29. 10. 2020 | 11 minut čtení

Bezzrcadlovky (označují se také zkratkou CSC, případně česky kompakty s výměnným objektivem) jsou nejnovější a rychle se rozvíjející konstrukcí fotoaparátů. Díky tomu, že nejsou vybaveny zrcadlem, mohou dosáhnout poměrně malých rozměrů a nízké hmotnosti a přitom zachovávají hlavní výhody zrcadlovek – výměnné objektivy a velký snímač.

Výhody bezzrcadovek

  • elektronický hledáček - pokud je kvalitní, tedy má dostatečné rozlišení, rychlou obnovovací frekvenci a dokáže zobrazit i scény s velkým rozsahem jasů, je prakticky srovnatelný s tím optickým. Navíc ale umožňuje zobrazení velké spousty informací a ve špatných světelných podmínkách dokonce zobrazí výrazně víc než optický hledáček. Je s ním tedy vidět i po tmě. Navíc je velkou výhodou režim simulace expozice, rovnou vidíte jas záběru při změně korekce expozice, nebo obecně expozičních hodnot.
  • hlavní snímač funguje i jako AF senzor - jedna z nejpodstatnějších výhod. Protože jsou AF body umístěny přímo v obrazovém snímači, je zaostřeno vždy přesně. Pokud v hledáčku vidíte, že je zaostřeno kam chcete, bude to tak i na výsledném snímku. Nehrozí tedy front/back focus.
  • detekce oka, obličejů a přesné sledování subjektu - výkonné zaostřovací algoritmy a vysoký počet AF bodů umožňují daleko víc způsobů využití přesně fungujícího automatického zaostřování.
  • snadné manuální zaostřování - díky možnosti zvětšení obrazu v hledáčku ručně zaostříte daleko snadněji a přesněji než se zrcadlovkou. Ohromným pomocníkem je také funkce Focus Peaking, která barevně zvýrazní zaostřenou oblast scény a to v celé hloubce ostrosti. Díky tomu používá s bezzrcadlovkami velká spousta fotografů staré manuální objektivy, které mají specifické podání obrazu.
  • snadné použití redukcí na staré objektivy - jde jen o mechaniku, takže se dá říci, že na bezzrcadlovku nasadíte jakýkoliv objektiv. Některé redukce mají i přenos elektronických informací, takže můžete používat dokonce i autofokusové objektivy jiných značek.
  • výrazně menší vibrace při expozici díky chybějícímu sklopnému zrcátku.
  • možnost zcela tichého fotografování - díky možnosti použití elektronické závěrky nevydává bezzrcadlovka při expozici vůbec žádný zvuk. To ocení třeba wildlife, nebo divadelní fotografové.
  • rychlejší sériové snímání
  • možnost zaznamenat i určitý počet snímků ještě před stiskem spouště - díky tomu, že bezzrcadlovka používá k zobrazení v hledáčku (nebo na displeji) hlavní obrazový snímač a je vybavena bufferem, dokáží některé modely uložit i určitý počet snímků ještě před stiskem spouště, takže nepromeškáte klíčový okamžik.
  • díky absenci zrcátka o trochu menší rozměry v porovnání se zrcadlovkami stejných parametrů.
  • jednodušší a levnější výroba - kromě mechanizmu závěrky není v bezzrcadlovkách prakticky žádná mechanika, což výrazně zjednodušuje a zlevňuje výrobu.

Pokud přemýšlíte, jestli vybrat bezzrcadlovku, nebo jestli by pro vás přece jen nebyla lepší zrcadlovka, přečtěte si článek Zrcadlovka nebo bezzrcadlovka. Co je lepší a proč? Najdete v něm výhody i nevýhody obou systémů, což vám pomůže v rozhodování.

Nejdříve si odpovězte na nejdůležitější otázky

Jestli si dokážete na následujících pár otázek odpovědět, výběr fotoaparátu vám to zjednoduší a pravděpodobně také dost ušetříte.


Co budu fotit

Běžné statické fotky z dovolené - Západy sluníčka, záběry z navštívených míst a podobně zvládne prakticky každá bezzrcadlovka. Pokudnemáte speciální požadavky, vybírejte podle designu a ergonomie ovládání - každému vyhovuje něco jiného. Výhodou může být snadná konektivita s mobilem, abyste mohli fotky ihned poslat do světa.

