FotoŠkoda FestRozhovory

INSTAGRAMer: Tomáš Havel má v hlavě spoustu nápadů a duši dobrodruha!

5. 11. 2018 | 8 minut čtení

Instagram je především o fotografii a já jsem rád, že si v dalším rozhovoru ze série INSTAGRAMer popovídám s Tomášem Havlem. Ten se sledováním svého snu vyprofiloval v adventure a outdoor fotografa, nad jehož portfoliem se tají dech. Jak to dokázal a dopomohl mu k úspěchu i Instagram?

"Užívám si pocit, když v ruce držím 1,5 x 1 metr velký výtisk fotky"

  • Někde jsem o tobě četl, Tome, že tě focení, cestování a celkově příroda fascinovaly už od malička, a to i díky původu na Vysočině. Je to tak? Popiš se nám trochu. 

​Přesně tak, jako malý jsem s rodiči procestoval většinu republiky, pak došla řada i na sousední státy, rakouské Alpy nebo Slovensko. S Vysočinou mám neobyčejný vztah, vždycky se rád vracím domů, do krásných hlubokých lesů. Tam jsem vyrostl a stále mě to tam táhne. Zároveň mě to motivovalo objevovat další zázraky přírody, protože nikdy nevíš, co na tebe čeká za rohem. A já to vždycky musím zjistit.

  • Žiješ aktuálně v ČR? Kolik dní v roce jsi na cestách?

Ano, žiju v ČR, ačkoliv to často tak nevypadá. Na cestách trávím obvykle třetinu roku, zvlášť během letních měsíců mě doma nezastihnete. Pak čas dělím mezi Prahu a Vysočinu, pracuji, dávám dohromady fotky z cest a obsah pro klienty.

  • Přírodu, krajinu a lidi v ní fotíš, pro mě sympatickým, stylem klasické krajinařiny. Chceš tedy poukázat hlavně na krásu přírody? Nebo snad nejsi fanda chytání slunka do ruky? :)

​Je pravdou, že v jistém ohledu je moje tvorba konzervativní a můžu říct, že pravidla mám rád. Pro mě je důležité, aby fotka měla to, co má mít. Dobrá kompozice je základ. Neřadím se ovšem mezi tradiční krajináře, mám v hlavě spoustu nápadů a duši dobrodruha, baví mě adrenalin. Proto často stojím na kraji útesu, a rozbořím tak celý ten tradiční koncept, vnesu tam trochu dramatičnosti. Baví mě, že si člověk může udělat reálný obrázek o velikosti hor, nebo si představit, že tam sám stojí.

  • Na tvém webu si může člověk pořídit i fotoobrazy. To je super! Najdeme tam i většinu fotek z IG? Jsii příznivcem spíš tištěné, nebo digitální fotky?  

Díky! E-shop běží, nakupovat může kdokoliv na světě a to mi dělá opravdu radost. Najdete tam to nejlepší z mé instagramové tvorby, ale i printy, které jsou čisté a elegantně doplní každý interiér. Z naprosté většiny pracuji s digitální fotkou a o to víc si pak užívám pocit, když v ruce držím 1,5 x 1 metr velký výtisk fotky, který zrovna nesu na výstavu. Už dlouho si říkám, že si musím vytisknout nějaké vzpomínky z cest, úplně (ne)obyčejné momenty. Stále jsem to neudělal, doufám, že na tom nejste stejně.

  • Dej nám pak vědět, máme super tiskové centrum. :) A vyděláš si tím i nějaké peníze na cestování? Nebo je hlavním zdrojem financí spolupráce s partnery? Či snad něco úplně jiného?

Do prodeje printů jsem se pustil před několika týdny, ale do budoucna mám v tomhle ohledu určitě větší ambice. Hlavním zdrojem financí je stále spolupráce s partnery, nejedná se ale o placenou reklamu, nejčastěji tvořím obsah pro jejich sociální sítě. Což si opravdu užívám, protože mám to štěstí spolupracovat s firmami, které jsou pro mě vážně srdeční záležitost. 

rozhovoro s tomášem havlem

  • Všichni chceme svou tvorbu zlepšovat, ty už jsi ale dosáhl hodně vysoko. Dá se to ještě někam posunout? 

Vždycky se dá někam posunout a zlepšovat se a obzvlášť ve fotce mě to vyloženě baví. Většina tvůrců není se svou prací stoprocentně spokojena a zřejmě ani nikdy nebude. To je skvělá věc, protože vás to žene dál, motivuje růst. Neříkám, že nemám fotky, na které jsem pyšný. Mám, ale makám na tom, aby jich bylo mnohem víc. Občas si rád projedu svůj feed a cítím tu příjemnou satisfakci, když vidím, jaký kus práce je tam každý rok vidět.

