Výstavy

Antonín Kratochvíl: David Bowie

Termín: 14. 10. - 5. 12. 2022
Antonín Kratochvíl: David Bowie
11. 10. 2022 | 3 minuty čtení

Od 14. 10. do 5. 12. 2022 se můžete těšit na novou výstavu Antonína Kratochvíla – David Bowie v galerii 400 ASA v Praze na Smíchově. David Bowie se řadí mezi nejvlivnější umělce své doby, Antonín Kratochvíl zase patří k nejvýznamnějším osobnostem světové fotografie. Nenechte si ujít sérii ikonických portrétů, které vznikly setkáním těchto velikánů.

Šest hodin s Davidem Bowiem

Antonín Kratochvíl a Davie Bowie se potkali v New Yorském Meatpacking District v roce 1997. Setkání proběhlo díky poptávce magazínu Detour, který chtěl u příležitosti nového Bowieho alba Earthling slavného hudebníka na titulní stranu. Český fotograf Antonín Kratochvíl se po dvaceti letech strávených v exilu zrovna dostal do nejvyšších pater světové fotografie a Detour Magazine ho navrhl jako jednoho z 12 potenciálních fotografů Bowieho profilu. Před samotným focením však Bowieho agent oznámil, že umělec nerad chodí ven a půjde tak o focení ve studiu.

Výstava v galerii 400 ASA představí 12 fotografií, které vznikly potom, co se Antonínu Kratochvílovi podařilo Davida Bowieho přesvědčit, aby s ním utekl ze sevřených podmínek studiového focení organizováno asistenty a manažery. Strávili spolu 6 hodin v klidné ulici, kde bylo velmi málo lidí a nikdo je nerušil. Ikonické portréty tak vynikají uvolněnou, neformální atmosférou. Klíčová je pro ně práce se světlem, která původně zamýšlené „promo fotografie“ povyšuje na portréty. 

Antonín Kratochvíl (1947) pochází z Lovosic, kde měl jeho otec fotoateliér, a od roku 1972 působí v USA. Žije v New Yorku a v Praze. Věnuje se hlavně portrétní a dokumentární fotografii, za něž byl několikrát mezinárodně oceněn. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. Mimo jiné obdržel tři ocenění World Press Photo. Vydal celou řadu samostatných publikací a do řady dalších titulů přispěl. Je jedním ze zakladajících členů spolku 400 ASA.

Fotografický spolek 400 ASA založili fotografové Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner. Cílem spolku je posilování prestiže dokumentární tvorby. Spolek za dva roky fungování vydal již tři fotografické publikace a zorganizoval mimo jiné i dvě velké kolektivní výstavy. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 13. 10. v 18 hodin a výstava potrvá do 5. prosince 2022.

 

Antonín Kratochvíl: David Bowie

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Diskuze

Antonín Kratochvíl: David Bowie

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...