Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Renesance analogových filmů #1

Renesance analogových filmů #1
21. 10. 2023 | 14 minut čtení

První stopy člověka na Měsíci, festival ve Woodstocku, pád Berlínské zdi, úsměv Marilyn Monroe, nebo Mick Jagger diskutující s Václavem Havlem. Všechny tyto okamžiky na sobě mají charakteristickou strukturu filmového zrna. Většina přelomových okamžiků z 20. století byla totiž zachycena na analogový film. I vaše první narozeniny, jestli jste se narodili v ten správný čas. Ale s příchodem digitálních fotoaparátů začal trh s filmy skomírat a na začátku 20. století se focení na film stalo zálibou zbytky nadšenců. Od roku 2015 zájem o analogové fotoaparáty opět pomalu stoupá a spolu s tím se na trhu objevují nové filmy. Kdo ví, jak se to bude vyvíjet - možná jsme svědky malé "renesance" analogových filmů.

Rozkvět filmového průmyslu

Fotografie byla vynalezena už v 19. století, ale aby se trh s filmy mohl pořádně rozjet, bylo potřeba, aby fotografie ztratila svůj status luxusní zábavy pro bohatou vyšší třídu a dostala se mezi co nejvíce lidí. A to se povedlo s vynálezem Brownie kamery od Kodaku v roce 1900. Díky těmto cenově dostupným fotoaparátům se začali fotografii věnovat i amatérští fotografové a fotografie se stala poprvé masovou záležitostí. 

Brownie

Josh Solomon: Brownie No.2 F – meziválečná verze, kterou pravděpodobně vlastnila i královna Alžběta II (tehdy ještě princezna). Zdroj: Casualphotophile

Dřevěné fotoaparáty Brownie fotily na svitkový film široký 6 cm a mohly tak být menší než velkoformátové fotoaparáty na skleněné desky. Fotografy samozřejmě logicky napadlo, že čím menší film, tím menší fotoaparát a čím menší fotoaparát, tím větší flexibilita při focení. A na trhu existoval ještě menší film než ten svitkový. Už na konci 19. století se ve filmovém průmyslu totiž používal 35mm film – možná ho znáte také pod názvem kinofilm. První fotoaparát na kinofilm byl uveden na trh v roce 1913 a v 20. letech se fotoaparáty na kinofilm dostaly do širšího povědomí díky vynálezu Leicy I Oscarem Barnackem. 

Prohlédnout si bazar s analogovými fotoaparáty

Leica II

Leica II

V druhé půlce 20. století už každá velká firma prodávala fotoaparáty na 35mm film: Nikon, Canon, Leica, Pentax, Olympus a další. V 70. letech na trhu převládaly fotoaparáty na kinofilm s výměnnými objektivy. A s jejich rozmachem se logicky kryje i největší rozkvět filmového průmyslu. V této době také převážil prodej barevných filmů nad těmi černobílými, které zůstaly vyhrazené pro dokument a uměleckou fotografii.

Úpadek filmového průmyslu

S nástupem digitálních fotoaparátů v 90. letech 20. století se začala nad analogovou fotografií stahovat černá mračna, ačkoli si to možná tehdy ještě nikdo neuvědomoval. První digitální fotoaparát Fuji DS-X byl uvedený na trh už v roce 1989, jeho rozlišení ale nebylo ve srovnání s filmy uspokojivé. Digitálům to chvíli trvalo, než nabídly kvalitu srovnatelnou s analogem. V devadesátých letech vylepšovali vývojáři u Fuji, Canonu a Olympusu technologii digitálních fotoaparátů a mezitím se pořád prodávali analogové fotoaparáty, jejichž prodej dosáhl vrcholu v roce 1998, ale po roce 2000 začal prudce klesat, až dosáhl téměř nuly v roce 2005, kdy už většina lidí přešla na digitál.

Křivku prodeje analogových fotoaparátů kopírovala logicky i křivka prodeje filmů. V USA klesl prodej filmů z 900 miliónů kusů v roce 1999 na 5 miliónů v roce 2009. Pomyslný hřebíček do rakve zasadila analogové fotografii zpráva z roku 2004, že Kodak přestane vyrábět fotoaparáty na kinofilm. 

