Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
4. 7. 2018 | 4 minuty čtení

Na naše další "setkání" s Hasselblad X1D jsem si vzal na pomoc fotografku, která svou fotografií vzbuzuje obdiv i pozdvižení, někoho, kdo zkrátka vybočuje z davu, a to se mi líbí. Barbora Biňovcová alias Bibora je známá nevšedním svícením portrétů i stylem postprocesu. Jak nám to šlo?

Na svícení projektor a na obličej pampeliškové chmýří

Pro svou tvorbu obětovala velký panelákový obývák, kde má připravenou řadu propriet jako projektor (svítí tak komplikované barevné scény), nasbírané pampeliškové chmýří, šaty, lampičky, stavební světlo. Přiznám se, že takhle jsem to nečekal, ale o to víc jsem si focení i rozhovor užil, mělo to tu správnou atmosféru. Potom dorazila Adéla, mladá dívčina, se kterou Bára fotí už dlouho. "Přesně ví, jak se podívat, kam dát ruku a ty vlasy… Spolupracuje se nám skvěle." Když si Adélu posadila na stoličku, aby se trochu rozfotila, hned jsem věděl, o čem mluví. Všechno šlo jak na drátkách. 

Když fotím, přepnu se do svého světa

A to je na její práci zajímavé. Bára mi popsala, že spousta jejích zákaznic se těší na focení stejně jako na výsledné fotografie. Je známá tím, že se s tím "moc nemaže". K tomu jí hlavně pomáhají její zkušenosti, sama je totiž velmi vyhledávanou modelkou. "Pro osobní tvorbu si nejraději vybírám pihaté a zrzavé modelky a ještě lepší, když jsou až nezdravě hubené, nebaví mě fotit otřelý styl. Zákaznice si většinou focení se mnou nadělí a moc si ho užívá." Ten pocit jsem měl hned od začátku i já. 

Nejsem moc technicky založená

To o sobě Bára tvrdí, nenechal jsem se ale odradit. "Fotím na Nikon D700 spolu s pevnou padesátkou, nově jsem doplnila i Sigmu 24 mm ART, to je neskutečně ostré sklo." Do studia jsem dorazil na třetí hodinu odpoledne, po chvilce povídání a kávě si vybrala, celkem pochopitelně, objektiv XCD 90 mm f/3.2. Po přepočtu je to ekvivalent kinofilmu 71 mm, a bylo to tak nejblíže jejímu nejpoužívanějšímu ohnisku. "Je to vlastně docela jednoduchej přístroj," stejný dojem jsem potvrdil i já. Pár tlačítek, dvě kolečka na čas a clonu a co víc je potřeba? Tvůrčí talent! Ten Bára nepostrádá, a když na čtvrtou dorazila modelka, dala se do focení. 

Dobrý výstup i na vyšší ISO

Fotoaparát jsme zkoušeli čistě s přírodním světlem z okna umístěného napravo od modelky. To bylo skutečně na rozfocení. Po zatažení rolet se zase scéna svítila jen světlem projektoru, případně byl jediným světelným zdrojem řetízek světel. Fotoaparát neměl problém ani zde, a to včetně ostření v šeru. "Báro, je něco, co bys fotoaparátu vytkla?" Zeptal jsem se. "Chybí mi tam zadní ovladač změny ostřících bodů, nutnost podržení tlačítka AF/MF mě trochu brzdí, ale asi jde jen o zvyk." 

Pohodové odpoledne u focení

Po "topení" modelky ve vaně jsme vzali data do počítače. Bára má již připravené presety v klasickém Lightroom CC Classic, odkud občas přejde do Photoshopu a doladí detaily. "Presety jsem si tvořilu nějakou dobu a používám je podle momentálního pocitu, mezi editem používám i funkci "Snapshot", která ti vlastně uloží všechny úpravy, a ty se pak k nim zase můžeš vrátit, když to moc překombinuješ." Bára si chvíli s fotkami hrála, aby mi ukázala, jak to dělá, a pak jsem vyrazil k domovu. Na výsledné fotky jsme si den počkal a stálo to za to. Pohodový odpoledne u focení.

Příště se podíváme, jaké dojmy na mě udělal fotoaparát po testování v "běžném focení" a zda bych ho pro svou tvorbu využil i já. 

Autor textu a backstage fotografií: Václav Křížek

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
WANDRD ROGUE Sling 3L Black

Materiály odolné proti povětrnostním vlivům, Přední úložná kapsa s klipem na klíče, Spodní popruhy pro láhev s vodou/stativ

3 390,-

Související články

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...