Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Produktové novinkyRecenze

Olympus E-M1X: poprvé v praxi

Olympus E-M1X: poprvé v praxi
24. 1. 2019 | 10 minut čtení

Nejnovější čistokrevný profi fotoaparát od Olympusu jsem měl možnost vyzkoušet alespoň na několik hodin a i když se jednalo o předprodukční kus, který nebyl vybaven finálním firmwarem, udělal na mě opravdu velký dojem. Je to prostě profi přístroj se vším všudy, ale za daleko nižší cenu než jeho konkurenti.

Nové funkce, které jsem vyzkoušel a udělaly na mě největší dojem

Při prozkoumání technických parametrů připomíná Olympus E-M1X už dobře známý model Olympus E-M1 Mark II, který má oproti ostatním profi přístrojům dost unikátních vlastností. E-M1X ho ale v mnoha ohledech značně převyšuje, zde je výpis těch nejpodstatnějších rozdílů.

Nové inteligentní trackingové AF systémy pro 3 žánry (Motorsporty, letadla, vlaky)

Možnost sledování pohybujícího se objektu už známe z předchozích modelů, funguje to spolehlivě. Ale nový systém sledování přesně definovaných objektů (zde auta/motorky, letadla a nebo vlaky) je výrazně propracovanější. Po zvolení vhodného režimu funguje AF systém v podstatě téměř samočinně. Zkoušel jsem to na projíždějících autech a na letadlech. Systém velice rychle rozpozná například auto v záběru a sám bez našeho přičinění jej označí bílým rámečkem. Po namáčknutí spouště rámeček zezelená a v případě, že je vidět řidič, automaticky se zaměří na jeho obličej (respektive na helmu). S focením letadel je to podobné, zde se sledování objektu soustředí primárně “na čumák”. Dá se předpokládat, že s aktualizací firmwaru přibudou i další režimy pro sledování jiných objektů než těch aktuálně tří. Je to jen softwarová úprava.

Stabilizátor obrazu s účinkem až 7,5 EV

Olympusy mají jedny z nejúčinnějších stabilizátorů obrazu už nějakou dobu a je neuvěřitelné, že vývojáři dokážou posouvat možnosti stále dál. Samotný stabilizátor v těle dokáže prodloužit expoziční čas o 7 EV, ale v kombinaci s některými stabilizovanými objektivy je to až 7,5 EV. V praxi to znamená strašně moc: s jistotou jsem fotil z ruky časem 1 vteřina, dvouvteřinovou expozici jsem udržel ve většině případů a sem tam se mi se základním objektivem podařilo udržet i delší čas… Chce se mi zakřičet, že nemožné se stalo skutečností!  :)

Funkce High Res Shot z ruky

High Res Shot známe už z E-M1 Mark II nebo z E-M5 Mark II. Díky stabilizaci v těle dokáže přístroj pohybovat snímačem tak, že nasnímá několik expozic ihned po sobě a výsledkem je snímek s rozlišením  50 Mpx v JPEGu (80 Mpx v RAWu). Jenže do teď to bylo možné pouze ze stativu. U E-M1X je tato skvělá funkce dostupná i pro focení z ruky. Ve skutečnosti nedochází u High Res Shotu z ruky k posuvu snímače (jako tomu je při použití této funkce se stativem), ale využívá se právě mikro pohybu a otřesu ruky k tomu, aby vznikly rozdílné fotky, které se pak skládají dohromady. Foťák tak vyfotí, stabilizuje, vyfotí, stabilizuje atd celkem až 16x. A mikropohyb z ruky dává vlastně vzniknout jinému obrazu než na předešlé fotce a složením dílčích snímků vznikne výsledný obraz s vysokým rozlišením.

