Výstavy

Petr Jan Juračka: Dronovky

Termín: 1. 6. - 27. 6. 2020| Místo: Minigalerie Centra FotoŠkoda
25. 5. 2020 | 4 minuty čtení

Petr Jan Juračka je osobností mnoha talentů. Na výstavě v Minigalerii, kterou můžete zhlédnout od 1. do 27. 6., můžete obdivovat jeho fotografický um, navíc z velmi neobvyklé perspektivy. Celá výstava totiž sestává z dechberoucích záběrů pořízených dronem v různých končinách světa - podíváte se tak do Indonésie, Irska nebo Bosny a Hercegoviny, ale také na Island nebo Ukrajinu do Černobylu. Nechte se unášet kouzlem krajin ukazujících krásu a rozmanitost naší planety.

Slovo autora

Létání mě vždycky tak nějak táhlo, ale nebyla k tomu příliš příležitost. Když jsem ale poprvé v roce 2012 našel člověka ochotného vyrobit mi můj první vrtulníček, bylo rozhodnuto. Od té doby si tak nějak poletuji leckde, kam se mi povede se podívat, a pokaždé je to stejné - němě sleduji ten úplně jiný a mnohdy hezčí svět odtamtud shora. Pohled, který neruší často zbytečné detaily ležící na zemi, jako by svět stvořil Bůh proto, aby se mohl někde seshora kochat svým dílem. Obávám se, že se mi tahle perspektiva nikdy neokouká…

O autorovi

Petr Jan Juračka je jedním ze současných předních fotografů přírody a přírodních věd. Jeho oborem jsou fotografie, které mnohdy ukazují nečekané příběhy a fenomény, kterým se Petr mj. věnuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Jako přírodovědec, ale taky jako prostý milovník dobrodružství a výzev, procestoval s fotografickou a filmařskou technikou značnou část Afriky, Asie, Grónska a střední Ameriky. Drony jsou  pro něj jedním z hlavních tvůrčích nástrojů, a tak je nenechává doma ani při těch nejdivočejších výpravách.

Dron jej doprovázel jak ve vysokých horách (K2 v Pákistánu, Ama Dablam v Nepálu, Kilimandžáro v Tanzanii), tak v tropickém pralese Ekvádoru, mořských pobřežích Austrálie, Jižní Afriky, Indonésie, Černobylu či Irska. Naposled sužoval svůj dron na Islandu, kde přišel o tři vrtule, joystick s ovladače a několikrát proletěl silným deštěm, aby nafotografoval nejkrásnější duhu svého života.

Na svém kontě má již několik krátkých přírodovědných filmů, z nichž hned ten první zvítězil v soutěži NF Neuron o nejlepší popularizační video, což Petra dovedlo k tomu, že má v současné době vlastní popularizační pořad Petrova divočina na TV Nova v rámci Magazínu Víkend, anebo vlastní seriál Ze života fotografa na internetové televizi Mall.TV.

Nejznámějším filmovým počinem, na kterém se podílel, byl však film Who's Who in Mycology, na němž Petr pracoval více než rok. Tento krátký a poněkud nezvyklý hraný film režisérky Marie Dvořákové získal prestižního studentského Oscara v Las Vegas v roce 2017. Toto ocenění přitom dodnes drží jediný český snímek, a to Ropáci Jana Svěráka (1989).

Svou práci má rád.

Výstava je prodejní, cena jedné fotografie je 500 Kč. Prodávají se pouze vystavené fotografie, které po skončení výstavy dostanete s podpisem autora. Vernisáž se nekoná.

Těm, kteří si některou z fotek zakoupili, ji Petr může předat s věnováním a podpisem osobně ve středu 1. července od 12 hodin u nás na prodejně. Máte-li cestu kolem, zastavte se! Ti, kteří to nestihnout, dostanou podepsanou fotku také, na jejím předání se s vámi domluvíme.

DJI Mini 4 Pro Fly More Combo (DJI RC 2)

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, DJI RC 2 dálkový ovladač s LCD, 3× inteligentní baterie + řada dalšího pčíslušenství

28 990,-
DJI Mini 3 Pro (DJI RC)

Dron DJI Mini 3 Pro - senzor 1/1,3“, 4K HDR video, Součástí setu je DJI RC - lehký dálkový ovladač, Kvalita videa 1080p / 30 fps na vzdálenost až 12 km

18 990,-
DJI Mini 3 DJI Fly More Combo

Dron v kompaktním provedením, Skládací konstrukce, Doba letu až 51 min (s inteligentní baterií Plus)

13 490,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Diskuze

Petr Jan Juračka: Dronovky

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...