Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinkyRecenzeVidea

Canon, Nikon, Sony. Jak jsou na tom, když je postavíme vedle sebe?

Canon, Nikon, Sony. Jak jsou na tom, když je postavíme vedle sebe?
29. 1. 2018 | 5 minut čtení

Příznivci jednotlivých značek mezi sebou svádějí líté debaty o tom, která značka fotoaparátu je lepší. Podrobili jsme testu profesionální přístroje Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D850 a Sony Alpha A7R III, abychom zjistili, který z nich je ten nej. A jak to dopadlo?

Canon 5D Mark IV, Nikon D850, nebo Sony Alpha A7R III?

V dnešní nabídce profi techniky je těžké se zorientovat. Je nejlepší Canon 5D Mark IV, nástupce legendárního 5D Mark III, D850, dlouho očekávaná novinka z dílny Nikon, nebo vám nejlépe poslouží Sony A7R III, už třetí generace populární Alphy A7? Ondřej Neff, Michal Houdek a Luděk Bouška nelenili, důkladně je porovnali a výsledky jste mohli slyšet minulý týden na besedě. Aby bylo rozhodnutí co nejobjektivnější, stanovili si řadu kritérií ze všech možných oblastí, podle kterých přístroje hodnotili. Pojďme se na ně podívat podrobněji, abyste v tom měli jasno i vy.

Ergonomie je prvním kritériem, který posuzujete, když berete fotoaparát do ruky. Drží se dobře? Jak je to s ovládáním tlačítek? Zrcadlovky Canon a Nikon z tohoto měření vyšly o něco lépe než bezzrcadlovka Sony, což vychází už ze samotného rozdílu mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou. Navíc firma Sony zažívá raketový vzestup až v posledních letech a značky Canon a Nikon měly na ladění ergonomie několik desítek let. V malé velikosti Sony, kvůli které se bez gripů hůře drží, je ale i jedna velká výhoda, a to je její skladnost.

Vybíráte si fotoaparát i na základě toho, jaký je výběr kompatibilních objektivů? V tom případě jsou na tom lépe příznivci značky Canon, protože možnosti nákupu špičkových objektivů různých řad jsou skutečně široké a můžete je bez problémů použít i na jiné systémy, stejně jako jiné systémy na Canon. Nikon a jeho objektivy pracují na bázi tak specifického systému, že bez chyby a jakýchkoli omezení komunikují jenom spolu, na druhou stranu je nabídka objektivů Nikon natolik široká, že si s ní mnozí bez nutných kompromisů bez problémů vystačí. Sony je na tom naopak kvůli manku desítek vývojových let trochu hůře, neznamená to ale, že to tak bude napořád. A milovníci starších objektivů zajásají, protože právě se systémem Sony tyto objektivy skvěle spolupracují.

Nyní už k technickým vlastnostem. Dynamický rozsah mají lépe vyřešený značky Nikon a Sony, ale pokud víte, jak s touto skutečností zacházet, nijak to neovlivní výslednou fotografii. Co do výdrže baterie zase excelují zrcadlovky, jejichž spotřeba je díky absenci elektronického hledáčku mnohem menší než u čistě elektronické bezzrcadlovky. I na tom už ale vývojáři Sony pracují. Pokud s oblibou fotíte pomocí funkce LiveView, určitě oceníte spolehlivé automatické ostření u Canonu nebo u Sony, kdy u obou funguje princip tzv. fázové detekce (Canon ho nazývá dual pixel, kdy je u dvojitých pixelů vždy jeden použit pro zaostřování a druhý pro samotné snímání). Nikon a Sony se mohou pochlubit výklopným displejem, kterou u LiveView snímání jistojistě nepohrdnete. autofocus trackingu, tj. sledování objektu v režimu automatického ostření, vynikají Sony a Nikon. Právě u této funkce plně doceníte například to, že Sony umí bezchybně zaměřit oko a držet se ho.

Rozlišení. Ačkoliv ho mnozí považují za to nejdůležitější, je to věc relativní, a pokud nefotíte snímky určené pro ultravelkoformátový tisk, mnohdy ani nepoznáte rozdíl. Musíme ale vypíchnout, že se Nikon se pyšní skvělým rozlišením 45 Mpx, které mu dovolí i relativně velký ořez snímku, aniž by to uškodilo jeho kvalitě. U Sony se 42 Mpx často záleží na objektivu, má ale i funkci Pixel Shift, díky které můžeme dostat snímek v dokonalé barevné kvalitě.

Co se týče rychlosti sériového snímání, jasně vede bezzrcadlovka nad zrcadlovkami a jejích 399 ostřících bodů je oproti oběma zrcadlovkám bezkonkurenční. Naopak v hodnocení systému jako celku a dostupnosti servisu, kompatibilních blesků, odpalovačů a dalšího příslušenství dopadli lépe matadoři fotografického odvětví, značky Canon a Nikon. A protože jdou s dobou, zaměřili se kolegové i na funkci GPS, která se nejlépe osvědčila u Canonu.

Tak jaký je verdikt? Každý fotoaparát i systém jako takový má mnoho výhod i nevýhod, záleží vždy na tom, co chcete fotografovat a v jakých podmínkách. Podle toho si můžete vybrat takový přístroj, který vám bude sloužit přesně tak, jak potřebujete. A abychom nezůstali jenom u suché teorie, v následujícím videu se můžete podívat na to, jak se všechny fotoaparáty chovají v praxi.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Recenze

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Další Videa

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...