Fototipy

Jak by měla vypadat kompozice? Připomeňte si to v našem seriálu!

Jak by měla vypadat kompozice? Připomeňte si to v našem seriálu!
17. 3. 2020 | 3 minuty čtení

To, že musíme zůstat doma, neznamená, že se musíme vzdát fotografie! Připomeňte si v našem čtyřdílném seriálu, jak fotku nakomponovat a po zrušení mimořádných opatření si poznatky ověříte v praxi. Přejeme inspirativní čtení!

Vyzrajte na kompozici!

Ačkoliv musíme být doma, neznamená to, že bychom nemohli dělat vůbec nic. Využijte čas tím, že si připomenete, jak může vypadat kompozice snímků, a až mimořádná nařízení pominou, vyzkoušíte si je na vlastní kůži. :)

Před dvěma lety jsme pro vás připravili čtyřdílný kompoziční seriál, v němž jsme shrnuli základní i pokročilé principy kompozice i to, jak ovlivňují výsledné vyznění snímku. Tak vzhůru do čtení!

Jak vystavět snímek podle linií

Linie, (a)symetrie, geometrie. Nemluvě o zlatém řezu a pravidlu třetin. To všechno hraje v kompozici snímku roli. Jakou? Spolu s ukázkou snímků najdete všechny (a řadu dalších) principy podrobně popsané v tomto článku.

© Jan Tichý© Jan Tichý

Jak vytvořit fungující prostor ve fotografii

Jak je to s tou proklínanou středovkou? A jak vnímáme rozbíhavé a sbíhavé linie? Kdy je dobré snímek vyplnit beze zbytku objektem a kdy se hodí kolem něj nechat trochu okolí? A čeho docílíme perspektivou? To se dočtete v tomto článku.

Záběr z filmu Jane EyreZáběr z filmu Jane Eyre

Jak vyladit snímek pomocí barev

Nejen umístěním objektu je snímek živ. Velkou roli hraje také barevné ladění, (dis)harmoničnost barev, jejich tmavost a velký rozdíl je i mezi vyzněním černobílé a barevné fotografie. V tomto článku si povíme o tom, jak jednotlivé barvy působí na lidskou psychiku či jak můžou barvy posloužit vypíchnutí objektu - zkrátka a dobře, jak pomocí barev vyladit snímek k dokonalosti.

© Petr Klempa© Petr Klempa

Jak vytvořit funkční obsah

Když je fotka skoupá na obsah, ani kompozice podle pravidel jí nepomůže. I tady vám ale umíme poradit! Co fotku ozvláštní? A jak pouhou jednou fotkou můžete vyjádřit náladu celé jedné akce? A jak vůbec přistupovat ke "čtení" fotky? To vám prozradí poslední díl seriálu. Přejeme příjemné čtení!

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Jak by měla vypadat kompozice? Připomeňte si to v našem seriálu!

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...