Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Nikon FM2 – nezničitelný společník

Nikon FM2 – nezničitelný společník
28. 9. 2022 | 9 minut čtení

Analogový fotoaparát Nikon FM2 z 80. let má dodnes pověst odolného a nezničitelného společníka. Na cestách doprovázel i fotoreportéra Steva McCurryho, který na něj nedal dopustit. Tihle dva spolu vydrželi prach a písek Afghánistánu i monzunové deště v Indii. Aby ne, Nikon FM2 byl vyroben z těch nejlepších materiálů: siluminu a titanu. V tomto článku si probereme přednosti tohoto fotoaparátu a také si řekneme, na co si dát pozor při koupi objektivů.

Ideální společník do nepohody

Pokud hledáte dobrého parťáka na několikaměsíční túru mimo civilizaci a máte už dost změkčilých kamarádů, co těsně před plánovaným odjezdem pošlou smsku: “Sorry, nejedu, venku prší“, tak je Nikon FM2 dobrá volba. Je to takový ten typ kamaráda, který se neurazí, když si na něj omylem sednete, vydrží teplotní rozdíly −40 °C to +50 °C a stejně vás odmění slušným výkonem. Bude vám tolerovat, že jste zapomněli doma baterky, protože funguje i bez nich – potřebuje je jen do vestavěného expozimetru.

 

Foto Steve McCurry

Foto: Steve McCurry v Kuvajtu, 1991. Zdroj: NPR

 

Až přijdete o veškeré zdroje elektřiny a po večerech si budete při svitu ohně číst místo Facebooku už jen napínavý obsah konzervy fazolí, tak Nikon FM2 bude pořád fotit. Díky titanové vertikální závěrce a smyslům zbystřeným digitálním detoxem budete fotit super rychle a neprošvihnete už žádnou seberychlejší veverku. Až na expozimetr je tento fotoaparát plně mechanický, stejně jako otvírák na pivo, pomeranč od Kubrika, Guttenbergův knihtisk a další vynálezy našich předků, které změnily bez nadsázky myšlení celých generací.

 

Foto Steve McCurry

Foto: Steve McCurry v Indii, 1983. Zdroj: Phaidon

 

K Nikonu FM2 navíc seženete spoustu objektivů. Spolu s řadou fotoaparátů FM v roce 1977 byl představen totiž také nový systém objektivů AI (Automatic Aperture Indexing). Na túru si pravděpodobně vezmete jen jeden objektiv, ale to pomyšlení na všechny ty krásné objektivy vás bude hřát ještě dlouho potom, co zhasnou poslední uhlíky ohně. O enormním úspěchu analogového fotoaparátu Nikon FM2 svědčí i fakt, že jeho retro vzhledem se inspirovala nová digitální bezrcadlovka Nikon Z fc.

 

Nikon FM2

3. Nikon Z fc. Zdroj: Nikon

 

Je lehký 

Nikon FM2 byl vyráběný v letech 1982 až 2001 v Japonsku a je to opravdu vymakaný kousek. Oproti předešlé řadě Nikkormatů FT shodil Nikon FM2 pár gramů železa a celkově má mnohem pevnější tělo (výška 90 mm, šířka 142 mm a 60 mm hloubka). Hmotnost má taky slušnou – 540 g. Při navrhování se jeho designéři inspirovali u konkurenční řady zrcadlovek Canon AE-1. Ani malý, ani velký – je to fotoaparát tak akorát do ruky.

 

Nikon FM2

Nikon FM2 je lehký jak pírko! Váží jen 540 g, což je na analogový fotoaparát málo. Zdroj: Filmphotography

Je z odolného materiálu

V různých článcích se můžete dočíst, že Nikon FM2 byl vyroben ze siluminu nebo duraluminu. Oboje je tak trochu pravda. Silumin je slitina hliníku a silikonu, kdežto duralumin je slitina hliníku a mědi. A Nikon FM2 má v sobě všechny tři prvky: hliník, měď i silikon. Silumin je dost zajímavý materiál – díky přidání silikonu se velice dobře odlévá, takže výsledný výrobek je díky dokonalému způsobu odlití mnohem pevnější než jiné tvrdší slitiny. Silumin je také velice odolný vůči korozi, což se u fotoaparátů hodí.