V praxi je tahle možnost opravdu k nezaplacení. Tuto funkci si můžete nastavit na některé z tlačítek, takže k ní máte i velice rychlý přístup. Pak už stačí jen fotit a v případě, že chcete scénu zachytit v té nejvyšší možné kvalitě, prostě jen zapnete High Res Shot a je to. Stativ k tomu rozhodně potřebovat nebudete.

Vestavěný Live ND filtr (ND2 až ND32)

Jestliže máte rádi pohybově rozostřené fotky a nechcete řešit nasazování šedých filtrů při příliš silném světle, žádný problém. Stačí jen zapnout funkci Live ND filtr, vybrat si sílu účinku a je to. I když jsem Live ND filtr zkoušel z ruky, daleko lepších výsledků jsem dosáhl s použitím stativu. Příjemné je také to, že si můžete zapnout simulaci účinku ND filtru v hledáčku (nebo na displeji) a ještě před stiskem spouště zhruba vidíte, jak bude výsledný snímek vypadat.

Další nové funkce a vlastnosti

  • Vestavěný ergonomický grip
  • 2 baterie BLH-1
  • Nabíjení baterií přímo ve fotoaparátu přes USB (obě baterie za 2 hodiny)
  • Nabíjení baterií možné i z přenosné power banky (taktéž napájení při focení)
  • Dva mikro joysticky pro rychlý pohyb ostřícím bodem a pro další nastavení
  • Lock plus C-Lock pro uzamčení jen vybraných tlačítek na gripu
  • Rozdílná povrchová úprava tlačítek pro snadnou indentifikaci za šera
  • Zapuštěné kruhové voliče zabraňující náhodnému otočení
  • SSWF (antiprachový filtr) s 5x účinnější antistatickou úpravou
  • Nový systém odvodu tepla ze snímače (Heat Pipe)
  • Mechanická závěrka – 400.000 cyklů
  • Nový gyro senzor
  • 2 procesory TruePic VIII
  • 2 sloty na 2 SD karty – oba UHS-II
  • Vlastní (variabilní) tvar a rozmístění AF bodů po ploše záběru
  • Uživatelské Menu s možností přiřazení libovolných položek
  • Nová optika hledáčku se zvětšením 0,83x (větší zorné pole, než u E-M1 Mark II)
  • 4K Video – nově OM-Log pro vyšší dynamický rozsah
  • Expoziční režim B – samostatně na kruhovém voliči pro rychlý přístup
  • Samostatné tlačítko pro přepínání mezi kartami
  • Možnost listování a prohlížení fotek i v okamžiku zápisu na kartu
  • Field systémy – vestavěný GPS modul, teploměr, manometr, elektronický kompas
  • U videa je nově možnost AUTO ISO v M režimu
  • Přibylo nízké ISO 100
  • Tlačítkům jde napřímo přiřadit režim C1 – C4 a extrémně rychle měnit nastavení foťáku
  • Samostatné tlačítko na ISO (které se dá naprogramovat na libovolnou funkci z nabídky)
  • Samostatné tlačítko na WB (které se dá naprogramovat na libovolnou funkci z nabídky)
  • Samostatné tlačítko na BKT
  • Nově režim C4 na otočném voliči
  • Menu má barevně příjemnější podání pro lepší orientaci
  • Rychlejší náběh po zapnutí i ze spánku
  • Větší buffer až 287 fotek (bylo 148), to je téměř 5 vteřin akce při 60sn./s
  • Při zvětšení fotky se v náhledu fotky zobrazuje miniatura snímku s výřezem zvětšení

Celkový dojem předčil má očekávání

Nový Olympus E-M1X jsem velice krátce držel v ruce už před pár měsíci, kdy nám jej přivezli ukázat přímo zástupci Olympusu a chtěli znát náš názor na (tenkrát) chystanou novinku. Takže jsem už věděl, co zhruba mohu očekávat. Ale moje první letmé (rozumějte několikahodinové) vyzkoušení v praxi mě opravdu dostalo.

