MgA. Jan Svatoš

Režisér a fotograf

MgA. Jan Svatoš 1984* - je absolventem katedry fotografie na FAMU , FSV Univerzity Karlovy a FAMO v Písku. Je držitelem prestižní ceny JADE KUNLUN Special Jury Award, kterou mezinárodní porota ocenila jeho film divoČINY. Je autorem více než 9 dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. Mezi nejúspěšnější snímky patří Africa obscura a divoČINY (oba oceněny trojnásobně). V roce 2010 uspořádal fotografickou expedici Fotografické návraty, během které fotografoval v nehostinných končinách severní Keni starou analogovou technikou a vyvolával filmy v přenosné temné komoře. V současnosti pracuje na novém nezávislém mezinárodním filmovém projektu Archa světel a stínů, kvůli kterému se setkal se světově uznávaným režisérem Wernerem Herzogem.

Jeho filmy se vyznačují hlubokým a dlouhodobým zájmem o vybrané téma, které poodkrývá v nových a často překvapivých souvislostech. Prostřednictvím svých filmů se snaží o boření kulturních i společenských stereotypů. Dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem.

Specializace

  • Dokumentární kinematografie, černobílá fotografie, historie fotografie a dokumentární etika.

Spolupráce s Centrem Fotoškoda

Spolupráce s Centrem Fotoškoda začalo v roce 2010 podporou expedice Fotografické návraty. V návaznosti na nový celovečerní film ARCHA SVĚTEL A STÍNŮ je FotoŠkoda dokonce jedním z hlavních partnerů. Jan Svatoš je také pravidelným hostem FotoFestu. V současnosti ve spolupráci s FotoŠkoda chystá i fotografické kurzy zaměřené především na kreativitu.

Vzdělání

  • FAMU – obor fotografie 
  • Fakulta sociálních věd univerzity  Karlovy – žurnalistika
  • Filmová Akademie Miroslava Ondříčka – obor dokumentární tvorba     

Fotografická a filmová technika

  • Analogová: 16 mm Bolex RX5, Mamiya RB67, Sinar (velkoformát)
  • Digitální: Canon EOS 5D Mark III, XF 300
  • Software: Zoner Photo Studio

Tvorba, výstavy, projekty, soutěže

Jako fotograf vystavoval doposud na více než 25 samostatných či společných výstavách. Např.

  • „Zrození filmové Afriky“ (Ambasáda USA, Praha)
  • „NaturVision“ (Neuschonau, Německo)
  • „Africa obscura“ (výstavní turné; USA, Česká republika: Praha, Brno,…)
  • „Dvě tváře Prahy“ (Václavské náměstí, Praha)
  • „Lidice″ (památník Lidice)

Režijní filmografie

  • Archa světel a stínů (2016)- připravovaný celovečerní dokument, produkce Jan Svatoš
  • Lekce divokosti (2015) - dokument (26’), produkce Česká televize
  • Causa Carnivora (2015) – dokument (26’), produkce Hnutí DUHA Olomouc
  • Velké losování (2014) - dokument (26’), produkce Česká televize
  • divoČINY (2013) – dokumentární esej  (52‘), koprodukce Česká televize, FAMO a Jan Svatoš
  • Už nechytám vodu z okapu  (2013) – dokument (26‘), produkce Česká televize
  • Afropolis (2012) – dokument (26‘), koprodukce Česká televize a Jan Svatoš
  • Nikdo se neptal (2012) – studentský film, dokument (18‘), produkce FAMO
  • Africa obscura (2010) – filmový debut, dokument (52´), koprodukce Česká televize a Jan Svatoš
  • Pochod smrti (2010) – videoart (5´), uveden na FAMUFESTU

Reference

  • Český rozhlas, Česká televize, Geografický magazín KOKTEJL, magazín Xantypa
  • Spolupracuje s mnoha neziskovými organizacemi doma i v zahraničí – např. s David Sheldrick Wildlife Trust, Kenya Wildlife service (Keňa) či Safari Museem (USA).
  • Úzce spolupracuje s mezinárodním festivalem NaturVision, ve kterém zasedal jako člen poroty.

Ocenění

  • Special Jury Award  - cena polského ministerstva kultury a národního dědictví na festivalu International Nature Film Festival v Lodži (Polsko, 2015)
  • Special Jury Award  “Jade Kunlun” v Číně (World Mountain Film Festival, 2014)
  • cena studentské poroty MFF Life Sciences v Praze (2014)
  • cena za nejlepší scénář (MFF EKOFILM, 2011)
  • vítěz v kategorii “Svět přírody” T-film (Ostrava, 2015)
  • cena za 2. místo v kategorii TV dokument  (MFF TOURFILM, Karlovy Vary, 2011)
  • cena za 3. místo (MFF OUTDOOR FILMS, Praha, 2011)

Fotografické kurzy

Workshopy a kurzy Jana Svatoše, absolventa nejprestižnější tuzemské fotografické školy FAMU, se vyznačují originálními zadáními zaměřenými převážně na rozvíjení creativity a zdokonalování fotografického vidění. Velké oblibě se těší např. zadání „fotografování bez fotoaparátu“ nebo „digitální (s)poušť“.

Kontakt

Galerie

Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • poukázka na fotoslužby

Kompletní informace »

Čekejte prosím...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace