Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
12. 6. 2020 | 7 minut čtení

Fotografem roku 2020 se stal Pablo Albarenga z Uruguaye s projektem Seeds of Resistance, který se zabývá problematikou odlesňování v Jižní Americe. Kromě celkového vítěze byli vyhlášení také vítězové profesionální soutěže, vítězové otevřené a studentské soutěže a soutěže pro mladé fotografy. Udělena byla také cena pro výjimečný přínos fotografii, kterou letos vůbec poprvé nezískal fotograf. Pojďte se s námi podívat, kdo letos uspěl!

Celkové vítězství SWPA putuje do Jižní Ameriky

Světová fotografická organizace (World Photography Organisation) vyhlásila vítěze letošního ročníku prestižní soutěže Sony World Photography Awards. Titul fotografa roku a finanční odměnu ve výši 25 000 dolarů získal Pablo Albarenga z Uruguaye za svůj projekt Seeds of Resistance, v němž spojuje snímky krajiny a oblastí ohrožených těžbou a zemědělstvím s portréty aktivistů, kteří bojují proti odlesňování. V roce 2017 bylo zavražděno nejméně 207 vůdčích osobností a ochránců životního prostředí, kteří bránili své komunity.

Předseda poroty profesionální soutěže Mike Trow o sérii řekl:

"Letošní vítěz vzešel z kategorie kreativní fotografie a jeho dílo představuje výjimečný soubor snímků, který je jedinečným vizuálním dokumentem o tom, jak jde odlesňování v ruku v ruce s ničením komunit a lidí. Letošní proces výběru byl náročný – do soutěže bylo přihlášeno velké množství výjimečných příběhů a souborů fotografií, které mohly získat celkový titul, ale soubor Seeds of Resistance skutečně vynikal. Pablo je z Uruguaye a tento projekt je pro něj jako pro fotografa hluboce osobní. Úsilí, které vynaložil, aby tuto sérii vymyslel, vytvořil a nafotil, je v každém směru obdivuhodné."

Samotný Albarenga se k vítězství vyjádřil takto: "V tomto důležitém ocenění spatřuji dvě vítězství: Prvním je příležitost vyprávět příběhy původních komunit Amazonie tím, že vyzdvihnu lidi, kteří stále ještě bojují nejen za svou budoucnost, ale za budoucnost nás všech. Musíme se dívat nejen na stromy, kyslík a "neobjevené" druhy našeho deštného pralesa. Druhým vítězstvím je, že se titul fotografa roku dostává do Latinské Ameriky, kontinentu, o němž se v minulosti vyprávělo pohledem cizinců. Doufám, že mnoho dalších fotografů z našeho regionu bude i nadále přispívat svými hlasy a posílí tak úžasnou komunitu vypravěčů příběhů Latinské Ameriky."

© Pablo Albarenga© Pablo Albarenga

Kromě celkového vítěze byli oznámeni také vítězové a stříbrné a bronzové příčky deseti kategorií profesionální soutěže, vítězové otevřené a studentské soutěže a soutěže pro mladé fotografy.

Vítězové profesionální soutěže

Vítězové byli vybráni za výjimečný soubor pěti až deseti snímků na různá témata.

  • architektura: Sandra Herber (Kanada)
  • kreativní fotografie: Pablo Albarenga (Uruguay)
  • objev: Maria Kokunova (Rusko)
  • dokumentární fotografie: Chung Ming Ko (Hongkong)
  • životní prostředí: Robin Hinsch (Německo)
  • krajina: Ronny Behnert (Německo)
  • svět přírody a divoká zvířata: Brent Stirton (Jižní Afrika)
  • portrét: Cesar Dezfuli (Španělsko)
  • sport: Ángel López Soto (Španělsko)
  • zátiší: Alessandro Gandolfi (Itálie)

Více o vítězných (včetně 2. a 3. míst) i finálových projektech se dozvíte na stránkách soutěže.

Vítěz otevřené soutěže

Mezi deseti vítězi kategorií otevřené soutěže, tedy soutěže s nikoliv sérií snímků, ale jednotlivými fotografiemi, byl jako celkový vítěz vybrán Tom Oldham z Velké Británie se svým snímkem Black Francis a získal tak titul nejlepší fotograf otevřené soutěže 2020. Snímek zachycuje Charlese Thompsona, frontmana skupiny Pixies, a vznikl původně pro časopis MOJO. Oldham ho tehdy požádal, aby vyjádřil svou frustraci z focení.

© Tom Oldham
© Tom Oldham

Student fotografie roku a mladý fotograf roku

Titul student fotografie roku letos putuje do Řecka k Ioanne Sakellarakiové za sérii snímků Aeiforie, která vznikla na téma Udržitelnost nyní. Na nočních snímcích zachytila solární panely, větrné turbíny a bateriové systémy na ostrově Tilos, který je prvním ostrovem ve Středomoří, který používá takřka výlučně energii z obnovitelných zdrojů. Pro svou školu - Royal College of Art ve Velké Británii - získala fotovybavení od Sony v hodnotě 30 000 €.

Mladým fotografem roku se stal 19letý Hsien-Pang Hsieh z Tchaj-wanu se snímkem Hurry zachycujícím pouličního umělce, který působí dojmem, že někam spěchá, stojí však na místě. Byl vybrán mezi vítězi sedmi kategorií.

© Ioanna Sakellaraki
© Ioanna Sakellaraki

Výjimečný přínos fotografii

Kromě soutěžních ocenění byla udělena také cena za výjimečný přínos fotografii, a to tiskaři a nakladateli Gerhardu Steidlovi. Je to tak vůbec poprvé, kdy toto ocenění získal někdo jiný než fotograf. Steidl ve svém nakladatelství vydává nejrozsáhlejší edice současné fotografie na světě a v portfoliu vydaných knih se nachází také Bruce Davidson, Nan Goldin, Henri Cartier-Bresson nebo Jürgen Teller.

Ocenění fotografové budou publikováni na on-line kanálech a platformách Světové fotografické organizace, digitální výstavu můžete navštívit na stránkách. Kromě toho WPO spustila také stránky Stay Connected, kde naleznete různorodý program on-line iniciativ, aktivit a zdrojů a jejímž úkolem je podpořit a inspirovat diváky i oceněné fotografy.

"Soutěž Sony World Photography Awards byla vytvořena, aby pomohla fotografům získat uznání, které si zaslouží, prostřednictvím výstavy, která představuje důležitou platformu, díky níž mohou sdílet svou práci s novým publikem. Kvůli současným omezením souvisejícím s celosvětovou pandemií jsme v letošním roce nemohli uspořádat výstavu. Přesto je i nadále naším cílem propagovat vítězné snímky a projekty a zajistit, aby soutěž pomáhala šířit povědomí o práci fotografů a zajistit jim uznání. Jsme nesmírně šťastni, že na tomto úkolu můžeme se Sony pracovat. Společnost Sony sdílí naši oddanost tomuto médiu i jednotlivým fotografům a společně budeme i nadále oslavovat jejich práci a propagovat fotografii jako umění." Scott Gray, zakladatel a výkonný ředitel Světové fotografické organizace.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

ideální nástroj pro tvorbu videí, vlogů i fotografií, snímač APS-C s 24,3 Mpx, dotykový otočný displej

19 490,-

Související články

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Diskuze

Sony World Photography Awards 2020 zná celkové vítěze

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...