  • To rozhodně je. Tvoje aktuální tvorba je super! IG je, a stále zřejmě bude, především mobilní platforma. V posledních letech jsem už od více lidí slyšel, že editují finální fotky na mobilu. Jak, čím a kde edituješ ty? 

​Ani jednu fotku, kterou jsem na IG nahrál, jsem needitoval v mobilu. Všechno prošlo počítačovými programy Adobe Lightroom nebo Adobe Photoshop. Poslední dobou hodně času trávím právě ve Photoshopu. S úpravou si hraju jako malíř s obrazem a někdy se přistihnu, že dělám jednu fotku i několik hodin. Pro mě úprava není o jednom presetu, ale o celkovém tvůrčím procesu. Jestli teď kroutíte hlavou, tak vás uklidním, mě to vážně baví. 

  • Teď doufám, že aktuálně nespolupracuješ s nějakým výrobcem mobilů a neprásknul jsi to na sebe. :) Za mě je to tak správně. K digitální tvorbě zkrátka počítačová “temná komora” patří. Tvoje nejoblíbenější lokace je podle všeho Norsko, ale ještě jsem od tebe asi neviděl polární záři. Nebo se pletu?

​Máš pravdu, Norsko je moje srdeční záležitost, destinace číslo jedna. Polární záři jsem bohužel opravdu neviděl. Pokaždé, když jsem zavítal na sever, bylo léto a na obloze půlnoční slunce. V tu dobu není šance vidět jedinou hvězdu. Za polární září jsem se letos v lednu vypravil na Island, ale za těch pár dní, které jsem tam strávil, jsem to štěstí neměl. Polární záře je můj sen a rozhodně se chystám ji ulovit. 

  • Jednou jsem to měl podobně. Na Islandu nic a pak jsem ji viděl ve Skotsku. Kdybys měl poradit jednu věc, která by začátečníky posunula, co to bude? 

​Nadšení tvořit! Nebudu říkat, že to pak přijde samo, určitě to chce alespoň smysl pro kompozici nebo aktivní sebevzdělávání. Důležité je nevzdávat se, člověk si to musí zkrátka odfotit. Důležitá je také objektivní sebereflexe. 

  • Čím fotíš?

Aktuálně používám bezzrcadlovku Sony A7RII a Canon EOS 6D. Mým oblíbeným sklem je Canon EF 16-35 mm f/4 L IS USM

  • Neoblíběnější ohnisko?

Určitě 16 mm, na které vzniká většina mých snímků.

  • Koho nám doporučíš sledovat?

Z české tvorby mě poslední dobou hodně baví @tntjukebox nebo @czech_explorer_. Od samého začátku sleduji tvorbu Michaela Shainbluma @shainblumphotography, Daniela Kordana @danielkordan a současně mě fascinuje Island v podání @arnarkristjans_photography.

  • Co bys dělal, kdyby nebyl Instagram?

Sám nad tím velmi často přemýšlím. Naštěstí mě neživí pouze reklama na Instagramu, ale především má tvorba. Věřím, že bych si klienty našel i bez toho vysokého čísla, které mi tam visí. Fotka je teď neodmyslitelná součást mého života a jsem za to vděčný. Je možné, že nebýt Instagramu, tak bych skončil u jiné kreativní činnosti a k fotce se nikdy nedostal. Takže díky, Instagrame, že teď chodím po světě s foťákem v ruce! :) 

Někomu by se po tomto rozhovoru mohlo zdát, že žiješ sen, je ale důležité vidět úsilí, které za tím stojí, a že jsi šel postupně. Přeji ti, ať ta záře v Norsku brzy vyjde a doufám, že se někdy potkáme tam venku. 

Inspiroval vás tento rozhovor, ale pořád nemáte dost? Dorazte na FotoŠkoda FEST, kde bude po boku Tomáše Havla i mnoho dalších kreativců. Přijďte si užít pohodovou atmosféru na největší fotografickou akci roku 2018.

TOMÁŠ HAVEL NA FOTOŠKODA FESTU

  • Web Tomáše Havla
  • Tomův IG a FB

Autor rozhovoru: Václav Křížek

 

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Foto na kapa desce bez laminace

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 30 x 90 cm

141,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-

Související články

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých rukách!

Jarní FotoŠkoda FEST - budoucnost fotky je i ve tvých...

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Další Rozhovory

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...