Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
11. 7. 2016 | 4 minuty čtení

Fotografie z dovolených trpívají na jeden takový nešvar. Přestože je fotili různí lidé na různých místech, jsou tzv. na jedno brdo. Některá dovolenková alba by hravě vyléčila chronickou nespavost. Pokud máte tušení, že zrovna vaše fotky by mohly mít podobně terapeutické účinky, nezoufejte. Připomeneme vám základní pravidla a postupy, upozorníme na časté chyby a prozradíme tajemství dobré prázdninové fotografie!

Pravidlo první: Mazat, mazat, mazat!

Díky digitálním fotoaparátům a cenově dostupným velkokapacitním paměťovým kartám nafotíte tisíce snímků, ani nevíte jak. Už na displeji fotoaparátu vidíte, zda je fotka povedená. Nevěřte tomu, že na monitoru počítače bude vypadat lépe, smažte ji rovnou. Pár týdnů po návratu všechny fotky znovu projděte. S časovým odstupem se vám bude lépe rozhodovat, který snímek je zajímavý a který může putovat do virtuálního koše.

Tip: Pokud je vám přece jen líto zbavovat se fotek definitivně, vytvořte si dva adresáře. Jeden výběrový pro přátele a jeden kompletní pro sebe na dlouhé zimní večery.

Pravidlo druhé: Přemýšlejte nad kompozicí

  • Vaše dcerka je s kornoutem zmrzliny roztomilá, tak proč jí kazit hezkou vzpomínku lampou čouhající z hlavy? Nevšímejte si při fotografování jen hlavního objektu, věnujte pozornost také okolí. Stejně tak si dávejte pozor na uříznuté končetiny a skalpy. 
  • Nesnažte se při fotografování památek zachytit vše najednou, možná se vám podaří zaznamenat manžela i hrad, ale na fotce bude vidět jen malá tečka ve stínu obří stavby. Pro zachycení osob si raději vyberte zajímavý detail například sochu na nádvoří nebo historické dveře.
  • Podívejte se do hledáčku a rozhodněte se, zda má vůbec smysl fotit. To, co vidíme okem, se někdy zkrátka zaznamenat nedá, i kdybychom se rozkrájeli. Můžete se o to pokusit, ale riskujete, že romantická chvilka v útulné rybárně na pobřeží bude vypadat jako posezení v žižkovské putyce.
  • Umístit fotografovaný objekt do středu fotografie není zcela žádoucí. Zkuste posunout nejdůležitější bod do strany podle tzv. pravidla „zlatého řezu“. Uvidíte, že snímek získá dynamiku a bude mnohem zajímavější! Pokud si stále ještě nevíte rady, pořiďte si moudrou knihu.

Tip: Se stranovou orientací snímku občas každý trochu bojuje. Na výšku foťte postavy, portréty a uzavřenější výjevy. Formát na šířku podporuje děj, vytváří prostor – hodí se na krajiny a budovy. 

Pravidlo třetí: Budiž světlo!

Světlo je při fotografování skoro to nejdůležitější. Snažte se fotit po světle – abyste měli slunce za zády a nad hlavou. Fotíte-li osobu ve stínu nebo v protisvětle, použijte blesk a to i v okamžiku, kdy je pozadí zalité sluncem. Když to neuděláte, zbyde vám z tatínka černá figurína. Je dobré vědět, že blesk má smysl použít jen do vzdálenosti asi pěti metrů, pro vzdálenější objekty je blýskání zbytečné.

A něco málo na závěr...

Lekci o fotografování na dovolené máme téměř za sebou. Na úplný závěr máme malý tip – album bude pestřejší, pokud budete střídat celky, polocelky a detaily. Teď už můžete popadnout kufry a vyrazit. A nezapomeňte si přibalit fotoaparát!

Tip: Už se nemusíte strachovat o své fotoaparáty a fotopříslušenství. ERV Evropská cestovní pojišťovna nabízí široký rozsah pojištění vaší fototechniky po celém světě.

chci si vyvolat fotografie

potřebuji nový fotoaparát

WANDRD PRVKE 21L Black Photo Bundel V3

přístup možný i z boku, moderní rolovací design, boční výsuvná přihrádka na láhev či stativ

7 390,-
PEAK DESIGN Slide COYOTE - popruh

Lze nosit jako popruh přes rameno nebo řemínek na krk, Na kompaktní bezzrcadlovky (CSC, mirrorless) nebo DSLR, Nastavitelná délka pásku od 99 do 145 cm

1 990,-
SONY Alpha A6400 Dental Basic Kit

Set Sony produktů pro dentální fotografii, Vlogovací fotoaparát SONY Alpha A6400 tělo, Makroobjektiv s ohniskovou vzdáleností 90mm

0,-

Související články

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...