 

Nikon FM2

Detail objektivu na Nikon FM. Foto: E. Koryntová

 

Nikon FM2 se proslavil nejen použitím siluminu, ale také titanovými závěrkami se vzorem včelí plástve (tzv. „honeycomb titanium shutter“). Tento dekor ale nebyl estetický, ale byl primárně funkční. V místech, kde byl vzor vyleptán do povrchu čepelí, byl materiál tenčí. Celá konstrukce závěrky byla tedy i lehčí a to znamená rychlejší. Pozdější modely Nikonu FM2 mají namísto titanových závěrek hliníkové závěrky, titanové závěrky se však staly symbolem tohoto fotoaparátu.

 

Titanová závěrka se vzorem včelí plástve. Foto: E. Koryntová

Je mechanický

Nikon FM2 je plně mechanický fotoaparát s manuálním zaostřováním a manuálním nastavováním expozice. Má v sobě jen jednu baterku typu 1/3 N (nebo dvě baterky S76 či A76) kvůli fungování expozimetru. Jestli jste ale schopní odhadnout expozici z hlavy nebo máte externí expozimetr, tak se bez baterek ve fotoaparátu obejdete úplně.

Pokud jste zvyklí na plně automatické digitální fotoaparáty, může pro vás být zpočátku nezvyk, že si musíte na fotoaparátu nastavovat clonu, čas a citlivost filmu. Má to ale i své plusy – teprve manuál vás donutí pochopit základní fotografické řemeslo. Už si nebudete moci z pohodlnosti nastavit automatický režim. Vestavěný expozimetr vám ale trochu pomůže - v hledáčku vám ukáže, jestli máte scénu podsvícenou, nebo naopak přesvícenou.

 

Nikon FM2

Nikon FM2 je ideálním společníkem na digitální detox. Zajeďte si na chalupu bez mobilu, sbírejte maliny a vyfoťte pár fotek. A nezapomeňte objímat stromy. Nikon FM2, foto: E. Koryntová

Je rychlý 

Nikon FM2 je opatřený vertikální štěrbinovou závěrkou a díky tomu umožnuje velkou variabilitu při nastavování času: od 1 minuty do 1/4000 sekundy společně se se synchronizací blesku do 1/250 sekundy, a to bez použití baterie! Závěrka je zařízení umístěné těsně před plochou filmu a vpouští na něj světlo – jako opona v kině, co se rozhrne, aby se na plátně rozsvítily titulky filmu. Starší typy štěrbinových závěrek jsou tvořeny dvěma plátýnky, které se otevírají a zavírají v horizontálním směru. Říká se jim proto štěrbinové závěrky horizontální.

U Nikonu FM 2 byl použit nový typ závěrky, a to vertikální. Závěrka je složena z několika kovových lamel pohybujících se nahoru a dolů. Běžné kinofilmové políčko má obdélný tvar a je na filmu podélně orientované. Vertikální závěrky běhají nahoru a dolů, takže lamely při osvitu absolvují kratší cestu, než plátýnka v závěrce horizontální, která běhají zleva doprava. Je to sice rozdíl jen pár cm, ale když počítáte čas na setiny, tak je to znát! Ve výsledku tak umožňuje vertikální štěrbinová závěrka použití mnohem kratších časů při expozici.

Má spoustu objektivů

Nikon začínal jako výrobce optiky a na počátku 20. století konkuroval slavné německé firmě Carl Zeiss. Málo se ví, že do roku 1948 vyráběl Nikon objektivy pro značku Canon. Díky této dlouhé tradici v optickém průmyslu je Nikon FM2 opatřen jedním z nejstarších bajonetů a to bajonetem F, který se vyráběl od roku 1959. Tento bajonet umožnuje velkou kompatibilitu fotoaparátů a objektivů z různých časových epoch. Objektivy typu AI, které pasují k Nikonu FM2, můžete třeba nasadit i na digitální fotoaparáty D300, D3 and F6. Ale nepředstavujte si, že na každý fotoaparát od Nikonu nasadíte každý objektiv od Nikonu.