Pokles prodeje analogových fotoaparátů v USA. Zdroj: ResearchGate

Filmy, které odešly do věčných lovišť

Asi největší pokles prodeje zažily filmy v období od roku 2010 do 2012, kdy se na internetu objevily zprávy, že se některé filmy přestanou vyrábět. A spousta filmů se v příštím desetiletí opravdu vyrábět přestala: velkoformátové plan filmy a svitkové filmy Fuji PRO160NS, kinofilmy a svitkové filmy Fujichrome Provia 400X, kinofilmy Fuji Neopan 400, peel apart filmy Fuji FP-3000B a Fuji FP-100C, kinofilmy Kodak BW400CN, Kodak 135 - E100VS, Kodak E100G, Kodak Elite Chrome Extra Colour 100 a mnohé další. Co dodat? R.I.P.

 Jaké filmy se dají stále pořídit?

Popularita analogové fotografie na vzestupu 

Popularita kinofilmů začala v posledních letech opět stoupat. Zájem o svitkové filmy zůstává ale trvale nižší. V roce 2009 byl roční prodej všech typů filmů zhruba 5 miliónů kusů, ale v roce 2019 už to bylo kolem 10 miliónů. To znamená, že během deseti let se prodej filmů zdvojnásobil. Zhruba kolem roku 2016 došlo k opětovnému zájmu o analogové fotoaparáty a kinofilmy. V módě začala být retro estetika a některé prestižní zakázky začaly být foceny na film - tak třeba fotografka Marry Mc Cartney, dcera člena skupiny Beatles Paula Mc Cartneyho, nafotila v roce 2015 královnu Alžbětu na analogový fotoaparát Leica. Mary Mc Cartney dala přednost focení na film před digitálem kvůli neopakovatelnému vzhledu analogových snímků: "Digitál dokáže napodobit téměř cokoli, ale z negativu máte takový ten analogový pocit, který vás propojuje s realitou."

Celebrity kupují analog

Když si Brad Pitt koupil "point-and-shoot" kompakt Contax T2, tak cena tohoto maličkatého fotoaparátu raketově stoupla. Brad Pitt je také majitelem Hasselbladu 500 C/M a po internetu koluje jeho snímek s "Hassym" (jak se těmto středoformátovým fotoaparátům důvěrně přezdívá). Každá taková fotografie celebrity s analogovým fotoaparátem zvyšuje u fanoušků popularitu analogové fotografie: Richard Green a Emily Blunt s Contaxem G2, Matt Damon s Leicou M6, Johny Depp nebo Heath Ledger s Polaroidem. Analogové fotoaparáty získaly díky těmto snímkům status luxusu. 

Hasselblad 500

Prototypy fotoaparátu Hasselblad 500C. Zdroj: Hasselblad

Středoformáty Hasselblad

Pandemický obrat k analogu

K největšímu nárůstu zájmu o analogové fotoaparáty došlo ale během pandemie v roce 2020, kdy byli lidé doma zavření kvůli lock-downu a potřebovali najít způsob, jak se odreagovat. Nákup filmů se v té době přesunul z kamenných obchodů na online platformy a tento trend stále trvá. Ty samé vlastnosti, pro které byly analogové fotoaparáty dříve opuštěny, jako omezený počet snímků a pomalý proces, se najednou staly žádanou kvalitou. Z focení na analogové fotoaparáty se stala "mindfulness" terapie, která vás donutí objevovat v každém přítomném okamžiku kouzlo a krásu obyčejných věcí.

KonoDelight

KonoDelight. Zdroj: KonoManufaktur

Nové filmy z posledních let

Produkce filmu už asi nikdy nedosáhne takových rozměrů jako v minulém století, přesto se ale nové filmy pořád objevují. Zdá se, že analog zažívá svou malou renesanci. Předminulý rok se na trhu objevilo hned několik nových filmů: Polaroid Colour Go, Kono Delight ve svitkové verzi, Monolit 100, Monolit 3, Street Candy MTN 100 a několik filmů s inovovanou emulzí od Lomography. V roce 2022 byla obnovena italská značka Ferrania a hned uvedla do výroby nový film Ferrania P30.

