Rozhovory

Kateřina Janišová: Focení žen je tím nejtěžším, ale zároveň i nejkrásnějším tématem

11. 8. 2017 | 5 minut čtení

Kateřina Janišová je fotografkou oplývající velikým osobním kouzlem, které dokonale nadchne každého, s kým fotografuje, včetně těch, kteří se zúčastní jejího kurzu. Sama dokáže ženy perfektně nejen nafotit, ale i nalíčit. Je multitalentovaná, lidská a se svými klienty si buduje přátelské vztahy, které se pak dokonale odrazí při dalších společných zakázkách. Chcete-li pochytit něco z jejích schopností a naučit se fotit neokoukané portréty, pak si vyberte jeden z našich kurzů - Kreativní portrét, Ženy fotí ženy či Ženy očima mužů.

Kateřina Janišová - lektorka a TOP fotografka roku 2016

  • Kateřino, co si lze představit pod kurzem Kreativní portrét – co všechno se na něm účastník dozví?

Na mém kurzu Kreativního portrétu se snažím lidem ukázat, jak se dá zachytit osobnost člověka kreativním a originálním způsobem. Mám na to různé fígle, které ráda svým absolventům prozradím. Do kurzu je dále zahrnuta přednáška, kde se snažím mým studentům přiblížit, jak komunikovat s klienty, jak je zbavit počátečního ostychu a dosáhnout tak maximální přirozenosti fotografovaného člověka. 

  • V čem mohou podle vás být kurzy návštěvníkům užitečné, pomineme-li jejich vzdělávací část?

Na mých kurzech je velice příjemná až rodinná atmosféra, a i když pracujeme ve skupince, snažím se každému věnovat i mírně individuálně. Také se snažím účastníky kurzu, kteří jsou pohlceni fotografií podobně jako já, navnadit do dalších životních kroků ve fotografii, svými zkušenostmi je směrovat a motivovat. 

  • Má podle vás žena fotografka větší předpoklady pro zachycení ženské krásy?

Myslím, že ženy, které fotí ženy, mají v mnoha rovinách větší výhodu než muži, co fotí ženy. Žena ženě se mnohem rychleji a více otevře, ukáže svou pravou tvář. Snáze mizí ostych a velice často je tam vzájemná intenzivní souhra, která je při focení žen velice důležitá.

  • Je podle vás důležitá či nezbytná retuš?

V dnešní době „přeretušovaných“, umělých fotografií se snažím ženy na svých fotografiích upravovat tak, aby byla stále zjevná jejich přirozená krása. Takže minimálně. Ale samozřejmě, že i já retušuji.

  • Jak moc významnou roli hraje při focení make-up a styling?

Velkou. Čím více práce si před focením dám s make-upem a stylingem, tím je výsledek vždy dokonalejší. Precizní make-up ženy před focením je základ, styling je jen dotáhnutí dokonalosti.

  • Jste fotografka, své modelky však hýčkáte i vlastním make-upem a účesem, není tohle všechno příliš náročné pro jednoho člověka?

Upřímně? Je. Ale já to dělám všechno proto, protože mám ráda, když je finální práce jen moje. Nemusím se spoléhat na jiné lidi a všechno si udělám sama podle sebe. V tom je velká výhoda. 

  • Na co je potřeba při portrétování žen pamatovat?

Na jejich ženskost, křehkost, krásu, která je kolikrát schovaná hluboko uvnitř a když se nám ji podaří objevit, vytáhnout a zaznamenat na fotografii, je to krásný dar, který mě vždy utvrzuje v tom, že focení ženy je nejtěžším, ale nejkrásnějším tématem.

  • Myslíte si, že by měl být fotograf zároveň i částečně psychologem?

Ne měl, ale musí. Každý dobrý fotograf musí být i dobrým psychologem. Když chceme, aby se nám člověk otevřel a my mohli zachytit jeho pravé já a jeho duši, je naprosto nezbytné mít psychologické dovednosti. Nejlepší je být ale sám sebou a mít otevřené srdce. Lidé to poznají, odhodí svou schránku a ukáží nám svou duši, ale vím, že to je pro hodně lidí těžké, pro mě naštěstí ne, a proto si i myslím, že se se mnou lidé, které fotím, cítí tak dobře. 

  • Čím jsou bližší vazby s fotografovaným přínosné pro focení?

Když máte bližší vazbu s fotografovaným člověkem, vznikají vám pod rukama autentické a přirozené snímky bez kýče a umělosti. Bližší vazba s fotografovaným je absolutně nezbytná k pořízení autentických snímků. Tak to aspoň cítím a vnímám já.


S Katkou se v Centru FotoŠkoda můžete setkat na kurzech Ženy fotí ženyKreativní portrét a také Ženy očima mužů.

Autorka rozhovoru: Romana Marie Jokelová

SIGMA 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art pro Sony E

První diagonální rybí oko se světelností f/1,4 pro full frame, S úhlem pohledu 180°, Odolný proti prachu a stříkající vodě

54 990,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...