 

Nikon AI objektivy

Ai Objektivy Nikon. Zdroj: Icouldbehero

 

Abychom to zjednodušili, tak si zapamatujte, že na fotoaparát Nikon FM2 lze nasadit všechny objektivy s bajonetem F, které podporují AI (automatic aperture indexing) – to je systém, který Nikon představil v roce 1977. Mezi objektivy, které podporují AI, patří: AF-S Nikkor, AF-I Nikkor, AF Nikkor D, AF Nikkor, Nikkor AI-S, Nikkor AI a série objektivů Nikon E. Na Nikon FM2 nasadíte i objektivy s automatickým ostřením AF-S Nikkor, AF-I Nikkor, AF Nikkor D a AF Nikkor, ale budete muset ostřit manuálně.

A jaké objektivy byste na FM2 nasazovat neměli? Dávejte si pozor na objektivy typu non-AI vyráběné před rokem 1977. Bez příslušného adaptéru si můžete si poničit systém, který propojuje clonu s expozimetrem uvnitř fotoaparátu. Poslední typy objektivů jako AF Nikkor G typ z roku 2000 a AF Nikkor DX typ z roku 2003 na Nikon FM2 nasadíte, ale nebudou fungovat přesně. A IX Nikkor objektivy z roku 1996 nesmíte NA Nikon FM2 nasazovat, protože by jejich části mohly rozbít zrcátko uvnitř těla fotoaparátu. Ale nebojte - objektivů, které na Nikon FM2 pasují, je opravdu velké množství. Na Nikon FM 2 seženete objektiv pro každou situaci.

Vydrží navěky

Pokud chcete začít s analogovou fotografií, je Nikon FM2 dobrá volba – je odolný a spolehlivý. Fotí na kinofilm a ten je oproti svitkovému filmu cenově výhodný, nafotíte na něj také více snímků. Je to ale i fotoaparát profesionálů a seženete k němu spoustu objektivů. A navíc je tento fotoaparát odolný. Nikon FM2 vám vydrží navěky – pokud o něj budete s láskou pečovat.

 

Nikon FM2

Materiály, které se na výrobu Nikonu FM2  používaly, byly kvalitní. Určitě si vybavíte nějakou hračku z 80. let, kterou jste i po letech našli ve skříni skoro jako novou. Nikon FM2 - nejlepší hračka z 80. let! Foto: E. Koryntová

 

Zdroje:

  • Petr Březina, Tomáš Holčík: LEGENDY: Nikon FM2 – nerozbitná zrcadlovka. In: DigiArena, 15. května 2018
  • Phil Hall: Nikon FM2 review: classic film cameras revisited. In: DigitalCameraWorld, 10 .dubna,  2021 
  • Ken Rockwell: Nikon FE, FE-2, FM, FM-2. In: Ken Rockwell
  • Josh Solomon: The Nikon FM is All the 35mm Film Camera You Really Need. In: CasualPhotophile, 11. května 201

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Nikon FM2 – nezničitelný společník

Přidat příspěvek
  • Jan Kůs
    Reagovat

    Pěkný kousek

    Jan Kůs před 28 dny
    Je to pěkný kousek, využívám občasně dodnes. Jen ten silumin v článku - silikon tam opravdu není. Jde jen o špatný překlad z AJ, kde byl myšlen křemík :)
  • Peter R.
    Reagovat

    Nikon FM 2

    Peter R. 29.09.2022 21:05:16
    Ďakujem,viem o čom Váš článok je-mal som tento krásny Nikon v ruke cca 20 rokov optiku: 24,28,35,35 shift,35-70 trafo,
    135 a 200mm. Teraz využívam N.D700,ktorý mi už roky spoľahlivo slúži.
    Prajem ešte pekný večer, PeRa
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...