Najednou nevím, odkud mám začít… Tak tedy:

  • ovládání a držení na jedničku - tlačítka jsou opravdu hmatově rozpoznatelná a to i ve vertikální pozici. Oba joysticky jsou snadno dostupné a dají se pohodlně ovládat (stejně jako všechna ostatní tlačítka) v rukavicích.
  • výdrž baterek jsem (snad úplně poprvé s bezzrcadlovkou) vůbec neřešil. Tím spíš, že nabíjecí kabel můžete propojit s powerbankou a nabíjet dokonce i během fotografování.
  • stabilizátor a s ním spojené funkce (High Res Shot z ruky) na mě udělaly ohromný (asi největší) dojem. Stativ budete potřebovat opravdu jen málo kdy. Fotit časem 1 vteřina z ruky a s jistotou pořídit perfektně ostrý snímek, o tom se mi opravdu ani nesnilo. Nebo bez pomoci stativu pořídit použitelně ostrý snímek s objektivem 300mm (tedy v přepočtu na fullframe 600mm!!!) na expoziční čas 1/3 s, to by mě opravdu nenapadlo ani v tom nejbujnějším fotografickém snu.
  • citlivost ISO 12 800 bez problémů použitelná - velký posun oproti předchozím modelům. Výstup je srovnatelný s daleko většími snímači. Je na tom třeba znatelně lépe než můj Nikon D810
  • pocitově máte v ruce opravdu profi stroj. Je příjemně velký, perfektně se drží a je dobře vyvážený i s těmi největšími objektivy
  • bleskově rychlé ostření - nemám na mysli jen nové režimy sledování objektu, ale autofokus prostě funguje až nečekaně rychle

 

Popravdě řečeno moc se těším, až budu moci vyzkoušet ostrý kus s finálním firmwarem. Olympusu patří velká poklona, protože představil podle mého názoru velice konkurenceschopný stroj, kterému označení “profesionální” patří plným právem.

Dovolte mi malou úvahu na konec: když potřebujete foťák třeba na focení divoké přírody nebo sportu, který musí spolehlivě fungovat v dešti, sněhu, mrazu, blátě, prostě úplně v jakýchkoliv podmínkách, potřebujete aby byl extrémně rychlý a dalo se na něj spolehnout i pokud jde o rychlost a přesnost ostření, musíte se poohlédnout třeba po Nikonu D5 nebo Canonu EOS 1D X Mark II. To jsou “těžký tažný koně”, tedy pracovní nástroje bez nejmenších pochybností, jsou stavěné do nejtěžších podmínek a jsou perfektní. Tělo vyjde v průměru na 150 000 Kč. K tomu na wildlife focení ještě 600 mm objektiv za 300 000 Kč. Celé dohromady to bude vážit přes 5 kg.

Olympus E-M1X je těžký tažný kůň, který ale umí a vydrží ještě víc. Začíná se prodávat za cca 78 000 Kč, srovnatelný objektiv (zde OLYMPUS M.Zuiko 300 mm f/4 PRO odpovídá právě 600 mm objektivu na fullframe přístroji) stojí cca 73 000 a dohromady to celé bude vážit ani ne 2,3 kg. Olympus ale nabízí kromě odolnosti a rychlosti ještě spoustu dalších funkcí, které ani profi zrcadlovky nemohou a nikdy nebudou moci nabídnout… Ano, zmíněné zrcadlovky mají výhodu třeba v ještě silnější baterce, fullframe snímač v kombinaci s delším ohniskem poskytnou menší hloubku ostrosti (otázka ale je, jestli je to vždy výhoda) a určitě najdete i další přednosti. Olympus E-M1X je ale neporovnatelně lehčí a menší, tedy VÝRAZNĚ praktičtější pro použití v terénu. A je také neporovnatelně dostupnější. Je tedy sen o pořízení skutečně profesionálního přístroje stále nereálný?

Závěr si udělejte sami.

chci jít na besedu o olympus e-m1x

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Recenze

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...