PolaroidGo

Polaroid Go. Zdroj: Polaroid

Minulý rok byl pro fanoušky analogu také příznivý. Na stránkách CineStillu proběhla crowd-fundingová kampaň, díky které se do prodeje dostal filmu CineStill 400 Dynamic a to ve 2 formátech: kinofilmový 35 mm film a svitkový film typu 120. Další novinkou minulého roku staro-nový přírůstek od Kodak Moments - film Kodak Gold 200 ve svitkové verzi. Jedná se vlastně o obnovení výroby, která byla přerušena v roce 1997. A v roce 2022 firma Japan Camera Hunter oficiálně oznámila vývoj úplně nového barevného diapozitivního filmu Fugufilm 400.

A letošní rok? Na trhu se konečně objevily nové kreativní filmy ve svitkové verzi vzniklé díky spolupráci značek Revolog a Dubblefilm: Revolog 600nm, Revolog 460 a Dubblefilm Apollo, Bubblegum a Pacific. Jejich výroba byla oznámena už koncem roku 2022. Teď je seženete i u nás v ČR na e-shopu FotoŠkody. Vznik nového filmu oznámila také značka Kono - jedná se o inovovanou verzi filmu Kono Arts. A Ferrania uvedla na trh nový film Ferrania Orto.  

Teď se společně podíváme na pár filmů z posledních let a řekneme si, čím jsou charakteristické. Věnovat se budeme i Fugufilmu 400, který se zatím nedostal do výroby. Ostatní probírané filmy seženete na našem e-shopu.

Rozkvět filmového průmyslu jako ve 20. století už asi nezažijeme, ale pár nových kytiček na louce se vždy objeví. Na obrázku dobře známý černobílý film Foma v novém retro balení. Foto: Eliška Koryntová

Černobílé filmy FOMA

CineStill 400 D - filmový "glamour look" pro každou příležitost

Tento nový film je už třetím počinem malé značky CineStill, která se od roku 2012 specializuje na filmy používané v kinematografii a umí je upravit pro použití v analogových fotoaparátech. Vývojáři z CineStillu se nadchli pro kinematografický film Kodak Vision 3 a tak můžete mít fotografie nafocené na stejném materiálu jako mnohé kultovní filmy: vesmírná sága StarWars, Tarantinův Django Unchained, všechny "retro" filmy Wese Andersona, nebo třeba Batmanovky. Zatím nejoblíbenejsí film značky CineStill 800 Tungsten je skutečně jako stvořený pro focení Batmanova nočního dobrodružství v Gotham City. Umělé osvětlení na tomto filmu totiž vypadá přirozeně a podmanivě zároveň.

Nový přírůstek CineStill 400D je jemnozrnný film s retro barevnou paletou - barvy jsou lehce saturované s teplými tělovými odstíny. Základní citlivost filmu je 400 ASA, pomocí "push" procesu je možné jeho citlivost dotáhnout až na 3200 ASA. Díky tomu je to film na všestranné použití: dovnitř i na ven. Klidně si ho přibalte k foťáku naslepo. 

Cinestill

Cinestill 400D. Zdroj: CineStill

Kodak Professional Gold 200 – stylový comeback zlaté letní nálady

Kodak Gold 200 už známe z trhu jako kinofilm. Nově uvedená verze je ale ve svitkovém formátu! Ten se vyráběl pod názvem KodaColor Gold od roku 1987 do 1997. Kodak Gold patří k nejprodávanějším kinofilmům současnosti a to díky své nízké ceně a "vintage" vzhledu - teplým barvám s lehce posunutou barevností evokující atmosféru léta. Je určený na fotografování v denním světle a má slušný dynamický rozsah: může být o dvě čísla podexponován a o tři čísla přeexponován. 

