Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinkyRecenze

První test Olympus E-M1 Mark II - když hranice přestávají existovat!

14. 12. 2016 | 4 minuty čtení

První akce pro Olympus E-1Mark II! Olympus v poslední době nahradil lehce nudné představovací přednášky zábavnými akčními workshopy, kde se především fotí! A to je dobře, protože jak jinak otestovat fotoaparát hned v době uvedení na trh? Z představení E-M1 Mark II jsme nadšeni.

E-M1 Mark II je fotoaparátem, od kterého je očekáváno mnoho. A tak se novináři a první potenciální zákazníci sešli v prostorách továrny na pražských Maninách, aby otestovali tuhle novinku pořádně v akci. Ke zkoušení bylo hned 30 testovacích "é-emjedniček", nespočet objektivů, blesků a dalšího příslušenství.

Olympus pro všechny příchozí připravil 7 scén, na kterých jsme jednotlivé vlastnosti fotoaparátu testovali. A tak jsme fotili pohyb a akci bikerů, malovali jsme světlem, využili připravenou studiovou scénu s krásnými modelkami, fotili lego panáčky na makro objektivy, nebo se snažili zachytit správný okamžik, kdy jablko padá do vody! Vezmeme to pěkně po jednotlivých stanovištích, několik fotek najdete v galerii!

Speed studio

Fotoaparát dokáže fotit rychlostí až 60 snímků za sekundu a pozor: mluvíme o fotkách v RAW formátu. Funkce Pro Capture pak zařídí, že fotky se začínají ukládat již při namáčknutí spouště, a tak Vám ten správný okamžik neuteče už nikdy! Ano, u 60 snímků za sekundu se jedná o fotky bez přeostřování, ale v režimu C-AF je to pořád parádních 18 snímků za vteřinu. Kolik, že to mají aktuální TOP modely zrcadlovek? To se nehodí prozrazovat, abychom je nezahanbili. Každopádně s takovou rychlostí pohodlně zachytíte i praskající balonek - mrkněte do galerie!

High resolution studio

Běžné rozlišení fotoaparátu je rozumných 20,4 Mpx na Live MOS snímači. Pro ty, kterým by to nestačilo, je připravena parádní vychytávka. Při zapnutí režimu High Res shot pořídí E-M1 je Mark II 8 snímků, které složí dohromady a vznikne fotka s rozlišením cca 50 Mpx. Detaily jsou neuvěřitelné, podívejte se sami!

Action studio

Zaostřování bylo donedávna pro kompakty s výměnnými objektivy trochu problém. Při vyšších rychlostech pohybujících se objektů prostě autofokus nestíhal. Proto AF systém fázové detekce na čipu E-M1 Mark II používá 121 křížových zaostřovacích bodů a díky skupině sledovacích zón zobrazovaných přímo na displeji je s novou funkcí kontinuálního zaostření na pohybující se objekty v režimu AF tracking jednodušší, než kdykoli dřív. Začínáme chápat, proč jeden z nejznámějších českých wildlife fotografů Rosťa Stach kompletně přechází na Olympus! 

Light studio - Malování světlem

Tohle není úplná novinka, ale tentokrát jsme měli možnost vyzkoušet parádní využití v praxi - jedná se o režimy Live Composite a Live Bulb. Při fotografování na dlouhý čas se Vám prostě fotka postupně zobrazuje na displeji v živém náhledu a vy nemusíte tipovat expozici. Na displeji přesně vidíte, jak obraz postupně vzniká. Vyzkoušejte takto fotit i noční oblohu!

 

A to zdaleka není všechno, co Olympus E-M1 Mark II umí, v článku jsme se nevěnovali příjemným rozměrům fotoaparátu, kvalitnímu zpracování těla, odolnosti protě vlhkosti a prachu nebo 4K videu. Všechno se dozvíte na produktové kartě. Celkové hodnocení fotoaparátu: Jsme unešeni!

Olympus E-M1 II v eshopu

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
PEAK DESIGN Slide Lite COYOTE - popruh

Noste jako popruh přes rameno nebo řemínek na krk, Pojme kompaktní zrcadlovky nebo zrcadlové fotoaparáty, Nastavitelná délka od 99 do 145 cm

1 790,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Recenze

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...