 

Jak vybrat bezzrcadlovku - focení pohybuPohyb a rychlé akce, špatné světlo, momentky - Potřebujete především rychlost. Tedy přístroj (a objektiv) s rychlým sériovým snímáním a velice rychlým zaostřováním, který zvládne spolehlivě zaostřovat i v horších světelných podmínkách. Při výběru ale věnujte pozornost i světelnosti objektivu, ta má na rychlost autofokusu značný vliv. Focení a zaostřování vám usnadní i vyšší počet zaostřovacích bodů, nebo schopnost foťáku sledovat pohybující se objekt.

Vhodné modely bezzrcadlovek na sport a pohyb:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení portrétuPortrétyFocení portrétu je hlavně o objektivu. Měl by být světelný a spíše s užším úhlem záběru, se širokoúhlým objektivem nevypadají portréty moc dobře. Výhodou je větší snímač, díky tomu snáze rozostříte pozadí záběru. Důlržité je také automatické zaostřování na oči nebo obličej.

Vhodné modely bezzrcadlovek na portrét:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení krajinyKrajinySvětelnost objektivu ani velikost snímače nehrají velkou roli. Využijete spíše vyšší rozlišení a určitě se vám bude hodit stativ.

Vhodný typ bezzrcadlovky na focení krajiny:  

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na noční foceníNoční snímkyV noci bez stativu ani ránu! Váš foťák bude potřebovat ještě dálkovou spoušť pro použití dlouhých expozičních časů. Světelnost objektivu v tomto případě není tak důležitá, lepších výsledků dosáhnete s přístrojem, který má větší snímač.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky na focení zvířatZvířataFocení zvířat je dost podobné jako focení pohybu. Budete ale potřebovat dlouhý objektiv. Výhodné jsou přístroje s menším snímačem, jejich výměnné objektivy jsou menší a lehčí, což při toulkách přírodou rozhodně oceníte. 

 


Jak budu fotky nejčastěji prohlížet

Hlavní roli zde hraje rozlišení snímače (viz níže), které určuje, jak velkou fotku můžete vytisknout.

Jak vybrat fotoaparát - fotky prohlížím jen na počítačiNa internetu nebo v počítačiPro tento způsob použití nehraje rozlišení žádnou roli, fotky budete pravděpodobně ještě zmenšovat.

Vhodný typ fototoaparátu:  

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - tisknu fotky a fotoknihyTisknu fotky do alba, vytvářím fotoknihy
Rozlišení cca 16 až 24 Mpx je až až. Kromě fotek do rodinného alba nebo fotoknih budete moci tisknout i zvětšeniny například 30x45 cm v perfektní kvalitě.

Vhodný typ fototoaparátu:

 

 

Jak vybrat fotoaparát - tisknu zvětšeninyTisknu velké zvětšeninyVelké fotoobrazy, výstavní fotografie, publikace v časopisech a podobně musí být ve špičkové kvalitě. Rozhodně využijete vysokého rozlišení snímače, ale také kvalitních objektivů. Nejlepší službu udělají středoformátové přístroje, nebo foťáky s tzv. full frame snímačem.

Vhodný typ fototoaparátu:   

 

 

 

 


Jak umím fotit

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovka pro nenáročnéFotím jen občas, nechávám to na foťákuAutomatikou je vybaven každý běžně dostupný přístroj. Určitě budete spokojeni s kvalitním kompaktem, který vše vyřeší za vás. Výkonnější přístroj nejspíš nebudete potřebovat.    

 

 

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky pro mírně pokročiléZačínám a chci se naučit fotitIdeální pro vás bude bezzrcadlovka, která může mít klidně i menší snímač a střední rozlišení. Dobré je začít s nějakým výhodným setem (foťák + objektiv), na kterém vyzkoušíte, jestli v budoucnu budete potřebovat výkonnější objektivy, nebo tělo. Na učení ideál, tyto přístroje jsou vybaveny téměř stejnými funkcemi jako profi přístroje, liší se především ovládáním, odolností, nebo také rychlostí.