Nová svitková verze měla být určena pro začínající fotografy, čemuž měla odpovídat i cena - o 25% nižší, než u Kodaku Porty nebo Ektaru. Kvůli inflaci ale všechny značky své filmy zdražily, takže ve výsledku má Kodak Gold cenu, jakou měla před 5 lety Portra. Je trochu paradoxní, že film, který je určen pro začínající fotografy (oproti profesionální Portra řadě) stojí kolem 300 Kč. Pořád je to ale jedna z nejnižších cen na trhu. A můžeme být rádi, že se Kodak pořád drží a nezkrachoval. V tomto smyslu drží řadu firem nad vodou jen široká základna fanoušků, kteří jsou stále ochotni kupovat filmy.

Kodak Gold

Kodak Gold ve formátu 120

Fugufilm 400 od Japan Camera Hunter - jediný svého druhu

Japan Camera Hunter je projektem Bellamyho Hunta, sběratele fotoaparátů, který žije v Tokyu. Pod svou značkou nabízí už černobílý JCH StreetPan film 400, který je ideálním společníkem do sněhové vánice a mlhy díky citlivosti na infračervené záření.

Fugu film 400 má kompletně novou emulzi, což už se dnes nevidí. Vyvinuli ji za své peníze Bellamy Hunt s Horatiem Tanem. Jedná se o "srdeční záležitost", protože tenhle projekt bude pro oba spíše prodělečný. Spousta chemikálií je dnes už zakázaných a oba vývojáři museli hodně experimentovat, aby našli patřičnou náhradu. Kromě staromilců, kteří si libují v kouzlu starých promítaček, ocení tento film i fotografové, kteří chtějí mít fotky v digitální podobě - diapozitiv se totiž nemusí skenovat, ale stačí ho přefotit, takže nemusíte kupovat drahé vybavení.

Oproti negativům mají diapozitivy také téměř nepostřehnutelné zrno. Ale co je hlavní - tento film bude mít citlivost 400! V současnosti se totiž nevyrábí žádný diapozitivní film s citlivostí vyšší než 100. Poslední diapozitivní film o citlivosti 400 byl Fujifilm Provia 400X, který se přestal vyrábět v roce 2013. Vše to zní krásně, až na to, že film není zatím nikde v prodeji. Možná nakonec z celého projektu kvůli financím sešlo, nebo ještě oba pánové ladí detaily výrobního procesu. Budeme radši doufat v to druhé.

Fugufilm

Fugufilm 400. Zdroj: Japan Camera Hunter

Dubblefil Bubblegum 200/120 - snové vzpomínky na dětství

Donedávna byly kreativní filmy dostupné jen jako kinofilmy, což fanoušky středoformátu dost mrzelo. Naštěstí pro milovníky Hasselbladů a dalších středoformátových fotoaparátů oznámili na konci roku 2022 značky Revolog a Dubblefilm spolupráci na několika nových svitkových filmech, které už najdete na trhu! Jeden z nich je právě Dubblefilm Bubblegum. Citlivost filmu je 200 a dá se vyvolávat běžným C-41 procesem.

Bubblegum evokuje atmosféru dětství, léta u moře a dlouhého odpoledne na matějské pouti. Jak napovídá samotný název filmu, má takovou "žvýkačkovou" atmosféru! Nečekejte ale žádnou psychadelickou jízdu jako u jiných kreativních filmů. Tento film má barevnost posunutou jen lehce - má decentní pastelové odstíny a růžový nádech. Trochu vám potlačí kontrast a film získá lehký závoj. Saturaci lze ovlivnit expozicí filmu. Takže podle toho, jak moc film osvítíte, se bude měnit výsledný snímek. Jak to bude přesně vypadat, to vám nikdo nezaručí. Naučit se ovládnout tento duhový film bude zábava!

Dubblefilm

Dubblefilm Bubblegum 200/120. Zdroj: Dubblefilm

Pokračování příště…

Tak a teď už znáte novinky v analogovém světě filmů. V příštím díle se podíváme podrobně na značky filmů, které spatřily světlo světa v novém století. Řekneme si ale něco i o těch značkách, které s nástupem digitálních fotoaparátů zanikly a pak byly obnoveny. Zamyslíme se trochu nad budoucností filmu a nad vývojem cen. V článku najdete i tipy na filmy, které možná ještě neznáte!

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Renesance analogových filmů #1

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...