Fotogalerie (13)

Ing. Jiří Baier - "Jedovaté houby | Jiřiny"

Ing. Jiří Baier - "Jedovaté houby | Jiřiny" Zobrazit fotografie v galerii (13)

Mykolog, fotograf a publicista pan Ing. Jiří Baier vystavuje tradičně na podzim v naší Minigalerii fotografie svých houbařských úlovků. Letos je výstava obohacena ještě o fotografie jiřin ze sbírky paní Jany Čermákové.

JEDOVATÉ HOUBY

„Jako člen České vědecké společnosti pro mykologii jsem řadu let pracoval v mykotoxikologické sekci vedené RNDr. Martou Semerdžievou, CSc. Sekce řešila řadu úkolů z oblasti prevence otrav houbami. V oblasti popularizační byla sekce iniciátorem vydání unikátní série poštovních známek s tematikou jedovatých hub. Filatelisté z celého světa hodnotí tuto sérii jako nejzdařilejší.

Spolupracoval jsem s předními mykotoxikology, jako byl MUDr. Jiří Kubička, MUDr. Jaroslav Veselský a MUDr. Josef Herink. Na společných exkurzích jsem prováděl dokumentaci výskytu jedovatých druhů hub.

Problematiku záměn jedovatých hub za běžně sbírané druhy pro konzumaci jsem zpracoval v publikaci „Zaměnitelné houby“, vydané v roce 2005 nakladatelstvím Aventinum, s překrásnými ilustracemi akademického malíře Bohumila Vančury. Stejné nakladatelství vydalo v roce 2014 publikaci „Léčivé a zrádné síly hub“, kde je uveden přehled nejnebezpečnějších jedovatých hub.

Návštěvníky výstavy fotografií bych chtěl upozornit na snímek nejzákeřnější jedovaté houby – Kožnatky plyšové. Jedná se o smrtelně nebezpečný Pavučinec plyšový – Cortinarius orellanus, rostoucí vzácněji v listnatých lesích teplejších oblastí. Otrava toxinem orellanin se projeví zpočátku průjmy a zvracením, které přechází v bolesti bederní páteře a v poruchu močení vyvolanou poškozením funkce ledvin. Nebezpečnost a zrádnost orellaninu je v jeho kumulativní schopnosti. Opakovaná konzumace pokrmu s menším množstvím houby pak vyvolá otravu. První fáze otravy na sebe upozorní pocity sucha v ústech a silnou žízní. Vylučování moči postupně klesá, dokonce může úplně přestat. Žízeň se však stále stupňuje, nemocný vypije až 10 litrů tekutin denně. Začnou bolesti hlavy, v krajině ledvin a v kloubech. Někdy trpí nemocný třesavkou bez teplot. Později se přidají nervové příznaky, spavost, záškuby a třes svalů, otoky dolních končetin a očních víček. U dětí může mít otrava rychlý průběh – úmrtí nastává během několika dnů. Také u starších pacientů s poškozenými ledvinami je průběh otravy zhoubnější a rychlejší. Rekonvalescence trvá dlouho, otrava často způsobí trvalé poškození ledvin. Léčení je možné jen ve speciálních odděleních velkých nemocnic, zařízených na hemodialýzu krve. Tam lze také sledovat stav rozvráceného vnitřního hospodářství organismu v krvi a v moči a snadněji zvládnout přidružující se poškození jater. Ovšem při chronickém poškození ledvin zůstane nemocný trvale odkázaný na umělou ledvinu.“

JIŘINY

„Při fotografování hub v Polabí jsem byl požádán o vyfotografování, květů jiřin na rodinných plantážích paní Jany Čermákové v Čečelicích. Překrásné květy jiřin byly při mých výstavách hub v Regionálním muzeu Mělník okrasnou součástí výstavy. Toto spojení bylo opodstatněno i tím, že pěstitelka je tiskovou mluvčí mykologického kroužku při tomto muzeu. Některé vystavované květy jiřin jsou přímo nádherné a na různých výstavách květin jsou hodnoceny poháry a diplomy. Nejčastěji je vysoce hodnocena jiřina „Evelína“, kterou mohou návštěvníci výstavy pojmout jako balzám na
duši v protikladu jedů v houbách.„

Ing. Jiří BAIER
 

Galerie

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!

Podobné články

Glamour (fotografie 2014 - 2016)
Glamour (fotografie 2014 - 2016)

6. 2. - Výstava představí na 40 fotografií českého glamour fotografa Bohuslava Hybranta z prostředí krásných pražských...

Berberia - Petr "Lynxxi" Pavliska
Berberia - Petr "Lynxxi" Pavliska

3. 2. - Navštivte výstavu zoologa a fotografa Petra Pavlisky, který zachytil putování po africkém Maroku, zemi Berberů,...

Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • poukázka na fotoslužby

Kompletní informace »

Čekejte prosím...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace