Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #48 : Jak Photokina řekla Auf Wiedersehen

Letem fotosvětem #48 : Jak Photokina řekla Auf Wiedersehen
30. 11. 2020 | 4 minuty čtení

V minulém týdnu o sobě dávali celosvětově výrobci vědět víc než kdy jindy v průběhu roku. Né že by informace s tématikou Black Friday, Cyber Monday a podobně nebyly zajímavé minimálně pro naše peněženky. Ale těžko vzbudí naší kreativitu, fantazii a potřebu tvořit tak jako soutěž plná tajemných historických míst. Někteří výrobci stihli v tom všem mumraji dokonce podávat patenty a jiní rovnou oznámit novinky dostupné ještě do vánoc. Bohužel oznámit přerušení stihl na Black Friday i oblíbený fotoveletrh Photokina a dal tomuto to dni trochu černější barvu.

Nové zasouvací objektivy Canon

V závěru minulého týdne se objevilo v Japonsku hned několik patentových přihlášek Canonu. Všechny tak nějak naplňovaly předsevzetí, že výrobce bude primárně šlapat do RF objektivů a “eRek” všeobecně. Takže vedle RF15-35mm f/4 vypadá zajímavě verze RF 24-70mm F4-6.3 a RF 20-70mm F4-6.3. Jednak jde o možné adepty na lepší setové objektivy, ale podle parametrů a nákresů půjde o velmi kompaktní a zasouvací verze. (zdroj:canonnews)


 

Místo 70 výročí ”Auf Wiedersehen”

Nejznámější evropský fotoveletrh Photokina je pozastaven do odvolání. V tiskové zprávě se sice píše o pozastavení a covidu, ale nepříjemný pocit, že pozastavení je možná zrušení, budí zmínky o dlouhodobě klesajícím trhu a poděkování za 70 společně strávených let. Byla by škoda, už protože do německého Kolína nad Rýnem to nemáme až tak daleko. (zdroj:photokina)

 

Infračervený středoformát

Chcete nově ohlášený středoformát Fujifilm GFX100 IR? Tak zapomeňte, pokud nejste tedy umělecký analytik, forenzní vědec atd. Fotoaparát nelze zakoupit pro osobní použití, prodej proběhne pouze s podepsanou uživatelskou smlouvou, která stanoví podmínky použití. Zaslouží si ta omezení? GFX100 IR je jediným středoformátovým fotoaparátem s možností IR snímání s nejvyšším rozlišením v komerční distribuci. Vysoké rozlišení a schopnost IR umožňují odhalit extrémní a normálně oku a jiným fotoaparátům skryté detaily v předmětech, jako jsou umělecká díla se složitým vrstvením.(zdroj:dpreview)


 

Nová stará Tokina

Těsně před vánoci by měla být dostupná ohlášená novinka společnosti Tokina. Populární širokáč 17-35mm f/4 se dočkal nástupce.. tedy spíš updatu pro bajonet EF a F. Prodejci totiž nebudou muset příliš přepisovat tabulky parametrů, ty jsou víc než shodné. Inovace jsou “papírově” asi jen ve zdokonalení ostření, utěsnění a v zcela novém moderním designu. I když všechny rozdíly ukáže až praxe.(zdroj:tokinalens)


 

Historic Photographer of the Year

Soutěž Historic Photographer of the Year samotná nemá sice dlouhou historii, ale jak už název napovídá, její náplní jsou fotografie míst starých i několik tisíc let. Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet soutěžících, i když asi někteří vzhledem k “necestovní” náladě a situaci museli hrábnout do archivů. Ve zdroji může najít inspiraci zprofanovaných míst v celosvětovém ale i pouze lokálním měřítku. Zastoupení měly i scenérie z ČR. Celkovým vítězem se stal  Michael Marsh se snímkem zachycujícím molo Brighton Palace Pier v Anglii.(zdroj:historicphotographeroftheyear)



 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...