Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinky

Photokina 2018: nejčerstvější postřehy z fotovideo světa

Termín: 26. 9. - 29. 9. 2018
26. 9. 2018 | 5 minut čtení

Přinášíme vám nejčerstvější postřehy a první dojmy z jednoho z největších veletrhů na světě, Photokina 2018 v Kolíně nad Rýnem. Setkávají se zde úplně všichni, co mají něco společného s fotografickou technikou, a náš tým u toho nemohl chybět! Program byl opravdu bohatý, a i když Canon, Nikon nebo také Sony představily nové modely už s předstihem, plni očekávání jsme si nenechali ujít uvedení dalších novinek. Co nového přinesla Leica, Panasonic, Fujifilm...?

Co přinesla Photokina 2018 a jaké trendy nás čekají?

Leica

Prezentace Leica proběhla, ostatně jako již mnohokrát, ve velkém stylu, vše bylo naprosto precizní, inu na to jsme u Leica už tak nějak zvyklí. Jednoznačně nejzajímavější novinkou byla Leica S3 se 64 Mpx snímačem a 4K videem z celé plochy senzoru. Zatím bohužel nemáme žádné bližší informace, ale věřte, že společně s námi je budete mít jako první!

Ve spojitosti s Leicou, konkrétněji s Leica L bajonetem, došlo k oznámení nové důležité aliance Leica-Sigma-Panasonic. Prezentace se ujali nejvyšší představitelé jednotlivých značek, tedy Dr. Andreas Kaufmann, Junichiro Kitagawa za Panasonic a Kazuto Yamaki za Sigmu. L bajonet má před sebou patrně velice slibnou budoucnost.

Chci vědět více o nově vzniklé alianci

Panasonic

Na prezentaci Panasonic jsme šli s tím, že chceme vědět maximum o nově chystaných fotoaparátech, které doplní dnes již slušně obsáhlý segment fullframe bezzrcadlovek. A musíme uznat, že novinka předčila naše očekávání. Nejenom, že jsme se dozvěděli skutečně vše podstatné (a vy to brzy budete vědět také, když budete sledovat neustále aktualizované produktové karty), ale krásně se zde ukázalo, jak Panasonic s Leicou úzce spolupracují i na tvorbě prezentací, snad se jim tak bude dařit i v nové komunikaci mezi Panasonic fullframe CSC těly a Leica L objektivy. 

PANASONIC Lumix S1PANASONIC Lumix S1R (to je ten se snímačem s téměř dvojnásobným rozlišením) jsou bezpochyby vrcholy nabídky a jakožto takové osloví tu nejnáročnější klientelu, možná i z řad samotné Leicy. Pro zákazníky, nevyžadující ultimátní dokonalost (která ovšem něco stojí), je tu společnost Sigma, která pro tento bajonet bude vyvíjet, respektive již pilně vyvíjí, dostupnější objektivy, díky nimž se špičkový systém otevře pro širší fotopublikum. Potěší jistě i zpráva, že se počítá i s adaptéry na bajonety jiných výrobců.

Sony

Sony, podobně jako Nikon a Canon, se svými dříve představenými plnoformátovými bezzrcadlovkami, nemělo žádné velké novinky. Ostatně Sony platí za stálici mezi fullframe CSC fotoaparáty, takže pouze doplňuje již tak obsáhlou nabídku fullframe objektivů o širokoúhlý objektiv SONY FE 24 mm f/1,4 GM, o kterém jsme vás již informovali. 

Fujifilm

U Fujifilmu bylo jednoznačně představeno nejvíce novinek. AF objektiv 33 mm se světelností f/1.0, ale především zmenšená verze Fujifilm GFX-50s s názvem Fujifilm GFX-50r. Všechny v sále nadchnulo oznámení modelu Fujifilm GFX 100 s rozlišením 102 Mpx a úplně stejně také spolupráce s programem Capture One, pomocí něhož půjdou nejenom upravovat RAWy z bezzrcadlovek FujiFilm, ale můžeme se těšit i na dálkové ovládání fotoaparátů a legendární simulaci filmů Fuji.

Novoflex

Německý Novoflex představil řadu adaptérů pro nové bajonety Nikon Z a Canon EOS R, díky nimž k těmto žhavým novinkám připojíte i starší osvědčené objektivy napříč značkami. Další novinkou je stativová hlava s možností připojení dvou fotoaparátů s objektivy o různých ohniskových vzdáleností, stejně tak jako monopod podobající se a fungující jako turistická hůlka.

Nejzajímavější novinkou je ale Focusing Rack CASTLE-MICRO, tedy v podstatě motorické makrosáňky pro skládanou makrofotografii. Tento makroposuv dokáže pracovat s přesností v řádu mikrometrů, takže je vhodný pro velice náročné průmyslové aplikace a samozřejmě i nejnáročnější fotografy zabývající se skládanou makrofotografií na profesionální úrovni.

Zeiss

Zeiss oznámil svůj vůbec první první digitální fotoaparát. Model Zeiss ZX1 je vybaven fullframe snímačem s rozlišením 37,4 Mpx, pevným objektivem Distagon 35mm F2 a velkým 4,3" dotykovým displejem s rozlišením 1280 x 720 pixelů, který výrazně usnadňuje ovládání. Zeiss se také spojil s Adobe a nabídl plnou podporu programu Adobe Photoshop Lightroom CC přímo v samotném fotoaparátu. Ten je navržen tak, aby umožňoval fotografování, úpravu a okamžité sdílení nafocených snímků.

 

To samozřejmě není vše, o dalších novinkách vás budeme ještě informovat!

 

Sledujte náš Facebook s reportážemi přímo z Photokiny a dozvíte se víc!

 

Článek vznikl ve spolupráci se spřáteleným serverem F22.cz

FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
SONY Alpha A6400 Dental Basic Kit

Set Sony produktů pro dentální fotografii, Vlogovací fotoaparát SONY Alpha A6400 tělo, Makroobjektiv s ohniskovou vzdáleností 90mm

0,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...