 

Jak vybrat fotoaparát - bezzrcadlovky pro zkušenéFotit už umím, chci výkonnější přístroj Pravděpodobně už víte, co od foťáku očekávat, protože vás váš předchozí přístroj v nějakém ohledu omezoval. 

 

 

 


Kolik mohu investovat


Důležité parametry pro výběr bezzrcadlovky

Velikost snímačeJak vybrat fotoaparát - velikost snímače

Velikost snímače určuje především velikost a hmotnost samotného přístroje a výměnných objektivů, ale také to, jak budou vypadat výsledné fotky. Čím větší snímač, tím snáze dosáhnete prostorového vjemu fotky a rozostřeného pozadí snímku. Naopak malé snímače umožňují snadno zachytit snímek proostřený od popředí až po pozadí záběru.

  • Střední formát - velikost cca 33x44 mm, ale i větší. Největší, nejtěžší, ale také nejkvalitnější objektivy i samotná těla. Střední formát je určen především profíkům.
  • Full frame, FX - velikost cca 24x36 mm. Mnohými fotografy je tzv. fullframe snímač považován skoro za svatý grál. Je to kompromis mezi středním formátem (kvalita) a menšími snímači (menší rozměry a hmotnost výbavy). Fullframe přístroje potřebují stále ještě relativně velké a těžké objektivy, ale s vhodnou optikou jste schopni fotit prakticky cokoliv ve vynikající kvalitě. Zdaleka nejširší nabídka objektivů. 
  • APS-C, DX - velikost cca 24x16 mm, zrcadlovky, bezzrcadlovky. Menší snímač, menší tělo přístroje i objektivy a také jejich hmotnost. Spíše pro začínající, nebo méně náročné fotografy, kteří upřednostňují dostupnější výbavu. 
  • Micro 4/3 - velikost cca 17x13 mm, bezzrcadlovky, některé kompakty. Malé rozměry a nízká hmotnost na prvním místě. Stále ještě výměnné objektivy a poměrně slušný výkon. Ideální třeba na cestování, nebo focení divoké přírody.

Rozlišení snímače

Udává, z kolika bodů bude složen výsledný snímek. Například 6000 x 4000 px (pixelů) = 24 000 000 px, tedy 24 Mpx. Čím větší rozlišení, tím více detailů ve snímku a tím větší fotku můžete vytisknout. 

 

Rozlišení snímače (Mpx)

Velikost snímku (v obrazových bodech)

poměr stran 3:2

Rozměry výsledného snímku (v cm)

12 Mpx

4 242 x 2 828

35,9 x 24,0

16 Mpx

4 898 x 3 265

41,5 x 27,6

24 Mpx

6 000 x 4 000

50,8 x 33,9

36 Mpx

7 348 x 4 899

62,2 x 41,5

50 Mpx

8 660 x 5 773

73,3 x 48,9

 

Odolnost proti vnějším vlivům

Utěsnění proti prachu a stékající vodě vám umožní používat přístroj i podmínkách, které by neutěsněný foťák zničily. Je výsadou především výkonnějších a profesionálních fotoaparátů a aby opravdu fungovalo, je potřeba, aby byl stejně kvalitně utěsněný i použitý objektiv.

Stabilizátor obrazu

Stabilizátorem je vybavena většina přístrojů, buď je stabilizovaný snímač, nebo objektiv. Stabilizátor vám pomůže při focení statických fotek, aby snímek nebyl pohybově rozmazán, když nemáte po ruce stativ. Ale pomůže jen do určité míry, kvalitní stativ se nahradit nedá.

Video

Kvalita videa závisí na několika parametrech, zde jsou ty nejdůležitější:

  • rozlišení videa - 4K, full HD, HD. Je to stejné jako s rozlišením snímače, čím vyšší, tím více detailů


  • snímková frekvence (sn/s) - 24, 25, 30, 50, 60, 100, 120, 240. Přehrávače v PC běžně používají snímkovou frekvenci 30 sn/s. Záběry zachycené s vyšší snímkovou frekvencí je tedy možno zpomalit, což působí velice efektně a profesionálně.
Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat bezzrcadlovku

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...