Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Výstavy

UPFRONT: Váleční fotoreportéři

Termín: 1. 4. - 23. 5. 2016
UPFRONT: Váleční fotoreportéři
31. 3. 2016 | 3 minuty čtení

Dne 1.4. 2016 odstartovala v pražském Doxu výstava UPFRONT: Váleční fotoreportéři. Projekt organizovaný Institutem Cervantes v ČR představuje snímky 23 fotografů pocházejících ze španělsky mluvících zemí. Vystavené snímky pochází z konfliktních zón Blízkého východu, Afriky nebo Latinské Ameriky. Výstava se pyšní netradiční koncepcí, návštěvu (nejen) proto vřele doporučujeme. Máte čas až do 23. 5. 2016. DOX, Poupětova 1. Otevřeno st–po.

UPFRONT je multimediální projekt kurátora Ramira Villapadierna připomínající zásluhy válečných fotoreportérů. Dnešní globální generace má vůbec nejtěžší podmínky práce, projekt proto ukazuje pohled zepředu. Fotografové dennodenně nasazují své životy, abychom se dozvěděli o událostech v těch nejnebezpečnějších oblastech. Zároveň se jedná o připomínku našeho přesycení fotografiemi, kterých dnes za 5 minut vznikne více, než za celé 20. století.

... A je to.
Fotograf přestává existovat.
Obraz zůstává nehybný a mlčenlivý,
odsouzený navždy k tomu, aby
připomínal strašlivou lidskou
přítomnost.

Gracia Morales (báseň Fotografie)


Dox © Maysun, EPA Syria, 3.10.2012

Rozumíme této "Říši Fotografie"? Hovoříme jejím jazykem? Kdo je ten, co s námi manipuluje? Fotograf, editor, korporace, nebo jsme to my sami – náš vlastní pohled? Kurátor si položil mnoho nesnadných otázek.


© Alvaro Ybarra Zavala, Reportage by Getty Images Ramadi, Iraq, 2007

Projekt vybízí ke hře – k nahlížení na snímky mimo původní kontext. Mezi fotografiemi vzniká díky jejich rozmístění jakási "hra falešných dialogů". Obraz vnímáme nejdříve očima, až pak si přečteme vysvětlující text, který pravděpodobně vše (co si myslíme, že víme) změní. Cílem tohoto přístupu je reflektovat dnešní konzumní způsob nahlížení na fotografie a ukázat, že se člověk nemůže spoléhat pouze na svůj úsudek. Divák má možnost dát význam tomu, co vidí.

Doprovodný program

Chtěli byste se o tématu dozvědět ještě více? Ve čtvrtek 7.4. se v rámci doprovodného programu koná panelová diskuse Zmateni obrazem: Obrazové zpravodajství v globálním kontextu. Můžete se těšit na opravdu zajímavé hosty! Zde naleznete událost na Facebooku.

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...