osobní věci.

V brašnách obyčejně najdete přepážky, nebo různá pouzdra, která se dají vyjmout, díky čemuž můžete pak brašnu využít jako běžné zavazadlo.

Lowepro Urban+ Tote

Jak chci mít techniku přístupnou?

Zdá se to jako triviální otázka, viďte? Ovšemže rychle, odpoví jeden. Hlavně aby byla v bezpečí, odpoví ve stejnou chvíli jiný. A oba budou mít pravdu. Jedna z hlavních výhod brašny, totiž možnost rychle měnit jeden objektiv za jiný, se totiž může změnit v nevýhodu, pokud si do ní sáhne někdo jiný než vy. Ideální je tedy bezpečí a zároveň pohodlí a rychlost, se kterou můžete s brašnou fungovat.

  • Existují brašny, které se zapínají pouze na přezku - přístup je velmi rychlý a celkem i bezpečný, pokud se pohybujete někde, kde byste případné cvaknutí slyšeli.
  • Některé brašny jsou zase jenom na zip - opět rychlý přístup, a případného nenechavce ještě o něco zpomalí.
  • Existují také brašny, které kombinují oba přístupy - nejenže mají hlavní kapsu zapnutou na zip, ale ještě je přes ně přehozená klopa na přezku nebo magnet. Nic bezpečnějšího jste si už nemohli přát. A poté, co se s nimi naučíte zacházet, budete i dostatečně rychlí.

Pokud jste pořád nervózní, můžete si jednoduše nechat brašnu vždycky vepředu, nebo na boku, místo, abyste si ji posouvali na záda. :)

Lowepro Urban+ Tote

Z jakého materiálu je vyrobená?

Ani tady nečekejte univerzální odpověď - co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro jiného. Pokud ale víte, že můžete být vystavení rozmarům počasí, určitě se vyplatí dát si pozor na voděodolnost materiálu, a nebo - přinejmenším - na to, jestli k brašně výrobce nabízí také pláštěnku. Pokud neplánujete procházky v lijáku nebo keři, může vám stačit lehčí a méně robustní materiál nebo třeba impregnované plátno. Věnujte pak pozornost i materiálu ostatních komponent:

  • Mohou být kovové, což většinou může znamenat také delší životnost při hojném používání,
  • nebo plastové, jejichž kvalita je ale dnes povětšinou tak velká, že možná v délce životnosti ani nepoznáte rozdíl. I tak je ale dobré si brašnu pozorně prohlédnout.

Rozhodně nepodceňujte ani polstrování - a to jak to na ramenním popruhu (to bude váš nejlepší přítel; čím měkčí a robustnější a čím lépe zajištěná proti klouzání z ramene, třeba pogumováním, tím lepší), tak to, které chrání fototechniku (protože můžete vzít jed na to, že s brašnou určitě do něčeho praštíte, i když se tomu budete sebevíc snažit vyhnout).

Materiál úzce souvisí také s designem, který určitě nechci podceňovat. :) Chodit s brašnou, která je sice skvěle funkční, ale vůbec se nám nelíbí, není to, co bychom chtěli, viďte? Naštěstí už na trhu najdete řadu skutečných designových lahůdek, které zároveň naplňují kritérium funkčnosti, takže máte z čeho vybírat.

Úplně nejlepší variantou je si brašnu osahat a vyzkoušet přímo na prodejně, včetně toho, jak se vám do ní vejde technika. Naši kolegové jsou vám k dispozici kdykoliv během otevírací doby a rádi vám s výběrem poradí.

chci si prohlédnout fotobrašny

VANGUARD VESTA Aspire 21 GY fotobrašna

Kompaktní a stylová fotobrašna, Na DSLR/bezzrcadlovku s objektivem, 1 další objektiv + fotografický blesk

690,-
VANGUARD VESTA Aspire 15 GY fotobrašna

Kompaktní a stylová fotobrašna, Na DSLR/bezzrcadlovku s objektivem, Pojme též drobné příslušenství

590,-
VANGUARD VEO Range 32 béžová fotobrašna

tělo + 1-2 objektivy, příslušenství, pláštěnka, 840 g

1 890,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak vybrat fotobrašnu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...