Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Výstavy

Fenomén Jára Cimrman k vidění v Czech Photo Centre

Termín: 2. 2. - 6. 3. 2022| Místo: Czech Photo Centre
Fenomén Jára Cimrman k vidění v Czech Photo Centre
31. 1. 2022 | 3 minuty čtení

Z fiktivní postavy Járy Cimrmana, největšího Čecha, který se však uznání nikdy nedočkal, se stala legenda české divadelní scény. V Divadle Járy Cimrmana 25 let fotografoval Petr Hecht. Jeho snímky najdete v knize Cimrmani, která se stala základem výstavy v Czech Photo Centre. Zde však najdete i další, doposud nepublikované snímky. Výstavu můžete navštívit od 2. 2. do 6. 3. 2022.

Jedinečný pohled na Divadlo Járy Cimrmana

Petr Hecht fotografuje Divadlo Járy Cimrmana už 25 let. Během této doby se v jeho archivu nashromáždilo několik tisíc snímků, z nichž část je zvěčněna v knize Cimrmani. Ta se stala základem i této výstavy, oproti knize zde však najdete i snímky, které dosud nikde k vidění nebyly a do knihy se nedostaly.

Jeho jedinečný pohled je dán i rolí, kterou v divadle zastával - působil v divadle i jako kulisák, jeho fotografie jsou tak mnohem komplexnější než z pouhé pozice diváka. Díky přítomnosti u zkoušek i představení hry dokonale zná, což je na snímcích znát.

Kromě tohoto divadla Hecht fotografoval také Divadlo Na tahu a divadelní projekty Ladislava Smoljaka. Na snímcích zachytil všechny "cimrmanovské" inscenace ve všech alternacích. Fotografie pořizoval až do roku 2015 na černobílý analogový film, od roku 2015 fotí na bezzrcadlovku.

Jára Cimrman, ten 'největší Čech‘, hrdina, který žil/nežil, je zvěčněn archaickou ustupující fotografickou metodou. Vidím v tom symbol cimrmanovského mýtu s jeho zařazením do národní mytologie. Podstatné je, a to je zdrojem optimismu, že tento fotomateriál podá obraz cimrmanovského divadla i po mnoha desetiletích.

I za padesát let bude z něho obraz hmotný, filmy s portréty se budou moci stále držet v ruce, nebudou zaklety do digitální podoby. Při prohlížení Hechtových barytových fotografií s postavami Cimrmanových her vnímám až s mrazením v zádech, že právě tato klasická forma je vpravdě zvěčněním křehkého Cimrmanova génia. Je čímsi jako důkazem stálosti.

Pavel Scheufler, publicista a historik fotografie

Vernisáž se uskuteční 7. února od 17 hodin za přítomnosti herců Divadla Járy Cimrmana.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...